utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
17.10.2007. 20:23:28
Društvo Maska prikazalo je starinsku berbu kukuruza
Video: Urnebesno jezdenje u kukuruznim komušinama

Ženska vriska, cika, kikot i urnebesni smijeh začuli su se kad su nakon završene trebitve kuruze muškarci bez upozorenja dohvatili žene, zadigli im suknje te im u starinske gaće (do koljena!) i podsuknje počeli trpati komušine. U prilici koja se koristi i za pošlatati, uštipnuti, stisnuti i koješta još, ni žene nisu muškima ostale dužne: povukle su i one, pa se i u muškim gaćama našlo „kožulinja“ i kukuruznih brkova!

„Jezdenje“ pak se događalo u starom škednju Ivana Friščića u Vulici u nedjelju, 7- listopada, gdje je Društvo prijatelja narodnih običaja Maska prikazalo nekadašnje ivanečke običaje kod berbe i trebitve kuruze. Riječ je o običajima koji su u stvarnom životu ivanečkih seljaka već gotovo odumrli, a čini se da je Maska jedino društvo u Hrvatskoj koje čuva tradiciju trebitve po starim regulama.

Baš kao i nekad, sve je počelo okupljanjem težaka odjevenih u radne nošnje te polaskom u berbu u Friščićevu kuruzu. Dok su se, jedna za drugom, iz kukuruzovine orile stare pjesme spodi Ivonjščice, žene su ručno brale klipove i trpale ih u koševe koje u pravilu nose muškarci. A nakon berbe i okrjepe, slijedi ono najljepše – komušanje, pjesma, narodne pošalice. Propisno odjeveni u zagorske škrljačece, bijele gače i crne lajbeke, na trebitvu su došli i najmlađi sudionici – 14-mjesečni Jakov Levanić i trogodišnji Tin Posavec koji su se dobro zabavljali koturajući po dvorištu tikve i valjajući se u komušinama.

Dok se Velimir Posavec prihvatio pečenja kostanja na vrućem plehu, Krešo Friščić i Vinko Putarek poslovali su oko kotla s kobasicama, gazda Friščić goste je poveo u boltani podrum star 200 godina, te na probu ponudio izvrsno mlado vino. Žene pak su razmotale hajdine zljevke, orehnjače, makovnjače.

Zasvirali su i muzikaši, pa kad su nakon jezdenja muži i žene iz gaća uspjeli izvaditi komušine i otresti kuruzne mustače, uz jujuškanje i potcikivanje zavrtjelo se u drmešu i polci i staro i mlado.

Na čelu s predsjednicom Maske Vesnom Štruklec, na trebitvi su sudjelovali i Franjo Peček, Rozalija Uršulin, Marija Geci, Katica Uršulin, Zlata Flegar, Verica Hrg, Dragutin Petrinjak, Agata Levanić, Julijana Kolarek, Franjo Hrg, Slavko Uršulin i drugi članovi u „logistici“. Zbog izvornosti i autohtonosti, financijsku potporu Maski za njegovanje običaja trebitve kuruze najavila je i Varaždinska županija.(ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Video: Urnebesno jezdenje u kukuruznim komušinama
Trebitva kukuruza - Ivanec - videospot
Prikaži članak bez video zapisa
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.