utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
13.10.2008. 1:09:13
Društvo Maska prikazalo običaje tradicionalne ivanečke trebitve kuruze
Urnebesno jezdenje u komušinama i kuruznim mustačima

Čim se u petrolejskoj lampi u staromu škednju na imanju Ivana Friščića-Pije u Ivancu utrnulo svjetlo, u hrpi kukuruznih komušina nastao je neviđen metež, cika, kikot, urnebesan smijeh. Žene iz Društva prijatelja narodnih običaja Maska zaskočile su „dede“ u narodnim nošnjama, oborile ih v „šuminje“, te im gače narodnih nošnji, rubače, rukave i škrljake napunile komušinama i kuruznim mustačima. Moment iznenađenja za muže nije trajao dugo: začas se situacija promijenila, pa su babama preko glave letjele kiklje, svjetlo dana ugledale su starinske ženske gaće do koljena, a onda su se, jao i pomagaj, mustači izvlačili s najneobičnijih mjesta...

Prizor jezdenja u komušinama, koji je u srijedu, 8. listopada, do suza nasmijao okupljene posjetitelje, tek je dio atmosfere tradicionalne ivanečke trebitve kuruze (komušanja kukuruza), što ga već desetak godina za redom priređuje Društvo Maska. Ono se tijekom prošlih godina nametnulo kao svojevrsni čuvar i noćobdija nad opstankom prastarih narodnih običaja ivanečkoga kraja, među kojima je trebitva kuruze najljepši, ali zacijelo i najugroženiji. Nije da se kukuruz više ne bere ručno. Bere se, ali i komuša na licu mjesta te odmah odvozi traktorima i sprema u metalne kuružnjake. A za to vrijeme prizori konjskih zaprega koje teško vuku kola s ubranim kukuruzom, topli ivanečki običaji komušanja na kojima se radosno okupljalo cijelo susjedstvo, jezdenje, stare žetvene pjesme, guštiranje mošta i specijaliteta domaće ivanečke kuhinje, sve to gotovo je palo u zaborav.

- Želeći to spriječiti, ali i podučiti djecu i mlade koliko je znoja i muke potrebno da se ljetina ubere i spremni, svake godine priredimo tradicionalnu berbu kukuruza. Klipove beremo ručno, bacamo ih u koševe što ih muži nose na leđima, a potom u jednoj od starinskih okućnica sa sačuvanim škednjima prikažemo kak se nekad trijebila kuruza. U društvu imamo i djece i mladih, pa se nadamo da ćemo običaj trebitve spasiti od zaborava – rekla je predsjednica Maske Vesna Štruklec.

Nakon komušanja...

- Si se jezdila? – pitale su žene jedna drugu nakon jurcanja u komušinama, što je diglo prašinu i rasplakalo klince, nenaviknute na ovakve ludorije odraslih. A ove godine hrabro su u komušinama stradali Josip Levanić, Vinko Putarek i Franjo Peček, a još dugo nakon toga mustače su ih haljina i pregača otresale Đurđa Maloić, Josipa Koški, Katica Uršulin, Ana Bukovec i Božena Anđel. Svi berači snage su povratili zljevkama, štruklima, kosanom masti, kobasama i domaćom kapljicom, kostanje je na plehu pekao Marijan Gotal, a onda se na dvorišču i zaplesalo uz glazbu domaćih muzikaša.

Lj. R.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.