ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
23.9.2008. 21:42:06
Međunarodni festival čipke u Lepoglavi
Studentice priredile modnu reviju

Stotine predstavnika stranih veleposlanstava, muzeologa, folklorista i etnologa iz cijele Hrvatske, modnih stručnjaka, stilista, profesora tekstilno-tehnoloških fakulteta i mnoštvo posjetitelja iz cijele sjeverozapadne Hrvatske i u petak su i subotu, drugog i trećeg dana trajanja 12. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, uživali u neviđenoj raskoši čipki iz Finske, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije i domaćih čipkarskih centara. Budući da je glavna tema ovogodišnjeg festivala Čipka u kulturi odijevanja, posjetiteljima dah zastaje pred odjevnim predmetima ukrašenim čipkom, što su je ih svojih depoa izvadili i javnosti pokazali zagrebački Muzej za umjetnost i obrt, Etnografski muzej, Gradski muzej Varaždin i Muzej Slavonije iz Osijeka.

Ipak, više no ikad dosad pažnja stručnjaka, pogotovo onih iz stručnih krugova, vezana je uz tematiku primjene čipke kao elitnog i skupog detalja u visokoj modi. Svjedoči o tome i podatak da su, pod vodstvom asistentice na zagrebačkom Tehničko-tehnološkom fakultetu te umjetnika i modnog dizajnera Silvija Vujčića, studenti realizirali projekt nazvan Lepoglavska čipka na modnoj odjeći. Projekt studenata Alme Delalić, Morane Krklec, Petre Lasić, Marte Tokić i Ivana Zvera predstavljen je i na posebnom skupu u Gradskoj vijećnici.

- Taj projekt osmišljen je u cilju uspostave dijaloga između visoke mode i umijeća izrade čipke, a studenti su pritom istražili mogućnost spajanja tradicionalnih oblika čipke i suvremena odjevnog dizajna. Njihovi radovi izabrani su na natječaju, a nakon toga pod stručnim su vodstvom radili u radionicama, kako bi se njihove ideje dodatno istražile i pročistile – naglasila je N. Simončić.

Troškove čipki za modele pokrio je Grad Lepoglava, a tvrtka DTR darovala je uslugu konstrukcije i šivanja, kako bi se zadovoljili svjetski tržišni zahtjevi. Suvremeni odjevni predmeti, ukrašeni čipkom od španjolskog i irskog konca, u crnome, sivom i bež tonu, prikazani su u subotu, na modnoj reviji u novoj lepoglavskoj knjižnici. Reviju je nosilo 11 studentica, a širok osmijeh odobravanja stilista i modnih stručnjaka govorio je više od riječi. U Vili Kaznionice održana je i modna prezentacija odjeće ukrašene čipkom za supruge stranih diplomata.

U Gradskoj vijećnici priređena je svečanost na kojoj je 20 polaznica srednjoškolskog osposobljavanja u izradi lepoglavske čipke unaprijeđeno u zvanje majstorica. Program je provelo Pučko otvoreno učilište iz Ivanca, a za polaznice je bio besplatan zahvaljujući financiranju Varaždinske županije te gradova Ivanca i Lepoglave. Uvjerenja polaznicama uručili su gradonačelnici dvaju gradova, Marijan Škvarić i Milorad Batinić. Prigodan glazbeni program izveo je mr. Vatroslav Vudjan, profesor glasovira u Glazbenoj školi „Ladislav Šaban“ u Ivancu.

Održan je i cijeli niz drugih popratnih manifestacija: pod šatorom je otvoren sajam enogastronomije i proizvoda starih zanata. Održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, koji ga i podupire s 80.000 kuna. Predstavljena je i knjiga Lepoglavsko čipkarstvo, čija je autorica sveučilišna profesorica dr. Tihana Petrović-Leš sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Učiteljica OŠ Ante Starčevića u Lepoglavi Darinka Vazdar predstavila je knjigu Zrcali se čipka u riječi i slici, u kojoj su sakupljeni najljepši literarni i likovni radovi lepoglavskih učenika na temu čipke. Pjesničke radove učenici su izveli na središnjoj bini pod šatorom.

Na istom mjestu su plesni, recitatorski i glazbeni program, čiji je lajmotiv bio čipka, priredili vrtićki mališani, te učenici iz Lepoglave, Kamenice, Žarovnice i Višnjice. Glavna poruka što su je odraslima uputile klinke bila je: Kad narastem, bom i ja čipkarica, bote vidli!, dok su dečkići poručili: Nije tak loše Lepoglavčun biti!(ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.