ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
23.9.2008. 20:57:23
12. međunarodni festival posjetitelje dočekao neviđenom čipkarskom raskoši
Podignute festivalske zastave

– Čipka našu zemlju povezuje sa srednjoeuropskim koridorom i svijetom, njome se i Hrvatska svrstava u čipkarska središta na potezu od Mađarske i Slovačke do Japana. Želio bih stoga da sve hrvatske čipke budu što prije upisane u registar svjetske materijalne baštine pri UNESCO-u, kako bi čipkarstvo dobilo pravo građanstva u širem smislu.

Tom osobnom porukom, što ju je svim sudionicima 12. međunarodnog festivala čipke uputio pokrovitelj, predsjednik Stjepan Mesić, a koju je pročitala njegova izaslanica Anica Djamić, Mesićeva savjetnica za europske integracije, u četvrtak su, 18. rujna, u Lepoglavi velikom središnjom svečanošću otvorena četverodnevna festivalska događanja. A službeni protokol na bini u staroj pavlinskoj jezgri suvereno je vodio u kićeno barokno ruho odjeven zagrebački glumac i pjevač Adam Končić, koji se za tu priliku, kak se i šika, titulirao „plemenitim“. On je brojne okupljene goste, uzvanike i građane vješto proveo kroz povijest Lepoglave i na dopadljiv im način predočio njene kulturne i povijesne vrednote:

- U kapeli u Purgi Ivan Ranger je narisal Devu Mariju i pozoja, baš tak kak da su živi. A kaj se tiče špica, koje su u 18. stoljeću postale jako moderne, to je bilo tak da su ih sve žene štele imati. Pak su si čipke stavljale svuda, na glavu, na gače, na ciceke – živopisno je uvođenje čipki u modu tadašnjeg građanskog društva predočio Končić.

A da cijeli program bude u odgovarajućem štihu, izvođenjem Bachova talijanskog koncerta pobrinuo se i maestro Danijel Ljubić. Potom su prisutne cifrasto pozdravili lepoglavski burgermajster Marijan Škvarić, varaždinski župan dr. Zvonimir Sabati, te izaslanica ministra kulture Blanda Matica. Festival je otvorila Mesićeva izaslanica Anica Djamić.

Stotine posjetitelja razišle su se gradskim izložbenim prostorima, u kojima su raskoš čipki na odjevnim predmetima, što je i glavna tema ovogodišnjeg festivala, prikazali brojni domaći i strani izlagači. Uzdahe publike plijenila glavna izložba odjevnih predmeta s temom uporabe čipke na ženskoj građanskoj odjeći i na donjem rublju, od razdoblja historicizma do 40-tih godina 20. stoljeća.

O izložbi čipke u kulturi odijevanja, iz fundusa zagrebačkih, osječkog i varaždinskog muzeja, govorile su kustosice zagrebačkog Muzeja za umjetnosti i obrt i Etnološkog muzeja Andreja Klobučar i Nerina Eckhel. Izložbu postavljenu u Stepinčevoj dvorani, te u vjeronaučnoj dvorani u Gostinjcu otvorio je ravnatelj Etnološkog muzeja Damodar Frlan.

Među čipkama gostujućih zemalja, svojom ljepotom (i cijenom) ove godine odskaču poznate halaszi čipke iz Mađarske i finske čipke iz Raume, dok među novim domaćim izlagačima pažnju privlače neobične čipke iz Sikirevaca te prekrasan zlatovez sikirevačke Udruge žena. U muzejskom prostoru dah oduzima izložba čipkanih ovratnika, te svakako, lepoglavske čipke velikih dimenzija.

U Galeriji Jamnić može se vidjeti i čipkani šator što su ga lani, prema nacrtima japanske umjetnice Akiko Sato, izradile lepoglavske čipkarice. Šator je prvi put predstavljen kao umjetnička instalacija.

Pod šatorom na parkiralištu kod autobusnog kolodvora otvoren je i Sajam enogastronomije i starih zanata. Održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, koji ga i pomaže s 80.000 kuna. U sklopu festivala dosad je održan cijeli niz stručnih manifestacija i zabavnih priredbi.

Nina Simončić i Silvio Vujčić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu u Gradskoj vijećnici predstavili su projekt čipka na modnoj odjeći. Dugogodišnja suradnica Lepoglave, dr. Tihana Petrović-Leš s Etnološkog odjela Filozofskog fakulteta u Zagrebu predstavila je knjigu naslovljenu Lepoglavsko čipkarstvo.

U subotu u programu na središnjoj bini pod šatorom nastupili su mališani iz Dječjeg vrtića u Lepoglavi, te učenici iz osnovnih škola u Kamenici, Žarovnici, Višnjici i Lepoglavi. Lajtmotiv njihova nastupa bila je, naravno, čipka. Odmah potom predstavljen je i zbornik dječjih radova naslovljen Zrcali se čipka u riječi i slici, koji je uredila učiteljica lepoglavske škole Darinka Vazdar. U svim gradskim izložbenim i galerijskim prostorima za cijelog trajanja festivala odvija se rad čipkarskih radionica za djecu i odrasle. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.