utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
17.9.2008. 20:31:38
260 svećenika Zagrebačke nadbiskupije na mučeničkom putu bl. Stepinca
Stepinčeva moralna konstanta mora biti uzor svećenicima

Očito duboko dirnut skromnošću, ali i svetošću prostora zatvorske ćelije u krugu Kaznionice u Lepoglavi, u kojoj je od 19. listopada 1946. do 5. prosinca 1951. godine tamnovao blagopokojni kardinal Alojzije Stepinac, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u utorak je, 16. rujna, spontano kleknuo pred raspelom u ćeliji i nekoliko minuta proveo u molitvi. Na taj način kardinal Bozanić je, u pratnji pomoćnih biskupa Vlade Košića, Valentina Pozaića, Ivana Šaška i varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, te još 260 svećenika iz cijele Zagrebačke nadbiskupije, koji su Stepinčevu ćeliju prije obišli, počeo svoje hodočašće u Lepoglavi. Slaveći naime, Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije kao dan svoje duhovne obnove, svećenici su u povodu obilježavanja 10. obljetnice proglašenja Stepinca blaženim, prošli postaje njegove žrtve i muke, od Lepoglave do Krašića.

Nadbiskupa Bozanića u Stepinčevu ćeliju u Kaznionici poveo je upravitelj Zvonimir Penić sa suradnicima. Naglašavajući da je riječ o prevažnoj prostoriji, kazao je da bi joj Kaznionica uređenjem željela dati potreban dignitet, te pomoć za to zamolio od Crkve. Zatvorski dušobrižnik Marko Šmuc kardinalu je pokazao sačuvan skroman inventar ćelije, koji je u tamnici bio na raspolaganju Stepincu – metalni krevet, stol, lavor, kantu za vodu, skromnu knjižnicu. U župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije potom je dr. Stjepan Kožul s Katoličkog bogoslovnog fakulteta svećenicima održao predavanje o mučeništvu bl. Stepinca.

- Stepincu se nudilo da traži pomilovanje, da napusti Hrvatsku, čak i da ode na liječenje u inozemstvo, ali da se u Hrvatsku više ne vrati. Ništa od toga on nije prihvatio. Stepinac je shvatio bit komunističkog suda koji mu je sudio, i zato je odbio braniti se. Ono što zadivljuje jest Stepinčeva moralna konstantna, i zato on nama, svećenicima, treba biti uzor u vršenju svećeničkog poslanja. On je živa poruka da onaj tko hoće izmaknuti trpljenju, ostaje daleko od života – poručio je dr. Kožul. Nakon predavanja, misu u lepoglavskoj crkvi predvodio je kardinal Bozanić.

Nakon Lepoglave, svećenici su, među kojima je bio i direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, otputovali u Macelj. Put ih je vodio do Lepe Bukve, jednog od najvećih stratišta Hrvata u Zagrebačkoj nadbiskupiji, gdje je pogubljena i najveća grupa svećenika i redovnika. Nakon molitve za sve žrtve, svećenici su hodočašće nastavili u Krašić, u kojemu je večernjom misom i zaključen Svećenički dan Zagrebačke nadbiskupije. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.