ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
6.9.2008. 13:23:13
Na obiteljskom gospodarstvu Velimira Murića iz Očure u tijeku je berba kupine za proizvodnju ljekovita kupinova vina
Kupci se vraćaju, jer kupinovo vino ima i afrodizijačko djelovanje!

Na obiteljskom gospodarstvu Velimira Murića iz Očure kod Lepoglave počela je berba kupine američke sorte thorn frey. U kupinjaku je cijela obitelj – supruga Štefica, 17-godišnji Dominik, 15-godišnja Patricija, baka Veronika, prvi susjedi, svi koji su voljni pomoći u obiranju krupnih crnih plodova, kojima je više nego ikad dosad urodilo 750 grmova u nasadu.

S obzirom na to da obitelj cijeli urod koristi isključivo za proizvodnju kupinova vina, berači paze da u posudama završe samo najzreliji i najbolji plodovi prve klase.

- Od očekivane tri tone uroda proizvest ću oko 1500 litara prvorazredna vina. Već sam nabavio fruktozu za proizvodnju vina za „šećeraše“, a kao izvorni ekološki i izvozni proizvod, planiram ga predstaviti na sajmu u Stuttgartu. Inače, uz edukaciju iz raspoložive literature, koja je u nas dosta štura, tehnologiju proizvodnje vina sam na osnovu dugogodišnjeg iskustva svladao sam. Potražnja za njim je velika, sve količine prodam na kućnom pragu, pa dosad niti nisam imao potrebe reklamirati se na sajmovima – otkriva Velimir koji je kao proizvođač upisan u Upisniku i obveznik je PDV-a.

Cijena boce njegova prvorazrednog vina je povoljna, 50 kuna. Vino ima izražen bouquet zrele kupine, tamne je crvene boje koja se bitno ne mijenja čak i kod dodavanja vode. Prodaje se pod nazivom kupisan, sadrži 14 postotnih volumena alkohola, a o njegovoj kvaliteti dovoljno govore i najnovije čestitke enologa iz Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo, koji su kupisan ocijenili jedinstvenom ocjenom 5,00.

S njegom nasada kupine mnogo je posla cijele godine, a u kupinjaku radi cijela obitelj. U pomoć priskače i baka Verona, koja je prošle jesen nasad pognojila s 10 tona stajnjaka. Obrezivanje počinje već u rano proljeće, ponekad već i krajem veljače, a onda slijedi vezanje, formiranje grmova, skidanje zalisnica i okopavanje. Nasad treba nekoliko puta i pokositi, te paliti korov. Paljenje korova plamenikom pokazalo se kao vrlo učinkovita metoda kojom se sprječava i usporava rast korova, pa se time smanjuje potreba korištenja herbicida, a time se dobiva ekološki čisti nasad.

Tome u prilog govori i podatak da Velimir ove godine kupinu nijednom nije prskao nekim insekticidom, jer to nije ni bilo potrebno. Nasad valja i navodnjavati, pa to čini sustavom kao po kap. Proizvodnja kupina i vina vrlo isplativa, to više što država proizvodnju potiče s 20.000 kuna po hektaru i što se na ovakvim manjim površinama njome osigurava solidna novčana zarada, dobrodošla svakoj obitelji, pa tako i ovoj, koja svojim radničkim plaćama školuje dva srednjoškolca. No, da bi se od kupinarstva živjelo, nasad bi bilo potrebno povećati.

- A onda to za sobom povlači glavno pitanje – radnu snagu. Na žalost, nije problem platiti radnike, problem ih je naći, a mi ih ne možemo naći ni da nam oberu sadašnji nasad – zamišljeno nam pričaju domaćini. Možda će se na proširenje nasada danas-sutra odlučiti kći Patricija, koja voli rad u kupinjaku, te već najavljuje da će nastaviti obiteljsku tradiciju.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.