utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
24.8.2008. 0:17:08
Nakon dvomjesečnog razdoblja, u kojem je radi obnove i uređivanja bila zatvorena, pavlinska crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije ponovno je otvorena za bogoslužja
Rangerov učenjak s naočalama na naslovnicu knjige američkog oftalmologa

Nakon dvomjesečnog razdoblja, u kojem je radi obnove i uređivanja bila zatvorena, a mise za vjernike održavale su se u pastoralnom centru te u kapelama u Purgi i na Gorici, mjesni župnik vlč. Andrija Kišiček bogoslužja ponovno obavlja u lepoglavskoj župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. U njoj su u međuvremenu obavljeni opsežni restauratorski i drugi radovi. Među ostalim, stručnjaci Restauratorskog zavoda Hrvatske u crkvenom su svetištu restaurirali veći dio jedne od najpoznatijih i najvrjednijih Rangerovih freski, koja prikazuje Isusa kako tjera trgovce iz hrama.

Riječ je o freski golemih dimenzija, čiju obnovu financira Ministarstvo kulture, a radovi na njenu restauriranju trebaju biti dovršeni do kraja rujna. Obnova freske većim je dijelom dovršena, pa je oku posjetitelja otkriveno raskošno iluzionističko djelo, u kojemu se nepogrešivo prepoznaje majstorski potez najvećeg freskoslikara pavlinskoga doba, brata-pavlina Ivana Krstitelja Rangera. Za umjetnikovu fresku na susjednom zidu, na kojemu je prikazan 12-godišnji Isus kako u hramu sa starozavjetnim učenjacima čita Pisma, vezana je zanimljivost.

- Ako pažljivo gledate sliku, vidjet ćete da je jednoga učenjaka na njoj Ranger naslikao s naočalama, pa je to zacijelo jedna od najstarijih slika na svijetu s takvim motivom. To je zainteresiralo poznatog američkog oftalmologa, koji je njime naumio opremiti naslovnicu svoje knjige. Suglasnost za to pribavio je od Ministarstva kulture i Varaždinske biskupije, a učenjaka s naočalama došli su snimiti i fotografi iz SAD-a. Knjigu još nismo dobili, vjerujem da će uskoro stići, ali svakako nam je drago da se i na takav način promiče lepoglavska crkva – kazao je vlč. Andrija Kišiček.

U njoj su obavljeni i drugi radovi. U dogovoru s konzervatorima, koji su propisali izgled i barokni dizajn, u unutrašnjost su prvi put u povijesti postavljene klupe, vrijedne 203.000 kuna. Budući da je riječ o samostanskoj crkvi, u njoj su klupe uvijek bile postavljene samo kod oltara te na koru, za redovnike, dok je manji broj klupa ispod kora služio samo za potrebe starijih i nemoćnih vjernika. Tek prije tridesetak godina, u crkvi su za vjernike postavljeni stolci. Oni su sada većim dijelom maknuti, te zamijenjeni masivnim klupama. Između dva reda klupa ostavljen je slobodan prolaz za procesije. Uz klupe standardnih dimenzija, u dijelu crkve postavljene su i znatno niže klupe. To je učinjeno u dogovoru s restauratorima, a razlog klupama manjih dimenzija jest taj što bi više klupe sakrile pogled na pokrajnja barokna originalna vrata. No, i to ima svojih prednosti, jer će takve manje klupe koristiti djeca.

- Izrađene su od slavonskoga hrasta, a u njihovoj nabavi sa 100.000 kuna pomogao je Grad Lepoglava, 30.000 kuna dala je Varaždinska županija, a ostalo su prilozi vjernika. Izrađene su u tvrtki Diki iz Lepoglave, a sponzorski su pomogli i Pilana Hodalj koja je drvo izrezala, te Kaznionica Lepoglava koja ga je osušila. Ispod klupa postavljeni su radijatori. Oni zimi neće grijati, već će samo temperirati zrak na najviše 7 stupnjeva Celzijevih. Zbog zaštite dragocjenih drvenih oltara i drugog inventara, u crkvi zrak ne smijemo isušiti, pa će grijanje biti svedeno na minimum, odnosno, grijat će se samo noge i leđa vjernika – objasnio je vlč. Kišiček.

Premda se crkva neće grijati u pravom smislu te riječi, i takva temperatura bit će podnošljivija od one koja se prošlih godina u njoj znala spustiti i do minus 8 stupnjeva, pa su vjernici na misama zebli. Uvođenje grijanja stajalo je 195.000 kuna, od čega je 100.000 donirao Grad Lepoglava, a ostalo su prilozi župljana.

Restauratori su u međuvremenu skinuli i još jedan oltar u župnoj crkvi; riječ je o oltaru Trpećeg Isusa, koji je odvezen na obnovu u Zagreb. Svi radovi bit će dovršeni do kraja rujna, a nakon toga oltar će se ponovno montirati u kapeli Balagovića.

Lj. R.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.