ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
6.8.2008. 20:56:31
U Salinovcu, mjestu s najduljom tradicijom seoskih igara u Hrvatskoj, održan 24. festival starih sportova
Seoske momčadi sačuvale baštinu predaka

– Sve ove prastare seoske igre i vještine, u kojima se danas natječete, proizašle su iz teškog života i rada naših predaka. No, očito je da su naši stari znali kako se razveseliti i osmisliti ono malo slobodnog vremena, kako bi nakon toga mogli dalje.

To je u nedjelju, 3. kolovoza, čestitajući domaćinima na najduljoj tradiciji održavanja seoskih igara u Hrvatskoj, staroj gotovo četvrt stoljeća, u Salinovcu kod Ivanca kazao član varaždinskog Županijskog poglavarstva Josip Paljak te otvorio 24. salinovečke igre. Natjecanja, u kojima su snage ogledali najjači seoski momci i muževi te najspretnije djevojke i žene, održane su na mjesnom sportskom igralištu, gdje su domaćini pripremili razne natjecateljske rekvizite. Čega sve tu nije bilo! Stari plugovi, štake, vreće, kamenčine od nekoliko kilograma, koje su momci kao od šale nabacivali zagrijavajući se za natjecanje, glatki stupovi za penjanje, užad, žrt (oblo drvo promjera 10 do 15 centimetara, dugo između 7 i 8 metara, kojim najjači i najteži muškarci protivničku ekipu nastoje izgurati iz označena kruga). Očito je da našim starima nije nedostajalo dosjetljivosti i mašte u izmišljanju igara, kojima su nekad na gmajnama odmjeravali snage i stjecali simpatije seoskih djevojaka.

A tako je bilo i te nedjelje, kada su kočoperni sudionici ogledali snage u čak dvanaest disciplina. Najviše interesa pobudile su stare vještine – natjecanje u sastavljanju pluga, bikovanje, penjanje uza stup, potezanje štapom i užetom u muškoj i ženskoj konkurenciji. I publika je uživala bodreći natjecatelje u skoku s mjesta, hodanju na štakama, nošenju košare na glavi, trčanju u vreći, vožnji živih tački i bacanju kamena s ramena. U posebnoj, trinaestoj disciplini nastupili su najveseliji natjecatelji, muzikaši kao pratnja gotovo svake ekipe, pa je sa svih strana odjekivalo veselo brundanje basa te zvuk violina, cimbula, gitara i harmonika.

Na seoskim igrama sudjelovale su ekipe Gornjih Bogićevaca iz Brodsko-posavske županije, Jalkovca, Poljane Biškupečke, Ludbreških Vinograda, Črnca, Margečana, Stažnjevca i Salinovca. Prvo mjesto u apsolutnom poretku je, s pet prvih te po tri druga i treća mjesta, osvojila domaća ekipa, drugi je Stažnjevec, dok su treći bili gosti iz Gornjih Bogićevaca.

Salinovečke igre pratili su i Jozo Bungić, član Hrvatskog saveza sportske rekreacije te predsjednik i tajnik županijskog saveza Velimir Čić i Želimir Rodek. U ime domaćina, goste su pozdravili predsjednik ivanečkog Gradskog vijeća Čedomir Bračko i predsjednik DŠR-a Salinovec Stjepan Hudoletnjak. Seoske igre održane su pod pokroviteljstvom i uz financijsku potporu Varaždinske županije i Grada Ivanca. Tijekom cijeloga dana sve je posjetitelje i natjecatelje zabavljao Tamburaški sastav Lirika, a u večernjim satima svirala je grupa Vox iz Nedeljanca.

Lj. R.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
Video: Veselo sjećanje na pučke sportove
Momci i puce nadmetali se u drevnim pastirskim igrama
Održane 21. seoske igre starih sportova u Salinovcu
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.