ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
1.7.2008. 23:29:42
Organizatori ugodno iznenadili posjetitelje arheološke izložbe u Srednjoj školi Ivanec
Ivanec kroz slojeve prošlosti

Mnoštvo posjetitelja koji su u prostorijama Srednje škole u petak, 20. lipnja, nazočili svečanosti otvaranja izložbe Ivanec kroz slojeve prošlosti, što je priređena u povodu deset godina arheoloških istraživanja Staroga grada Ivanca, ugodno su se iznenadili iznimno originalnim predstavljanjem davne ivanečke povijesti. Nakon uvodnih riječi voditelja istraživanja dr. Juraja Belaja s Instituta za arheologiju u Zagrebu, koji ih je informirao o impozantnim rezultatima istraživanja što su produbila spoznaje o ivanečkoj prošlosti, on je dio povijesti Ivanca prikazao i uživo. Na temelju raznih nalaza pronađenih tijekom dugogodišnjih istraživanja, areholozi su uspjeli rekonstruirati tokove što su se stoljećima izmjenjivali na tom lokalitetu, pa su iz mraka povijesti pred iznenađene posjetitelje došetale dvije Slavenke, a onda i rimski vojnik te pripadnik keltskog plemena.

- Slavenke nose odjeću i replike nakita kakvog smo našli na Starome gradu u starijim grobovima koji potječu od kraja 11. do 13. stoljeća. Riječ je o takozvanim karičicama s S-petljom. Riječ je o karičicama tipičnim za bjelobrdsku kulturu, koje su bile dio nošnje i muškaraca i žena, a najčešće su se nosile upletene u kosu ili zataknute za traku u kosi. Modeli nose odjeću i obuću kakvu su nekad nosile žene toga doba – naglasio je dr. Belaj te dodao da su odjeću izradili članovi Studentskog kluba arheologa iz Zagreba.

Budući da su istraživanja u Ivancu nedvojbeno potvrdila da je dio njegove povijesti vezan uz antički Rim (Ivanec je i službeno uvršten u kartu romaničkih lokacija u Hrvatskoj), pred posjetiteljima je potom prošetao i originalno odjeven i naoružan rimski vojnik. A kako su posljednja istraživanja potvrdila postojanje keltskog naselja na području današnjeg Ivanca, pred posjetitelje je, vitlajući mačem, skočio i Kelt koji je, među ostalim, bio ogrnut plaštem zakopčanim fibulom, što je također potkrijepljeno nalazima na Starome gradu.

Ako su neupućeni ikad sumnjali u (ne)opravdanost istraživanja u Ivancu, onda ih je iznimno bogatstvo izložena blaga što je nakon dugih godina pod zemljom ugledalo svjetlo dana, svakako trebalo razuvjeriti. Među ostalim, u staklenoj vitrini bili su izloženi i kompletni posmrtni ostaci pripadnika bjelobrdske kulture s originalnom naušnicom, ulomci romaničkih kapitela, kipova i rebara svodova, mnogo srednjovjekovnih novčića, prsten od srebra ili bijeloga zlata, pređice pojasnih kopči, kameni projektili, medaljice, križići, privjesci i drugo. Temeljem svega toga arheolozi su stekli niz novih spoznaja o prošlosti Ivanca, koja je sve do nedavno bila posve nepoznata.

Šteta je što je izložba ostala otvorena samo dva dana, jer nedvojbeno je riječ o jednom od najvrjednijih i najzanimljivijih izložbi ikad održanih u Ivancu.

Lj. R.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Izložba arholoških nalaza ''Ivanec kroz slojeve povijesti''
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.