utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
20.5.2008. 22:16:52
Istraživanja na lokalitetu Staroga grada Ivanca upućuju na postojanje antičkog naselja
Na području današnjeg Ivanca bilo je keltsko naselje

– Ono što zasad sigurno možemo potvrditi jest da smo na lokalitetu Staroga grada Ivanca, koji se nalazi u parku pokraj gradskog centra, utvrdili postojanje groblja na groblju. Na ranom groblju koje možemo datirati u predmongolski period (11.-13. st.), sagrađena je srednjovjekovna crkva, a oko nje je potom nastalo crkveno groblje. Sve to skupa leži na sloju staroslavenskog naselja čije smo ostatke otkrili lani i prethodnih godina. No, kako istraživanja odmiču dalje, nailazimo na sve više fragmenata iz još starijeg doba. Za pronađene fragmente keramike utvrdili smo da pripadaju razdoblju latene, odnosno, keltskome dobu.

Nove spoznaje o povijesti Ivanca, koje ukazuju na postojanje vrlo ranog kulturnog sloja na tom lokalitetu, potvrdio nam je dr. Juraj Belaj iz zagrebačkog Instituta za arheologiju, koji predvodi dosad najopsežniju fazu arheoloških istraživanja iskopina. Svjedoči o tome i činjenica da će se ekipa od desetak arheologa, apsolvenata i studenata iz Zagreba i Zadra u Ivancu zadržati do polovice srpnja. A možda i dulje, budući da je prošlih dana Ministarstvo kulture obznanilo da će istraživanja sufinancirati sa 100.000 kuna.

- Svi dosadašnji nalazi ukazuju na to da je ovdje postojalo naselje u antičko doba, ali još ne znamo gdje. Među ostalim, pronašli smo i ulomak rimske opeke s tipičnim otiscima psećih šapica, što je prilično uobičajen način označavanja rimskih opeka – izjavio je dr. Belaj, pokazujući tešku opeku, koja je i nakon gotovo dva tisućljeća iznimno dobro očuvana.

Za razliku od prošlih faza, kada su istraživali svetište stare kapele, arheolozi su nova istraživanja usmjerili na brod srednjovjekovne crkve. Neprestano nailaze na vrlo stare grobove s posmrtnim ostacima odraslih i mnogo djece, koje otvaraju i istražuju. Dok u mlađim grobovima nema nikakvih nalaza, u starijima su zasad naišli na jezičke i pređice remenja.

No, ono što arheologe posebno raduje, nekoliko je vrlo starih novčića. Najstariji među njima potječe iz 1427., a riječ je o austrijskom pfeningu sa stiliziranim austrijskim grbom i otisnutim imenom Alberta V. (prvog u nizu Habsburga koji je bio i hrvatski vladar). Također, pronađen je i jedan srebrni ugarski denar iz sredine 16. stoljeća i doba Ferdinanda I., te jedan izlizani novčić, zacijelo iz 15. stoljeća. Vjeruje se da će se nakon čišćenja moći točnije datirati.

Ivanec na karti romaničkih lokaliteta

I prije su arheolozi u Ivancu nailazili na ostatke romanike, pa su tako našli i dio rimske stele, nadgrobna spomenika. Usto, ulomak jednog kapitela iz Ivanca trenutačno je jedan od eksponata izložbe o romaničkim kamenim spomenicima, koja upravo putuje Hrvatskom. Izložba je dosad bila u Zagrebu i Slavonskom Brodu, a nakon Osijeka ide u Šibenik i druge gradove. Tim ulomkom Ivanec je i službeno uvršten na kartu lokaliteta s pronađenim ostacima romanike.(ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.