utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
19.5.2008. 20:45:51
Bednjančani su trodnevnom proslavom obilježili Dan svoje općine i Židorovo, spomendan sv. Izidora
Ivanu Jarnjaku naslov počasnog građanina Bednje

Sadržajnim programom koji se odvijao tijekom tri dana, od 9. do 11. svibnja, žitelji Bednje sa svojim su brojnim gostima obilježili Dan općine i Židorovo, spomendan sv. Izidora. Ovogodišnja proslava ostat će zapamćena po prvom susretu članova zavičajnih društava iseljenih Bednjančana i Zagoraca iz pet hrvatskih gradova i mjesta, među kojima su mnogi rodnu grudu svojih baka i djedova obišli prvi put.

Proslava je počela otvaranjem 750 metara asfaltirane ceste prema zaseoku Veliki Gorenec nedaleko od Bednje, što je modernizirana novcem Fonda za regionalni razvoj, matične Općine Bednje i mještana. Na svečanosti otvaranja načelnik Mirko Bistrović najavio je, bude li volje i sloge ljudi, nastavak asfalta već iduće godine, te zahvalio mještanima što su uređivanje bankina, sječom drveća i granja uz pravac pridonijeli pojeftinjenju radova.

Na otvaranju je govorio i dožupan Predrag Štromar:

- Među svim općinama u našoj županiji, Bednja je najpropulzivnija i najprosperitetnija. Tijekom proteklih godina ona je, zahvaljujući svojim čelnicima punim elana, najviše napredovala, iskoristivši pritom sredstva iz svih mogućih fondova, od županijskih do pretpristupnih fondova EU. Nisu sve općine takve. Dok je ovdje za asfaltiranje ostalo samo nekoliko kilometara nerazvrstanih pravaca, u drugim općinama dosad je samo toliko modernizirano – naglasio je Štromar. U ime mještana svima zaslužnima za asfalt do desetak kućanstava u Velikom Gorencu zahvalio je Dragutin Briški. Cestu je otvorila učenica 4. razreda osnovne škole Tihana Briški, a novi je pravac blagoslovio bednjanski župnik vlč. Zorislav Šafran. U povodu otvaranja ceste žene su ispekle štrukle i kolače, a najradosnije su bile tri bake, koje su asfalt do sela proslavile – pivom!

Bednji će pomoći njeni saborski zastupnici

Proslava je nastavljena svečanom sjednicom Općinskoga vijeća i Poglavarstva Bednje u prostorijama Osnovne škole Franje Serta. Pozdravne riječi brojnim gostima, među kojima su bili potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak, rodom iz Bednje, saborski zastupnik Zlatko Koračević, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Vladimir Stolnik, dožupan Predrag Štromar, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina te brojni suradnici i prijatelji općine, prvi je uputio predsjednik Općinskoga vijeća Marijan Hlevnjak. Načelnik Bistrović kratko je podsjetio na brojne komunalno-infrastrukturne i druge radove koji se provode na cijelom općinskom području, te se osvrnuo na doprinos Općine u poboljšanju standarda učenika i djece te društvenog, kulturnog i sportskog života.

- Imume znonje, projekte i pomet, some nem fele penezi – zaključio je Bistrović. Na postignutim uspjesima u ukupnom razvitku općine domaćinima je čestitke uputio i dožupan Štromar. Sve okupljene pozdravio je i saborski zastupnik Z. Koračević, izrazivši uvjerenost da će kroz novostečenu poziciju predsjednika saborskog Odbora za regionalni razvitak u ključnim projektima moći pomoći Bednji.

- Budući da su u Saboru još dva zastupnika rodom iz Bednje – Ivan Jarnjak i Boris Šprem, koji je inače iz Prebukovja, to nije mala stvar. Vjerujem da ćemo tu prednost iskoristiti za boljitak našega kraja – poručio je Koračević. U vezi s projektom gradnje akumulacijskog jezera kod Bednje, naglasio je da on jest u planu, ali o tome da li će se i ostvariti, odlučit će isključivo mještani sami. Hrvatske vode, istaknuo je, moraju građanima krajnje jasno i transparentno reći kako će se ubuduće jezero odraziti na uvjete njihova života.

U nastavku sjednice zaslužnim osobama dodijeljena su priznanja i zahvalnice za doprinos razvitku svoga naselja. Ivan Jarnjak tom je prilikom proglašen počasnim građaninom Bednje.

- Nekad je Zagorje bilo najgušće naseljeni dio Europe. Danas to više nije tako, češći su sprovodi nego plač novorođenčadi. Ne stvorimo li temeljne pretpostavke da čovjek na ovim zagorskim bregima može dobro živjeti, on neće ostati, nego će otići. Bednja u Saboru ima tri zastupnika – Koračevića, Šprema i mene, a imali smo i četvrtog zastupnika, Zlatka Kramarića. Toliko saborskih zastupnika, a svaki u drugoj stranci! No, takvi smo mi – našalio se Jarnjak, zahvaljujući domaćinima na priznanju.

- Kad je, međutim, Bednja u pitanju, tu pomažemo svi, bez razlike na stranačku pripadnost. Vidite, nekad je Židorovo, uz Veliku mešu, bilo najveći blagdan i v Bednji je navek bilo veselo. Zagorje je tada bilo najgušće naseljeni dio Europe. Danas to više, na žalost, nije tako. Češći su sprovodi, nego li plač novorođenčadi. To nije dobro, narod s tako izrazito niskim natalitetom izrazito je ugrožen, a to je pogotovo žalosno u ovako lijepom kraju kao što je Zagorje. Ne stvorimo li temeljne pretpostavke da čovjek na ovim bregima može dobro živjeti, on neće ostati, otići će. Pred ulaskom smo u EU, a konkurencija življenja naše će ljude tamo odvući. Stoga je upravo na nama političarima odgovornost da stvorimo uvjete da ljudi ostanu ovdje, jer ako do zadnje kuće na brijegu neće doći struja i voda, taj nebu ostal tu živjeti. Zato ćemo svi pomoći, a ja osobno podržat ću svaki projekt koji može pripomoći tome da nam djeca ostanu ovdje - poručio je Jarnjak.

Općinska priznanja dodijeljena su i Dargutinu Medvedu (posthumno, za vatrogastvo), dr. Mariji Kolačko (za medicinu i kulturu), Miji Kramariću (kultura) i DVD-u Cvetlin (kultura).

- Ovo mi je najdraže priznanje u životu, zato jer mi ga je dao moj kraj! I dalje ću raditi na njegovu dobrobit, jer ne želim da naši bregi ostanu prazni. Želim da i naša djeca ostanu ovdje živjeti, kao što sam ostala i ja – dirnuto je izjavila dr. Kolačko.

Zahvalnice su uručene Ivanu Hočurščaku, Alojziju Štefancu, Josipu Podsečkom, Stjepanu Novoselniku, Mladenu Vugrinskom, Josipu Kolačku, Branku Ledinskom, Izidoru Maltariću, Josipu Knezu, Ivici Štefancu, Klubu Kolibri, Marici Mavriček i Josipu Šmintiću.

Prigodni program na izvornom bednjanskom izveli su učenici Slavko Zebec i Martina Jelinić, a Laura Sajko je Jarnjaku predala prigodan dječji filatelistički rad. Premijerno su nastupili i nedavno osnovane pjevačka i tamburaška sekcija KUD-a Franje Serta pod vodstvom Vladimira Gečeka i prof. Davora Mumleka. Među ostali, izveli su i bednjansku himnu Na Verševemu brijegu, a oduševljen pljesak publike bio je najbolji odgovor na kvalitetu njihovih izvedbi.

Susret zavičajaca

U subotu, 10. svibnja, proslava Dana općine nastavljena je susretom zavičajaca u mjesnom vatrogasnom domu. Tamo su se tijekom prijepodnevnih sati okupili članovi zavičajnih društava iz Našica, Jarmine, Josipovca, Zagreba i Vrbna. Riječ je o potomcima iseljenih Zagoraca, što su početkom 40-tih godina prošloga stoljeća u više kolonizacijskih valova s gladnih zagorskih brega raseljeni po cijeloj Slavoniji. Premda je otad prošlo gotovo 70 godina, njihova djeca, pa i unuci, i dalje čuvaju običaje i govor svojih djedova, te izražavaju veliku privrženost prema svojim korijenima.

- Znamo da porijeklo vučemo iz Meljana kod Bednje. Majka nam je rođena Sitar, a tu nam još žive prabaka i teta. Na žalost, to je još jedino što nas veže uz ovaj kraj – kazale su sestre Josipa i Magdalena Ilić iz Josipovca. - Otac mi je iz Gornjeg Jesenja, a majka iz Klenovnika, rođena Bunić. Ovdje se osjećam ljepše nego u Slavoniji, a pokušavam i naučiti bednjanski – kazao je Josip Brodar iz Josipovca, koji je u Bednju došao sa sinom Franjom. Kazao je da još čuva originalne zagorske cimbale iz Klenovnika što ih je u Slavoniju donio majčin stric! Stjepan Plasej o svojim korijenima ne zna puno: majka mu je bila iz Velikog Trgovišča, a posjet Zagorju prva mu je prilika da upozna ovaj kraj. Stjepan Belošević, kojemu su djed i baka iz Đurmanca, domaćinima je pokazao vještinu pucanja kandžijom. Kako i ne bi, kad upravo on nosi naslov olimpijskog prvaka u toj disciplini na festivalu u Brodarcima!

- Moji su došli od Trakošćana. Pokojni djed Damjan bio je pintar, a do danas je u tom kraju živa legenda! Poznat je kao najveći raubšicer (krivolovac) u trakošćanskim šumama – smijao se Tomislav Smiljan. Na prijamu u domu sve zavičajce srdačno je pozdravio načelnik Mirko Bistrović. Prof. Barica Pahić-Grobenski, koja priprema novi zbornik bednjanske riječi, pozvala je zavičajce da zabilježe priče, legende i sjećanja na rodni kraj, kako bi od zaborava spasili povijest. Zavičajce je pozdravio i donačelnik Bednje Alen Sajko te ih nakon doručka poveo u obilazak Trakošćana i bednjanskih klijeti. Tu su gosti imali prilike doživjeti pravo Zagorje, a uz domaće specijalitete i vino nije dugo trebalo da zapjevaju i zaplešu.

U sklopu proslave Dana općine pod velikim šatorom na glavnom Trgu sv. Marije svirali su Kavaliri i domaći narodni sastavi.

U nedjelju je održano i tradicionalno židorovsko proščenje, a svečanu poldanju misu u povodu Židorova predvodio je prof. dr. Tonči Matulić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.

Lj. R.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.