utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
24.4.2008. 19:20:10
Jurjevo u Maruševcu
„Darujte Juru Zelenog…“

– Kuda Jura hodi, tuda polje rodi, nije Jura svaki dan, već na leto jedan dan, dajte Juri vina, da mu ne bu zima, dajte Juri slanine, da ide u planine, darujte ga, darujte, Juru Zelenog! Tako su u nedjelju, 20. travnja, ispred župne crkve Sv. Jurja u Čalincu iz svega glasa pred mnoštvom okupljena naroda pjevali i plesali mladi članovi KUD-a Klaruš iz Maruševca u svojim živopisnim narodnim nošnjama. A usred djevojačkog kola, s njima je plesao i hodio Jura Zeleni, od glave do pete odjeven u halju spletenu od gustih grana mlade breze povezanih bršljanom. S dvije duge bodljikave grane divlje kupine on je simbolično tjerao zadnje tragove zime i zla te tom ravničarskom poljoprivrednom kraju ponovno navijestio plodnu godinu i dobru ljetinu.

- Svake godine o proslavi Jurjeva, koje se ujedno obilježava kao Dan općine, Jura Zeleni obilazi naša naselja. Ove godine idemo kroz Čalinec, Koretinec i Donje Ladanje, a obilazak će završiti jurjevskim krijesom kod Doma kulture. Običaj je da se tada granje u koje je Jura bio odjeven obredno baci u vatru, kako bi s njime izgorjelo i sve zlo koje je usput pokupio – kazala je Ana Rehvald, predsjednica Klaruša.

Običaj je da Jura domaćinima kuća koje obilazi ostavi nekoliko grančica breze, kao dio želja za bogatom godinom. Dakako, i mještani daruju svoga Juru. Nekad su ga darivali slaninom, čvarcima i jajima, a danas novcem, koji je za brojne aktivnosti KUD-a Klaruš i više nego neophodan. Ove godine Juru Zelenog uprizorio je tajnik Klaruša Zlatko Peharda.

- Na sebi nosim desetak kilograma granja, usput plešem, obilazim kuće. Lani smo na putu bili četiri sata, pa je za Juru potrebna dobra kondicija – otkriva Zlatko.

Nakon folklornog programa u izvođenju Klaruša, u čast Dana općine, koji u Maruševcu obilježavaju danas, iz kubura su zapucali su članovi mjesne Kuburaške udruge Maruševec. U mimohodu kroz naselje potom su u šarenoj povorci prodefilirali folkloraši, vatrogasci te članovi Konjičke udruge „Konj-moj prijatelj“ u kočijama i na rasnim grlima.

Maruševečki vez

KUD Klaruš je od Ministarstva kulture dobio 20.000 kuna donacije za revitalizaciju čuvenog maruševečkog veza. Zahvaljujući tome, u izradi je osam muških i ženskih kompleta s potpunom opremom. Izrađuju ih dvije seoske žene, jedine koje znaju šivati i vesti nošnje, Verona Podbojec i Evica Kolar. Većina nošnji KUD-a stara je oko 70 godina. Klaruš ove godine slavi svoju 10. obljetnicu rada, a tim povodom dodijeljena mu je nagrada Općine Maruševec. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.