utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
8.4.2008. 18:28:21
BBC u špilji Vindiji snimao filmske kadrove za National Geographic
"Neandertalski kod" sniman i u Vindiji

Snimajući film za National Geographic naslovljen Neandertalski kod na svim svjetskim destinacijama poznatim kao nalazišta neandertalca, ekipa londonskog BBC-a na čelu s redateljem i scenaristom Timom Lambertom dio kadrova snimila je i u špilji Vindiji. Snimanju filma nazočile su i Marijana Korunek, predstavnica Konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture, koje je dalo dozvolu za snimanje, i Sanja Kopjar iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Varaždinu.

Na tom lokalitetu, koji se ubraja u svjetski najznačajnija geološka, paleontološka, arheološka i paleoantropološka nalazišta, o značaju ostataka neandertalca pronađenih u špilji govorio je posljednji istraživač Vindije, mr. Jakov Radojčić iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Zanimljivo je da je snimanje filmskih kadrova u Vindiji za ugledan National Geographic, koji će pridonijeti znanstvenoj i popularnoj promidžbi Vindije na globalnoj razini, „palo“ baš u vrijeme priprema da se sada zapušten i dobrim dijelom devastiran špiljski lokalitet napokon zaštiti od godinama dugog uništavanja.

Potvrdio nam je to i načelnik matične Općine Donja Voća Ivica Lukaček.

- Temeljem mini-projekta zaštite čiju smo izradu financirali s oko 20.000 kuna, Ministarstvo kulture odobrilo je novac za postavljanje zaštitne ograde, te za uređivanje prilazne staze i triju glavnih portala prema špilji. Usto, iz Javne ustanove poručili su da će idućih dana kod špilje postaviti informativnu ploču – izjavio je Lukaček.

Mini-projekt sačinjen je na temelju stručnog elaborata što su ga, kao podlogu za izradu tehničkog rješenja za zaštitu Vindije, izradili stručnjaci Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara pri HAZU. Upravo oni su predložili da se ulaz u špilju zatvori metalnom ogradom i na taj način zaustavi uništavanje unutrašnjosti, koje je posljednjih godina poprimilo zabrinjavajuće razmjere. I sami znanstvenici istaknuli su da su za svakog obilaska špilje nailazili na sve veće dokaze njena devastiranja kao što su nekontrolirana iskapanja, ispisivanje i „klesanje“ grafita na sedimentima, odlaganje otpada, loženje vatre i slično.

Voća zainteresirana za replike

- Uz sve razumijevanje za značaj pronađenog obilja paleontološkog i paleoantropološkog materijala za znanost, slijedom kojih su nalazi iz Vindije pohranjeni u muzejima, za općinu Donju Voću nije prihvatljivo da u vlastitoj sredini od svega toga ne može prikazati baš ništa – kaže načelnik Lukaček. On smatra da je nužna izrade replika pronađenih artefakata, koje bi se posjetiteljima mogle prikazati u galerijskom prostoru uređenom u staroj školi u Gornjoj Voći. U vezi s time najavio je razgovore s HAZU te muzejima u Krapini i Varaždinu.

Lj. R.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.