ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Vijesti
 
 
1.4.2008. 20:19:11
Na predstavljanju knjige o Josipu Krašu iznesena dosad nepoznata informacija
Josip Kraš ima živu kćer Eleonoru

Najpoznatiji sindikalni lider i antifašistički borac ivanečkoga kraja, narodni heroj Josip Kraš ima živih potomaka! U vrijeme svoje pogibije 1941. za sobom je ostavio tada 15-godišnju kći Eleonoru. Ona je danas vrlo živahna i lucidna 82-godišnjakinja, a obećala je da će u Ivanec doći prvom prilikom. Eleonora ima i dva sina, Lautara i Milija, a budući da svako od njih ima po dvoje djece, loza Kraš i dalje živi!

Dosad nepoznata informacija o živim članovima Kraševe obitelji, koju je na subotnjem predstavljanju knjige o Josipu Krašu iznijela predsjednica SABH-a dr. Vesna Konstantinović-Čulinović, izazvala je buran pljesak i odobravanje više od stotinu sudionika svečanosti i antifašista iz cijele sjeverozapadne Hrvatske. O tome, rečeno je, SAB-ovci nisu znali gotovo sedam desetljeća, a taj podatak saznali su tek dva dana prije svečanosti u Ivancu.

U ime njena pokrovitelja, varaždinskoga župana Čačića, koji je i osobnim novčanim prilogom pomogao tiskanju knjige, sve sudionike pozdravio je saborski zastupnik Zlatko Koračević. Istaknuo je da će županija i dalje pomagati takve projekte, jer antifašizmu nema alternative.

- Želi li se Hrvatska pridružiti europskoj zajednici zemalja utemeljenih na antifašističkoj tradiciji, onda se službene vlasti ne bi smjele samo u kontaktima prema van formalno u prsa busati antifašizmom, a nakon toga posjećivati Thompsonove derneke – poručio je Koračević.

U ime organizatora, govorili su član predsjedništva SABH-a Krešimir Piškulić i predsjednik ivanečke udruge Dragutin Turčin. Na sadržaj knjige osvrnuli su se njen urednik dr. Branko Dubravica i povjesničar dr. Đuro Zatezalo. Autori tekstova u knjizi su Dragutin Turčin, dr. Vesne Čulinovi-Konstantinović, dr. Branko Dubravica, dr. Đuro Zatezalo, Milutin Baltić, dr. Savo Zlatić, Josip Boljkovac, Rade Bulat, Gojko Matić, mr. Siniša Krznar, Boris Jagetić Daraboš i prof. Marijan Kraš. Sjećanja na susrete i prijateljevanje s pokojnim Krašem evocirali su Milutin Baltić i ministar u prvoj hrvatskoj Vladi Josip Boljkovac.

Marija Varović je u ime Udruge antifašista uputila prijedlog Gradskom vijeću Ivanca da Kraševo ime dade jednoj od ivanečkih ulica.

- Kraš je jedanaest puta bio osuđivan zbog sindikalna djelovanja, bio je na čelu štrajkova rudara 1936. i 1937., što je rezultiralo poboljšanjem njihovih radnih uvjeta. Bio je uvjereni antifašistički borac, i Ivanec treba biti ponosan na takvu ličnost, koja je cijeli život posvetila borbi za malog čovjeka – rekla je M. Varović.

Svečanost je pomogao Grad Ivanec, posebice gradonačelnik Milorad Batinić i predsjednik Gradskoga vijeća Čedomir Bračko. Tijekom njena trajanja prikazane su i fotografije iz Kraševe rodne kuće, autor kojih je ivanečka tvrtka X-media d.o.o.

Knjiga o Krašu tiskana je u nakladi od 1000 primjeraka, može se nabaviti u Udruzi antifašističkih boraca i antifašista, a prihod ostvaren njenom prodajom rabit će se za obnovu njegove spomen-kuće u Vuglovcu. Predstavnici najveće hrvatske konditorske industrije, koja nosi Kraševo ime, oglušili su se o svečanost, a tiskanje knjige nisu poduprli ni kunom. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.