ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
20.3.2008. 15:34:49
Petnaestak izlagača priredilo bogatu uskrsnu izložbu u Ivancu
Naša djeca naše su uskrsnuće!

– Dirnuta sam međugeneracijskom suradnjom i suživotom kojom odiše ova uskrsna izložba. Korizma je doba u kojemu je potrebno odvojiti i vrijeme za druge, a ovi radovi pokazuju da su djeca i odrasli odvojili vrijeme jedni za druge. Neka nam ovo bude poticaj da korizmeno vrijeme iskoristimo za ulaženje u još dublje otajstvo i da obogatimo naš duh kako nam duša ne bi ostala anoreksična.

To je na svečanosti otvaranja uskrsne izložbe u petak, 14. ožujka, u predvorju Srednje škole, najveće što je dosad priređena u Ivancu, naglasila časna sestra Danijela Anić iz reda klanjateljica krvi Kristove. O tome da su izlagači priredili reprezentativan izložbeni opus, govori i podatak da je petnaestak izlagača posjetiteljima prikazalo hrvatski tradicijski Uskrs u malom.

Čega sve tu nije bilo – od umjetnički izrađenih raspela i sakralnih motiva, rukom izvezenih čestitki i oslikanih svijeća, slika od suhoga cvijeća, pisanica izrađenih u tradicionalnim i suvremenim tehnikama, do replika uskrsnih vuzemljica u malom i raznih narodnih rukotvorina. Posebna pak su priča bili etnostolovi s vuzmenim kulinarskim specijalitetima te izlozi s kolekcionarskim raritetima i uskrsnim čestitkama od koje su najstarije bile iz 1898. godine!

- Drago mi je što usred globalizacijskih trendova, gdje postoji opasnost da izgubimo sami sebe, možemo biti ponosni na djecu koja u udrugama i radionicama čuvaju svoj tradicijski Uskrs. Slaveći Uskrs, slavimo i našu djecu, ona su naše uskrsnuće! – kazala je recenzentica izložbe dipl. bibliotekarka Draženka Stančić.

Mnoštvu okupljenih obratila se i Ljerka Rogina, predsjednica Udruge osoba s mentalnom retardacijom Sunce, te pozvala građane da pomognu udruzi u prikupljanju novca za vozilo. Bogat program izveli su mališani ivanečkog Dječjeg vrtića Ivančice, polaznici programa gitare Glazbene škole Ladislav Šaban i pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter pod ravnanjem Vladimira Gečeka. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskoga vijeća Ivanca Čedomir Bračko.

Izložbu je organiziralo Gradsko povjerenstvo za kulturu, a izlagali su osnovne škole iz Višnjice i Margečana, učeničke zadruge Ivančica i Korpica iz Ivanca i Kamenice, izvorni umjetnik Dragutin Jamnić, udruge Margareta iz Margečana te Maska i Sunce iz Ivanca, KUD Salinovec, Dječji vrtić Ivančice i Društvo Naša djeca Ivanec, Forum žena SDP-a, časne sestre iz Ivanečkog Vrhovca, te članovi Kluba kolekcionara Ivan Knežević, Boris Jagetić Daraboš i Silvestar Štefek. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.