utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
19.3.2008. 20:54:07
Salinovec
Jožekovo u Salinovcu

Premda se u subotu, 15. ožujka, tradicionalnoj manifestaciji Jožekova u Salinovcu nije odazvalo svih četrdesetak mjesnih Jožeka i Pepica, proslava njihova imendana i spomendana sv. Josipa ove je godine bila veselija no ikada. Svjedoči o tome spontani usklik jednog mještanina koji je, ponesen glazbom i plesom domaćih i gostujućih tamburaša i folkloraša, radosno izjavio „kak' se ovak' nekaj lijepo nikad dosad u Salinovcu nije događalo“.

Pohvala za priredbu, koja se već nekoliko godina priređuje u čast brojnih domaćih godovnjaka koji na Jožefovo slave imendan, ovoga puta ide KUD-u Salinovec i njegovim gostima. Oni su u mjesnom ugostiteljskom objektu za brojne okupljene mještane priredili program, u kojemu su nastupili mladi folkloraši pod vodstvom koreografa Tihomira Kukulića.

Mladi su potom pokazali da su jednako vješti i u plesanju standardnih, latinskoameričkih i suvremenih plesova, u kojima ih je uvježbala Valentina Balent. Za godovnjake zapjevao je i Tamburaški sastav Lirika pri margečanskoj Udruzi građana Margareta, a svojim uvježbanim nastupom u prekrasnim nošnjama starijim i više od 150 godina divljenje su izazvali članovi KUD-a Elizabeta iz Jalžabeta pod vodstvom Drage Vlašića.

Predsjednica KUD-a Salinovec Ljiljana Gotal sa suradnicima svim je godovnjacima imendan čestitala buketom cvijeća te plaketom s likom sv. Josipa u pečenoj terakoti, koje je izradio izvorni umjetnik Ivan Belač. Druženje je nastavljeno domjenkom za sve slavljenike i izvođače u mjesnom vatrogasnom domu.

Po saznanjima domaćina, salinovečka proslava Jožekova jedina je takva manifestacija u Hrvatskoj. Na ideju da svojim brojnim Pepekima i Pepama čestitaju god, jer to je najučestalije ime u Salinovcu, mjesni kulturnjaci došli su još krajem 90-tih godina. Otad Jožekovo postaje sve popularnije, te uz mjesni festival seoskih sportova, polako prerasta u autohtone priredbe, koje su ujedno prilika za nastup lokalnog KUD-a što okuplja više od 50 mladih folkloraša. Ove godine pokrovitelj Jožekova bio je Grad Ivanec.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.