ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Vijesti
 
 
11.3.2008. 20:05:53
Učenici i učitelji Osnovne škole Ivanec na integriranom nastavnom satu
"One su obilježile povijest"

– Kako sam u pjesmi mogla kušnuti iciku? To sam stvarno učinila, jer bila mi je tako draga! – spontano je na pitanje učenica četvrtoga razreda odgovorila pjesnikinja Ivanka Kunić, gošća integriranog nastavnog sata na temu One su obilježile povijest, što je u petak, 7. ožujka, održan u prepunom predvorju ivanečke OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Nakon priprema koje su trajale dva tjedna, neuobičajeno zanimljiv nastavni sat, ispunjen različitim sadržajima i varijacijama na glavnu temu, pod mentorskim vodstvom svojih nastavnika priredili su sami učenici.

Program je počeo razgovorom s prof. Kunić koja im je kratko i zanimljivo pričala o svom siromašnom, ali igrom bogatom djetinjstvu u Ivancu. Učenike je zanimalo i kako je biti književnica-žena u odnosu na muškarce. U zamišljenom gostovanju Marije Jurić Zagorke i Pavla Pavličića u školi, nazvanom Priča mora imati početak i kraj, sedmaši su pitanjima prorešetali svoje „goste“-vršnjake, koji su pritom pokazali prilično znanje o književnicima što su ih uprizorili i o njihovim djelima. U prisjećanju na velika ženska imena naše povijesti, učenici su evocirali i uspomenu na Doru Pejačević, a izveden je i kratki učenički igrokaz naslovljen Nećete povjerovati.

Velikim pljeskom djeca su nagradila i tridesetak učenica drugih i sedmih razreda koje su modnom revijom prikazale odjeću kroz povijesna razdoblja. Revija je počela prikazom modnih trendova iz doba gospođe Kremenko, starog Rima i srednjeg vijeka, potom su male manekenke prikazale i kićene barokne haljine i haljine španjolskih plesačica flamenka, a oduševljen pljesak izmamile su elegantne dame iz 40-tih i 60-tih godina prošloga stoljeća. Modnom „pistom“ prodefilirale su potom i kaubojke, hipi-djevojke, šminkerice, balerine, plesačice latinskoameričkih plesova, djevojke s koledža i mlade dame…

U programu je bilo riječi i o kronologiji priprema za integrirani sat, a nakon završetka sva djeca razgledala su panoe prepune fotografija, crteža, isječaka iz časopisa, učeničkih i drugih radova na temu slavnih žena koje su obilježile hrvatsku povijest.

Taj školski projekt organizirale su nastavnica hrvatskoga jezika Božena Carević i diplomirana bibliotekarka Draženka Stančić. Ako je suditi po interesu kojim su ostali učenici pratili program, vidljivo je da im je takav neformalni način prezentacije gradiva i povijesnih tema zanimljiviji i prihvatljiviji od klasične nastave. A to i jest cilj integriranog sata, u kome učenici i nastavnici obradi iste teme pristupaju na posve različite i individualne načine. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.