utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
26.9.2007. 20:02:15
Završen 11. međunarodni festival čipke u Lepoglavi
Doviđenja uz gradonačelnikov gulaš

Mimohodom svih sudionika 11. međunarodnog festivala čipke ulicama Lepoglave, šarolikom ponudom Sajma enogastronomije, turizma i proizvoda starih zanata te višesatnim zabavnim i folklornim programom u Lepoglavi su u nedjelju poslijepodne zatvorene festivalske svečanosti. Sudionicima iz pet europskih zemalja i svih hrvatskih mjesta u kojima se njeguje čipkarstvo na sudjelovanju je zahvalio i festival zatvorio gradonačelnik Marijan Škvarić te potom sve posjetitelje pod velikim šatorom počastio tzv. gradonačelnikovim gulašem.

Želeći goste iz inozemstva upoznati s ljepotama hrvatske narodne baštine, domaćini su im posljednje sate boravka u Lepoglavi uljepšali bogatim programom. Uz glazbenu pratnju Limene glazbe Vetropacka iz Huma na Sutli najprije su nastupile Desinićke mažoretkinje, potom su svirali Varaždinski tamburaši i lepoglavska Limena glazba, plesala su folklorna društva iz Goričana, Viduševca i Golubovca, pjevao je domaći zbor Collegium artisticum.

Gosti su s naročitim zanimanjem popratili kuburaše Glasne kubure iz Kamenice i Prve kubure iz Višnjice koji su gromoglasno zapucali u čast festivalske završnice.

U jutarnjim satima misno slavlje za sve sudionike u pavlinskoj crkvi predvodio je varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, a priređena je i tribina Čipkarstvo na filmu.

Moć čipke u Lepoglavu je privukla i brojne znanstvenike i folkloriste koji su tijekom poslijepodneva krenuli „čipkanim putem“ – od Vile Kaznionice gdje su čipkarice kraju privodile izradu čipkana šatora, do izložbi u Stepinčevoj i Rangerovoj galeriji, te u prostorima stare ambulante. Slobodno se može reći da u njima izložene čipke svojom raskoši zaslužuju biti prikazane u bilo kojoj svjetskoj prijestolnici.

Uz dobro posjećen kulturno-umjetnički program koji su odvijao pod velikim šatorom na gradskom parkiralištu, dobro posjećen bio je i Sajam turizma, enogastronomije i proizvoda starih zanata. Udruge, KUD-ovi, tvrtke i pojedinci predstavili su svoja umijeća i zanate te ponudili sve i svašta – od tradicionalnih drvenih igračaka, vina, domaće rakije, suvenira i umjetničkih rukotvorina do umjetničkih djela, čipke, domaćih kolača, rukom rađenih tekstilnih proizvoda.

Program u Lepoglavi završio je glazbom. Dok su ljubitelji klasične glazbe u župnoj crkvi pratili koncert što ga je na pavlinskim orguljama iz 1649. godine u sklopu programa Varaždinskih baroknih večeri izveo pijanist Mario Penzar, drugi su pohrlili u šator, na zabavni program u izvođenju grupe El Combo. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.