utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
26.9.2007. 20:01:00
Bogat program 11. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi
Čipka kao detalj visoke mode

Čipka kao ekskluzivni modni ukras na odjevnim predmetima visoke mode, čipkarske aplikacije kao elitni ures na stolnjacima, nadstolnjacima i podmetačima u predsjedničkim rezidencijama i palačama, čipke na misnom ruhu, narodnim nošnjama i krevetnom rublju, skupocjene čipkane bluze – sve to samo je djelić „šlingane“ raskoši što je četiri dana plijenila pozornost posjetitelja 11. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Čipkarice iz Njemačke, Francuske, Mađarske, Estonije, Slovenije te iz Hvara, Paga, Sv. Marije, Splita i Lepoglave svoje su izložbene prostore ove godine uredile bogatije no ikad, pa su etnolozi, folkloristi, povjesničari i ljubitelji čipke iz cijele sjeverozapadne Hrvatske doista mogli uživati u raskošnoj ljepoti skupocjenih rukotvorina.

U sklopu festivala odvijali su se i deseci popratnih manifestacija. Izlagači na Sajmu turizma i enogastronomije ponudili su vina, domaću rakiju, rukotvorine, kolače te proizvode starih zanata. Prikazana je i atrakcija Deda rediti, gdje domaće čipkarice na golemom „dedeku“ (jastuku napunjenom piljevinom) batićima dugim 25 centimetara izrađuju čipku velikih dimenzija.

U Gradskoj vijećnici su predstavnici Ministarstva poljoprivrede Karmen Sinković i Dražen Cerjanec predavali o programima potpore ruralnom razvitku, dok je o slovenskim iskustvima u čuvanju narodne baštine govorio dr. Marko Koščak. Predstavljen je i ekoprojekt čuvanja šumskih potoka i izvora Šumska vila, a bogat program u narodnom tonu izveli su KUD Sloga iz Sikirevaca i Dramska sekcija Lepoglavski pušlek.

Pod šatorom je oko 1000 posjetitelja uživalo u glazbi domaćih narodnih sastava iz Varaždinske i okolnih županija Parada dvanaestorice veličanstvenih u organizaciji Radio ivanca. Festival je bio revijalnog karaktera, vodila ga je radijska voditeljica Dragica Lazar, a nastupili su sastavi koji sviraju isključivo izvornu glazbu – Trakoščanci, Vinički tamburaši, Klaruši, Pajdaši, Cestički tamburaši, Pinkleci, Strmosi, Žar, Peharčeki, Džambo bend i krapinski Oldtajmeri. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.