utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
26.9.2007. 19:59:05
Lepoglava
Vatrometom otvoren 11. međunarodni festival čipke u Lepoglavi

- I mi Slavonci s našom smo slavonskom čipkom došli u Zagorje pridružiti se 11. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi. Nakon što smo vidjeli sve ove rijetko viđene čipkarske ljepote ne preostaje nam drugo nego da sve štovatelje hrvatske baštine i kulture uputimo u Lepoglavu, pa neka vide kako „diše“ bjelina čipke. Zovite nas opet i doć' ćemo!

Ove riječi, što ih je na izložbi slavonskih čipaka iz fundusa Muzeja Brodskoga Posavlja pod skupnim nazivom Sunčana čipka domaćinima i gostima uputio Stjepan Rakitić, predsjednik KUD-a Sloga iz Sikirevaca, simboliziraju cjelokupnu atmosferu 11. međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi što je u četvrtak otvoren brojnim izložbenim manifestacijama i središnjom svečanošću u baroknoj gradskoj jezgri. Nakon pozdravnih govora i riječi dobrodošlice što su ih sudionicima iz Njemačke, Slovenije, Mađarske, Francuske i Estonije te iz domaćih čipkarskih centara uputili varaždinski župan Radimir Čačić i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, festival je otvorila Maja Kocijan-Razović, izaslanica pokrovitelja, predsjednika Republike Stjepana Mesića. Pritom je naglasila da predsjednik svoju bogatu diplomatsku aktivnost koristi za promicanje čipke na razne načine.

- Čipka je postala diplomatski poklon i tim je putem došla u kraljevske palače i predsjedničke rezidencije u Pragu, Beču i Bruxellesu. Predsjednik Mesić ne propušta nijedan susret s predstavnicima UNESCO-a, a da ne lobira za proglašenje čipke remek djelom svjetske nematerijalne baštine. Za to je lobirao i na ovogodišnjem summitu u Bukureštu i na otvaranju izložbe „Čipka u Hrvatskoj“ priređenoj ove godine u sjedištu UNESCO-a u Parizu – naglasila je Maja Kocijan-Razović.

U ime Vlade Republike Hrvatske skup je pozdravila i ministrica pravosuđa Ana Lovrin. Ocjenjujući da ovakve manifestacije pridonose i gospodarskom jačanju Hrvatske, poručila je da će Vlada poduprijeti takve sadržaje. U ime Ministarstva kulture goste i domaćine pozdravila je i izaslanica ministra Mirela Horvatin, te pritom potencirala lokalnu zajednicu kao nositelja čuvanja i razvoja čipkarstva. Uz brojne predstavnike resornih ministarstava, festival je pratio i varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, zatim, veleposlanik Japana u Hrvatskoj, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav mr. Ivan Damjanović i mnogi drugi.

Kulturno-umjetnički dio programa izvele su sopranistice Monika Cerovčec i Tamara Franetović-Felbinger uz klavirsku pratnju Kristine Križanić. Pjesme na kajkavskom govorili su učenici lepoglavske škole i pjesnik Željko Funda. Priređen je i veličanstven vatromet, a u čast otvaranja festivala u zrak su poletjeli i baloni, dar sponzora Zagrebačke banke.

Središnjoj svečanosti otvaranja prethodio je cijeli niz čipkarskih izložbi i manifestacija: one su počele već u 16 sati obilaskom Vile lepoglavske Kaznionice u kojoj čipkarice kraju privode izradu čipkanoga šatora po nacrtu japanske umjetnice Akiko Sato. Šator će nakon završetka biti skinut s „dedeka“, poduprijet će se metalnom konstrukcijom i izložiti pod specijalnom rasvjetom. Prvi put izvan Lepoglave bit će izložen 2008. godine u zagrebačkoj Gliptoteci.

U Rangerovoj galeriji otvorena je i reprezentativna izložba iz opusa Čipka na stolu, sa stolnjacima, čajnim garniturama, nadstolnjacima i podlošcima koji su izrađeni od čipke ili njome ukrašeni. Izloženi eksponati su iz Francuske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Mađarske i dakako, iz Hrvatske. Među domaćim izlošcima svojom vrijednošću i ljepotom posebno odskaču izlošci iz zbirke koja se čuva na Brijunima: riječ je o čipkama i predmetima ukrašenim čipkarskim aplikacijama koji su u razdoblju od 1950. do 1980. godine bili nabavljani za rezidencijalne vile Jadranka, Bijela vila i Brijunka, ili su bili osobni poklon Josipu Brozu Titu.

Više doista lijepih izložbi, s čipkama iz Estonije, Slovenije, Hvara, Paga, Sv. Marije, Lepoglave i Splita, otvoreno je u prostorima stare ambulante. Premda je svaka od njih specifična po ljepoti i posebnostima izrade čipki, među njima posebno valja spomenuti izložbu šokačkih narodnih nošnji i predmeta ukrašenih čipkom, iz privatne zbirke Jele Osonjački. Riječ je o nošnjama starijim od stotinu godina, nikad nošenim, nasljeđivanih iz koljena u koljeno, s ručno tkanim lanenim platnom, urešenim čipkom, vezom i bogatom ornamentikom.

Među reprezentativnom izložbom lepoglavske čipke ove godine svojom ljepotom plijeni čipka velikih dimenzija „Ljeto u šumi“, vrijednom 30.000 kuna, čija je izrada trajala šest mjeseci, svaki dan po osam sati. Ono što se svakako ne smije zaobići jest izložba Sunčana čipka otvorena u Stepinčevoj galeriji. Riječ je o izložbi slavonskih čipki kojom su ukrašeni jastuci, bluze, stolnjaci, ručnici, podmetači. Spomenimo također da su predstavljeni i novi festivalski kolekcionarski rariteti – pečat i omotnica 11. čipkarskog festivala.(ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.