utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
20.6.2007. 20:50:28
U susret Danima grada: Ivančani sjajnim nastupom oduševili Zagrepčane
Video: Dani Ivanca u Zagrebu

– Kako da dođemo do Ivanca? Hoće li 23. lipnja iz Zagreba prema Ivancu voziti posebni autobusi? Gdje se može nabaviti ovo fantastično vino? – raspitivali su se brojni Zagrepčani, ali i turisti iz Australije, Kine, Njemačke i drugih zemalja koji su se u subotu, 9. lipnja, gurali oko ivanečkih štandova na Jelačić placu u Zagrebu. Gužva oko štandova na kojima su članice ivanečkog Društva prijatelja narodnih običaja Maska Vesna Štruklec i Anđela Friščić besplatno dijelile starinske kolače i peciva, a predstavnici Industrije mesa rezali jeger za degustaciju, pozivajući građane da 23. lipnja dođu u Ivanec na predstavljanje najdužeg jegera na svijetu, tek je dio atmosfere koju smo zabilježili na sjajnom subotnjem predstavljanju programa Dana Ivanca u Zagrebu.

Prvo predstavljanje Ivanca u metropoli bio je pun marketinški pogodak, o čemu svjedoči ne samo velik interes Zagrepčana za ponudu ivanečkih štandova na kojima su se mogli upoznati s domaćom turističkom i gastronomskom ponudom, već i njihovo probuđeno zanimanje za to kako najjednostavnije doputovati do grada. Ne treba ni posebno naglašavati da se za jeger, kolače, domaći kruh s kosanom mašću, te za degustaciju izvrsnih vina iz podruma Poljoprivredne zadruge Ivanec i poznatog vinara Ivice Severa što su ih točili aktivisti Grada i predstavnici organizatora, čekalo u dugim redovima.

Odličnim nastupom Zagrepčane su oduševili i tamburaši i folklor Društva prijatelja glazbe i narodnih običaja Lompuš iz Radovana. Mnoštvo posjetitelja okupilo se i oko prigorečkih Faringaša te uživalo u njihovoj glazbi, a posebna atrakcija bile su – njihove cimbule te jerovečki lončar koji je na starinskom kolu izrađivao lončariju. S obzirom na to koliko je tu bilo snimanja i fotografiranja, nema sumnje u to da će ti, građanima velikih urbanih sredina neuobičajeno zanimljivi detalji, obići svijet.

Turističku ponudu Ivanca, s mnoštvom suvenira i knjiga predstavila je Turistička zajednica, a fotografiranje s članovima Rudarske čete bila je stvar prestiža. Uz knjige o Ivancu, glinene fućkice i štubleke iz radionice lončara Ivana Kuče, organizatori su podijelili i mnoštvo promidžbenog materijala s pozivom na Dane Ivanca i rezanje najdužeg jegera na svijetu.

Za dobru organizaciju i uspjeh promidžbe domaćini su primili čestitke brojnih poznatih uglednika iz političkog i kulturnog života koji su se s Ivančanima u subotu susreli na Trgu bana Jelačića – od saborskih zastupnika Joze Radoša i Zlatka Koračevića, tajnika Grada Zagreba Mladena Keve, dr. Eduarda Kušena, glumice Vitomire Lončar i drugih. Dodatni promidžbeni učinak ostvaren je izravnim javljanjem gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića i predsjednika Turističke zajednice Borisa Jagetića Daraboša u program Narodnog radija.

Nastupom u Zagrebu iznimno su bili zadovoljni i organizatori i sudionici programa, pa je na putu kući autobusom cijelo vrijeme odzvanjala pjesma i šala. Sa sličnim, ali još sadržajnijim programom, Ivančani će ove subote, 16. lipnja, program Dana Ivanca prirediti na varaždinskom Korzu od 9 do 11 sati. Dio programa izvest će i u petak, kada će u Kuli varaždinskog Gradskog muzeja otvoriti izložbu starina iz zavičajne zbirke grada Ivanca. Tom će prilikom zapjevati Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter.

Lj. R.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Film s presjekom događanja na predstavljanju Dana grada Ivanca u Zagrebu
Faringaši i KUD Lompuš sviraju zajedno na povratku iz Zagreba
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.