utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
14.5.2007. 19:30:56
Dan općine Bednja: Predsjednik Stjepan Mesić posjetio Bednju
Mesić u "nujliepšem kemaučeku svieto"

Tradicionalnim Židorovskim proščenjem u čast spomendana sv. Izidora (Izidor=Židor), u nedjelju, 13. svibnja, u Bednji su završile bogate trodnevne priredbe u čast Dana općine. Bednja, „nujliepši kemauček svieto“ (najljepši djelić svijeta), doista ima što slaviti. Zahvaljujući visokim ulaganjima u infrastrukturu i u nadgradnju (posebno u školstvo) tijekom posljednjih nekoliko godina nekad depresivno i zapušteno naselje s obližnjim Trakošćanom preraslo je u lijepo uređen najzapadniji subcentar Varaždinske županije.

Budući da je u Bednji nedavno dograđena prva škola u Hrvatskoj po modelu javno-privatnog partnerstva, u subotu, 12. svibnja obišao ju je i predsjednik Stjepan Mesić u pratnji savjetnika prof. dr. Vlatka Cvrtile, Borisa Šprema, Dubravka Radoševića, Mirjane Pavković i Hrvoja Cvitanovića. Uglednom skupu u Bednji su se pridružili i saborski zastupnici Dragutin Lesar, Jakša Marasović, Željko Kurtović, Antun Kapraljević, Stjepan Kozina, te njihov domaćin Zlatko Koračević. Stigli su i predstavnici Varaždinske županije na čelu sa županom Radimirom Čačićem, dožupanom Predragom Štromarom i članovima Županijskog poglavarstva. Sve ih je dočekao načelnik Bednje Mirko Bistrović s članovima Općinskoga poglavarstva i Vijeća Bednje. Nakon pozdravnih riječi Z. Koračevića i načelnika Bistrovića koji je skup ukratko upoznao s najvažnijim razvojnim projektima, na svečanoj sjednici općinskih tijela domaćinima se, brojnim gostima i uzvanicima obratio i predsjednik Mesić:

- Varaždinska županija najuspješnija je u državi. Kad se vidi što je sve u njoj, pa i u maloj Bednji, napravljeno znanjem i sposobnošću, onda joj treba pružiti sve šanse za dalji razvitak. U tome Bednji treba pomoći i njena velika dijaspora – poručio je Mesić i naglasio da ta sredina ima najvažnije preduvjete za razvoj i napredak – ljude pune entuzijazma i nove programe, koje su novina u odnosu na druge sredine. Budući da je Bednja, proporcionalno broju stanovnika, sredina u kojoj je Mesić na prošlim predsjedničkim izborima dobio najveći broj glasova (90 posto Bednjančana glasalo je za njega), on se u svom poznatom stilu ispričao što nije i ranije došao, te najavom novog posjeta Bednji najavio da će tu grešku - ispraviti. Predsjednika je naročito zainteresirao poznati teškorazumljiv bednjanski govor koji su mu u pjesmama prikazali učenici Ana Kralj i Slavko Zebec.

Župan Radimir Čačić naglasio je da je Bednja u vrhu sredina u Varaždinskoj županiji u kojima se već više godina realizira niz sjajnih projekata.

- Uvijek i svugdje sve počinje i završava s ljudima. Zahvaljujući volji i energiji ovdašnjih ljudi koji vode općinu, uvelike je podignuta ukupna kvaliteta života građana - ocijenio je Čačić. Pritom je i kratko podsjetio na duboke tragove koje su u povijesti ovoga kraja – u umjetnosti, obrazovanju i agraru - ostavili grofovi Draškovići iz Trakošćana.

Budući da je povijest mjesta od davnina vezana uz Trakošćan i Draškoviće, nakon završetka svečane sjednice predsjednik Mesić je u pratnji domaćina i bednjanskog župnika vlč. Zorislava Šafrana razgledao župnu crkvu te obišao velebne grobnice grofovske obitelji s vanjske strane crkvenoga zida.

Na svečanoj sjednici, koju su Z. Koračević i M. Bistrović vodili u duhovitom i neformalnom tonu, naslov počasnog građanina Bednje, s mogućnošću stjecanja naslova doživotnog počasnog načelnika, dodijeljen je Radimiru Čačiću, osvjedočenom prijatelju Bednje. Priznanje za životno djelo posthumno je dodijeljeno Josipu Gencu, pokojnom bednjanskom kulturnom radniku, redatelju, scenografu, pokretaču Bednjanske svadbe i autoru neformalne lokalne himne Na Verškevemu brijegu. Priznanje je primio njegov sin Mladen Genc.

Zahvalnice su dobili saborski zastupnici Ivan Jarnjak i Jakša Marasović, bivši direktor Hrvatskih voda, te učitelj bednjanske škole Vladimir Abičić, zaslužan što je OŠ Franje Serta ove godine dodijeljena ugledna Nagrada Fausta Vrančića. Također, zahvalnice su uručene direktoru varaždinske Elektre Zvonimiru Rožmariću, ravnatelju ŽUC-a Branku Osonjačkom i Stjepanu Markoviću, voditelju Ispostave Hrvatskih cesta u Varaždinu.

U sklopu proslave održan je i niz kulturnih događanja: u galeriji Dvora Trakošćan otvorena je izložba likovne sekcije Matice hrvatske iz Šibenika. Prof. Barica Pahić-Grobenski predstavila je knjigu na izvornom govoru Našo bedljuinsko rieč (Naša bednjanska riječ), a radi čuvanja govora i tradicije rodnoga kraja osnovana je i koordinacija zavičajnih udruga Bednjančana iz Zagreba, Našica, Jarmine, Vrbna i Josipovca.

U nazočnosti gotovo 1000 posjetitelja i brojnih poznatih estradnih imena –Ivice Pepelka, Gordane Ivanjek, sastava Krijesnice Zagorja i Faringaša, Fakina i Kvarteta Gubec, najpopularniji zagorski sastav Kavaliri predstavio je novi CD. U Benkovcu je otvaranje SRC-a obilježeno narodnim veseljem i utakmicom koju su ekipe Varaždinske županije i Općine Bednje odigrale s 3:3.

U nedjelju, 13. svibnja, održano je i tradicionalno Židorovsko proščenje. U koncelebraciji više svećenika, svečano euharistijsko slavlje u župnoj crkvi predvodio je prečasni Matija Burija, supsidijar u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Židorovo je sa svojim Bednjanačnima u nedjelju proslavio i saborski zastupnik Ivan Jarnjak.

Lj. R.
 
 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.