utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
24.4.2007. 14:09:00
Jurjevo: Društvo Maska evociralo ivanečke jurjevske običaje
Cvrtje i činkanje za Jurjevo

Uz drevne pastirske igre, muklo tuljenje rogovima izrađenim od kore mladoga kestena, tjeranjem krava vu vugrad na posljednju sezonsku ispašu i kićenjem rogova stoke cvjetnim vijencima, Društvo prijatelja narodnih običaja Maska u subotu je, 21. travnja, obilježilo nekadašnje ivanečke jurjevske običaje. Manifestacija, najmasovnija dosad, priređena je na seoskom gospodarstvu Marte Jakopec u zaseoku Belščaki u Donjoj Voći, jer organizatori u Ivancu više nisu mogli pronaći nijednu kuću koja drži krave!

- Nekad se na Jurjevo stoka puštala na tranjike na zadnju pašu. Nakon toga krave više nisu smjele na livade, jer se u rast puštala otava. Mi pastiri toga smo im dana rogove kitili cvjetnim vijencima i snopljem mlade bukovine, pa su krave tak fest išle doma! Bil je običaj da se pred štalom grane skinu i bace prek krova, da budu plodne i da imaju puno potomstva – prisjetio se Josip Geček.

Za to vrijeme su Vinko Putarek, Krešo Friščić i Vlado Friščić u rascvjetalom voćnjaku razgorjeli pastirsko ognjište i na žeravicu bacili krumpire. Žene uz narodnim nošnjama su iznad vatre postavile trimfus, starinski lončić na tri nožice, te u njemu ispekle cvrtje, jaja na domaćoj kosanoj masti. Običaj je da se drvenim žlicama stavlja na kukuruzni kruh i njime nude svi pastiri. Oko vatre se okupljaju djeca, a stariji im pokazuju već zaboravljenu vještinu pravljenja fućki od kore mlade vrbe, te ih poučavaju kako starinskim zakrivljenim federmeserom (nožićem) spiralno zarezati kolce kestena i od kore načiniti pastirske rogove.

Maska je evocirala i nekadašnje ivanečke pučke jurjevske pjesme. Dok su se voćnjakom širili nostalgični zvukovi starih pjesama, žene i djevojčice od livadnog su cvijeća plele vijence i lančiće. Njima su potom okitile rogove Perge i Rume koje nije trebalo tjerati na sočnu pašu. Nakon činkanja s gumbima, te skakanja preko štrika, pastirskih spelancija i šala, svi sudionici okupili su se oko bogatog jurjevskog stola na kojemu nije nedostajalo zljevki, orehnjača, dizanih štrukli od sira, kosane masti.

Sačuvani folkloristički elementi

Članovi Maske prikazali su i običaj izrade stolčeka, rukotvorina od oštre trave u narodu zvane šar, koji se izrađuju posebnom tehnikom pletenja preko dlana. Kako je riječ o izvornim običajima, s nizom sačuvanih vrijednih folklorističkih elemenata, ove je godine TZ Ivanec od Ministarstva mora i turizma zatražila potporu za njihovo prerastanje u jednu od pučkih turističkih manifestacija ivanečkoga kraja. (ljr)

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.
 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
Jurjevo uz cvrtje u trimfusu
„Darujte Juru Zelenog…“
Zeleni Jura u Maruševcu
Cvjetni vijenci i cvrtje uz činkanje i pajcekovanje
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.