ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
13.2.2007. 15:13:47
Ivonjski fašink: Tisuće građana na špici dočekale maskiranu povorku
Maškare halabukom i larmanjem tjerale zimu

Tisuće Ivančana i mještana susjednih naselja u nedjelju je sa smijehom dočekalo fašničku povorku što je, praćena huncutarijom rekordnog broja maškara, uz urnebesni ples, trubljenje, halabuku, pucanje bičevima i zvonjavu golemim klepetušama dolarmala na ivanečku gradsku špicu. U povorci što su je predvodile ivanečke gumile (drvene maske s pomičnom donjom vilicom), domaće coprnice crvena nosa s Černih mlaka, te ivonjska svadba iz Društva Maska, ponosna je stupala i cijela „čarobna šuma“ iz ivanečkog Dječjeg vrtića Ivančice – mališani preobučeni u gljivice, u stabla, razne šumske i prerijske životinje.

U sveopćoj kakofoniji mukale su u kola upregnute međimurske krave iz Novog Sela na Dravi, skakali su i ludovali kurenti iz skupine Demoni iz Videma, kojima se pridružila i jedna skupina kurenata iz Ptuja, dok su veličanstveni kurenti i skupina Orača iz Turističkog društva Leskovca priredili poseban program, prikazavši drevne običaje tjeranja zime halabukom i zvonjavom klepetuša, te simboličan početak nove poljodojelske godine uz plug okićen zvončićima, borićima, te šarenim vrpcama. Simpatije publike izazvali su i veseli članovi Ludbreškog mačka, pogotovo sam črni maček koji se valjao po ulicama i mrnjavčući plašio djecu. Iz Hrvatskog pjevačkog društva iz Zeline stigla je i grupa Gala s Tamburiksom, Ludoviksom, druidom, te Asteriksom i Obeliksom s neizbježnim stećkom, te s „izubijanom“ rimskom desetinom što se plašljivo skrivala iza štitova.

U povorci su plesale i beračice kave s južnoameričkih plantaža, te vremešne nogometašice iz lepoglavskog Foruma žena, međimurske deve i murska mornarica iz Murskog Središča, KUD Vidovec, te niz neformalnih skupina – Saborska kantina, Šumari iz Prigorca s „piljerajem“ drva, Vuglovečki doktori iz KBC Posljednji pozdrav, salinovečki i lepoglavski muzikaši i drugi.
 
Fašnika spalile ivanečke coprnice
 
Nakon plesa i programa što su ga pred gradskom vijećnicom izvele sve maskirane skupine, uslijedilo je i suđenje fašniku: ceremonijal-meštar Zdravko Ribić u postupku mu je dokazao sve zlo, pa su ga ivanečke coprnice, naoružane vilama, potom spalile na lomači. Sve maškare potom su zabavu nastavile plesom i urnebesnom zabavom u dvorani KTC-a. Ivonjski fašink održan je pod pokroviteljstvom Grada Ivanca i TZ. (ljr)
 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.