ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Vijesti
 
 
29.1.2007. 14:45:52
Predsjednik Republike Stjepan Mesić sa suradnicima u posjetu Ivancu i Ivančici
Vojni objekt Ivancu u koncesiju

U petak, 26. siječnja, predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sa suradnicima boravio je u poludnevnom posjetu Ivancu. Nakon susreta s domaćinima u ivanečkoj Gradskoj vijećnici, u kojoj je glavna tema sastanka bila Studija razvoja planinskoga turizma na Ivančici i rješavanje problema vezanih uz realizaciju turističkih planova, svi gosti i domaćini krenuli su na vrh Ivančice te tamo razgledali napuštene vojne objekte koje je u doba bivše države koristila JNA. U poslijepodnevnim satima ugledni su gosti, kojima se pridružio i varaždinski župan Radimir Čačić, posjetili Itas Prvomajsku d.d.

Susret u Gradskoj vijećnici počeo je pozdravnim riječima gradonačelnika Milorada Batinića koji je u power-pointu gostima predstavio Studiju razvoja planinskoga turizma na najvišoj zagorskoj gori. Napomenuvši da je riječ o skraćenoj verziji, Batinić se u predstavljanju studije zadržao na njenim ključnim dijelovima, naglasivši da planirano uređenje skijaških staza i razvijanje zimskoga turizma predstavlja tek manji dio turističkih planova na Ivančici. Veći dio vezan je uz razvijanje turizma kroz cijelu godinu, i to prvenstveno zdravstvenoga i sportsko-rekreacijskoga turizma.

Iako je Ivanec u razradi glavne studije koja tek predstavlja osnovu za izradu detaljnih studija daleko otišao, a to je u međuvremenu potvrdilo i Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka, a već su u izradi i karte skijaških staza, glavni moment koji sprečava faktičku realizaciju tih planova jest neriješen status bivšeg vojnog objekta na Ivančici. Riječ je o čvrstom objektu površine između 600 i 650 četvornih metara, s velikim garažama i drugim pomoćnim prostorima koji su već godinama, otkad ih je vojska napustila, izloženi propadanju i devastaciji. Do objekata je sagrađena cesta, raspolažu samostalnom vodoopskrbom, pa je, s obzirom na sve to, Grad Ivanec zainteresiran da mu se ti objekti iznajme ili dodijele u koncesiju kako bi ih preuredio u smještajne kapacitete i stavio u razvojnu funkciju. Takav zahtjev on je već i dostavio mjerodavnom državnom uredu, međutim, rješavanje statusa objekta neprestano se odugovlači između ostalog i zato što je zemljište na kojemu je sagrađen objekt još uvijek u postupku povrata imovine.

- Neovisno o tome, Grad Ivanec je od Državnog ureda zahtijevao da mu se, dok se postupak vodi, objekt ipak dade u koncesiju ili najam. Čini se, međutim, da dok smo mi tražili način da nam se objekt dodijeli, Vladin ured je tražio razlog da to ne učini – kazao je Batinić.

- Bez obzira na to što se zemljište na kojemu je vojni objekt nalazi u postupku povrata imovine, ured za upravljanje državnom imovinom odmah je trebao staviti u proceduru zahtjev Grada Ivanca kojim traži da mu se taj kompleks iznajmi ili dade u koncesiju. To više što je Ivanec razradio studiju i projekt kojim objekte koji sada propadaju, odmah kani staviti u razvojnu funkciju i otvoriti nova radna mjesta. To je odmah trebao učiniti, pa bila u pitanju i samo tri radna mjesta. Sa svojim savjetnicima pobrinut ću se da se te stvari počnu rješavati, ne samo zato što je u te objekte uložen velik novac poreznih obveznika, pa i naš, već i zato što s već uređenom infrastrukturom postoje velike mogućnosti da se u kratkom vremenu tu urede interesantni objekti za razvoj turizma ivanečkoga područja. U tim planovima nemojte zaobići ni jahanje, koje danas u cijelom svijetu postaje velik hit – izjavio je predsjednik Mesić te zadužio savjetnike da utvrde pojedinosti oko zemljišta – je li bilo konfiscirano ili nacionalizirano, je li vlasnicima oduzeto bez naknade, ili im je za njega isplaćena tzv. pravična naknada. Ujedno je izrazio nezadovoljstvo što se u državnom uredu mnogi takvi i slični zahtjevi stavljaju „na stranu“.

Uz bivšeg konzula Hrvatske u Banjaluci Ivana Lepoglavca, predsjednika Gradskoga vijeća Čedomira Bračka, te gradske poglavarstvenike i predstavnike pojedinih političkih stranaka, sastanku u Gradskoj vijećnici nazočio je i predsjednik Skupštine Varaždinske županije Vladimir Stolnik. On je potencirao da se, u „paketu“ s vojnim objektom, riješe i pitanja korištenja i pristupa izvorišta Šumi na Ivančici koji je nekad za svoje potrebe kaptirala i uredila JNA, a danas se vodom sa Šumija koriste i građani susjednih sredina. Ni tu vlasnički odnosi nisu riješeni, pa lokalna samouprava i Komunalno poduzeće Ivkom imaju problema kada izvorištu treba prići radi održavanja. Na sastanku u vijećnici razgovaralo se i o nekim drugim projektima s čijom realizacijom lokalna samouprava ima problema, a koji su u nadležnosti državnih tvrtki.

Za posjeta Ivančici, gdje je predsjednika dočekao bojnik Stevo Šimunović iz Varaždina, Mesić je izrazio žaljenje što vojni objekti te prateći kompleks od 18.000 četvornih metara površina propadaju. Ustvrdivši „da se sada vidi kako se upravlja državnom imovinom“, Mesić je najavio da će odmah pokrenuti aktivnosti oko rješavanja statusa tih objekata i njihova davanja u koncesiju Gradu Ivancu.

Nakon objeda i druženja s domaćinima u Planinarskom domu, predsjednik Stjepan Mesić je u pratnji varaždinskoga župana Radimira Čačića posjetio i Itas Prvomajsku d.d. u Ivancu. Nakon razgovora sa stečajnim upraviteljem Itasa d.o.o. Ivanom Polanom i direktorom novoga Itasa Branimirom Vlajom sa suradnicima, Mesić je obišao pogone u kojima su ga radnici dočekali pljeskom, a izrazio je i zadovoljstvo proizvodnjom za izvoz. Ocijenivši da su obrazovana radna snaga i tržište najvažniji resursi tvrtke, Mesić je kazao da u ponovnom nastojanju da se Hrvatska iznova počne graditi kao industrijska država, Itasu svu potporu mora pružiti i država. Slučaj Itasa traži potporu vlasti, a ne pljačku uz prisustvo vlasti – bio je, po običaju, bridak predsjednik Stjepan Mesić. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.