ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
13.12.2006. 14:21:04
Proslava: U Lepoglavi održane bogate svečanosti uz Dan grada i župe
Obilježena 350. obljetnica prvog hrvatskog sveučilišta

Koncelebriranom misom koju je u pavlinskoj crkvi Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije predvodio v. d. varaždinskoga biskupa msgr. Ivan Godina, prošloga su vikenda u Lepoglavi počele brojne vjerske i kulturne svečanosti u povodu Dana grada i župe Lepoglava. Na misi je ravnatelj Hrvatskog konzervatorskog zavoda Ferdinand Meder simbolično otvorio obnovljene Rangerove freske i raskošni glavni oltar čija je obnova trajala nekoliko godina, te najavio nastavak radova na svodu crkve i obnovi oltara Žalosne Gospe.

O brojnim gradskim projektima na svečanoj sjednici Gradskoga vijeća govorili su gradonačelnik Marijan Škvarić i predsjednik Robert Maček, a nakon čestitki saborskog zastupnika Zlatka Koračevića i predsjednika Županijske skupštine Vladimira Stolnika, predstavljena su i dva nova gradska programa. Alen Leverić iz AZRE predstavio je Nacrt strategije razvoja lepoglavskog turizma, dok je Hrvoje Kovač govorio o programu djelovanja za mlade što ga je izradila KOMA, neformalna koalicija mladih u koju je uključeno 13 udruga mladeži.

Dodijeljene su i javna priznanja Grada Lepoglave. Nagrada za životno djelo na području humanitarnog rada za 80 puta darovanu krv dodijeljena je Franji Vrabelju. Vrabelj je za humanitarne svrhe ukupno darovao 32 litre krvi! Plaketa je dodijeljena i Županijskoj upravi za ceste, Limenoj glazbi Lepoglave, te Nogometnom klubu i Rukometnom klubu Concordia. Kulturni program izveli su Pjevački zbor Collegium artisticum i Brass kvartet, ispred Gostinjca pucali su članovi Glasne kubure iz Kamenice, a priređen je i veličanstveni vatromet.

U prostorijama stare ambulante otvorena je izložba Likovna poruka Ivana Krstitelja Rangera, posljednja u nizu triju izložbi u ciklusu Otvorena nebesa kojim je prikazano ukupno stvaralaštvo najvećeg freskoslikara pavlinskoga doba. Izložbu je prikazala prof. Marija Mirković, najbolja poznavateljica njegova umjetničkog rada, a otvorio ju je izaslanik ministra kulture Željko Trstenjak, pročelnik Konzervatorskog zavoda u Varaždinu. Glazbeni program izvele su Sanja Čanžar i Kristina Putarek.
 
Doprinos školstvu hrvatskih pavlina
U Gradskoj vijećnici posebnim je skupom obilježena 350. obljetnica otvaranja prvog hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi. Akademik Ante Sekulić u tom je kontekstu govorio o ulozi i doprinosu hrvatskih pavlina razvoju školstva na našim prostorima, dok je dr. Mijo Korade predavao o doprinosu redovništva razvoju znanosti u Hrvatskoj 17. i 18. stoljeća. (ljr)
 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.