ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
26.9.2006. 14:29:30
Čipka: Zatvoren 10. međunarodni festival čipke u Lepoglavi
Ispratili čipkarice pavlinskom kapljicom

Velikim mimohodom gradskim ulicama kojim su se u gromkom ritmu limenih glazbi prošpancirale čipkarice iz sedam zemalja praćene „pavlinima“, mažoretkinjama i članovima KUD-ova u narodnim nošnjama te kulturno-zabavnim programom pred mnoštvom razdraganih posjetitelja, u nedjelju poslijepodne u Lepoglavi je zatvoren 10. međunarodni festival čipke.

- Sedam čipkarskih izložbi, znanstveni skup, šest koncerata, dvodnevni sajam turizma s 34 izlagača, rekreacijski i brojni atrakcijski programi i velik interes posjetitelja za sve priredbe svjedoče je da Lepoglava napokon počela turistički živjeti – zadovoljno je na svečanosti zatvaranja zaključio predsjednik TZ Mirko Varović.

Bogat završni program otvorila je Limena glazba iz Lepoglave, koja je ove godine osvojila zlato na državnoj smotri u Selcu. Kvalitetom su ih u korak slijedili puhači iz slovenske Idrije, koji ove godine obilježavaju 341. godišnjicu rada! Velik pljesak oduševljene publike svojim su nastupom izmamile juniorke i seniorke Varaždinskih mažoretkinja, sa solisticama Matejom Smoljan, Majom Šalamun i Majom Lacković. Pjevao je Djevojački pjevački zbor Collegium artisticum, a plesao je KUD Golubovec. Lepoglavu su nadlijetali prajedriličari i padobranci, gosti i domaćini uživali su u panoramskoj vožnji turističkim vlakićem, a čipkarice iz Finske, Francuske, Njemačke, Austrije, Mađarske i Slovenije na put su gromkim pucanjem ispratili članovi Kuburaškog društva Glasna kubura iz Kamenice. Živim latino ritmovima sastav El Combo dodatno je razgalio atmosferu.

Brojni posjetitelji usput su uživali u ponudi Sajma turizma, za koji je izaslanik ministra poljoprivrede Marijan Brčić ocijenio da za zagrebačkom velesajamskom priredbom Eko-etno zaostaje samo po veličini i opsegu. Dok su se muškarci okupljali uz Rangerovu rakiju i Pavlinsku kapljicu, a gurmani kušali domaće kozje sireve, žene su oduševljeno obilazile stolove s bogatom ponudom čipki te formirale „kružoke“ oko štandova s kolačima. Završni pozdrav svim sudionicima, s pozivom na 11. međunarodni čipkarski festival, uputio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Izložbe čipki do 10. listopada

Za sve čipkarice koncelebriranu misu predvodili su kancelar Varaždinske biskupije Antun Perčić i lepoglavski župnik vlč. Andrija Kišiček. U nedjelju navečer u pavlinskoj crkvi su, u sklopu Varaždinskih baroknih večeri, koncert izveli Ante Knešaurek (orgulje), Igor Hrustek (truba) i Mario Šincek (trombon).

Sve čipkarske izložbe u Lepoglavi bit će otvorene do 10. listopada. Dolazak grupa potrebno je najaviti na tel. 099-591-45-30 ili 091-570-04-91. Cijena ulaznice za sve izložbe je 10 kuna, za djecu do 15 godina ulaz je besplatan. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.