utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
22.9.2006. 15:52:41
Čipkarstvo: Otvoren jubilarni 10. međunarodni festival čipke u Lepoglavi
Europske čipke u Lepoglavi

Velikom svečanošću u baroknoj gradskoj jezgri s programom što su ga izveli lepoglavska Limena glazba i ivanečki zbor KUD-a Rudolfa Rajtera te vatrometom što je poput čipke rasvijetlio noćno nebo, sinoć je u Lepoglavi otvoren jubilarni 10. međunarodni festival čipke. Čipkaricama iz Francuske, Finske, Njemačke, Austrije, Mađarske, Slovenije te iz hrvatskih čipkarskih centara – Paga, Svete Marije, Hvara i Lepoglave, kojima su se pridružile i čipkarice iz Splita, te folkloristima, etnolozima, muzeolozima, povjesničarima i velikom mnoštvu drugih posjetitelja sa središnje su bine ispred pavlinske crkve dobrodošlicu u kolijevku „belih fratrov“ poželjeli član Županijskog poglavarstva Marin Vučić i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić. U ime supokrovitelja – Ministarstva kulture, MVP-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva mora i turizma, goste je pozdravila Branka Šulc, izaslanica ministra Biškupića. Festival je otvorila Maja Razović-Kocijan, izaslanica predsjednika Stjepana Mesića, pokrovitelja festivala. Naglasila je da se predsjednik Mesić u susretu s direktorom UNESCO-a i osobno zauzeo za proglašenje lepoglavske i paške čipke remek-djelom nematerijalne baštine na globalnoj razini.

Prethodno je za posjetitelje upriličena „šetnja“ kroz europsko čipkarstvo: ona je počela u Rangerovoj galeriji, gdje je sve goste zadivila raskoš francuskog, finskog, austrijskog i mađarskog čipkarstva. O nacionalnim čipkarskim izložbama i karakteristikama svojih čipki nazočne su upoznale gošće iz inozemstva te redom pozivale domaćine na čipkarske manifestacije u svojim zemljama. Predstavnica Mađarske pozvala je Lepoglavu na Svjetski festival čipke što će se u toj zemlji održati 2008. godine.

Brojne posjetitelje čipkarski put vodio je dalje, do galerija u zgradi stare ambulante, gdje su ih dočekale majstorske rukotvorine žena iz slovenskog Žirija, te izložba koju je priredila Čipkarska sekcija Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita. I dok su posjetitelje oduševile čipke od konca iz Paga i Svete Marije te čipke od agavinih niti što ih izrađuju hvarske benediktinke, u susjednom prostoru ostali su impresionirani zbirkom lepoglavske čipke velikih dimenzija, te prikazom uporabe čipke kao modnog detalja. Među ostalim, prikazana je i čipka na haljini što ju je na izboru za Miss svijeta 1997. godine nosila Martina Novosel. Ta je izložba priređena u povodu festivalskog jubileja i 70. obljetnice otvaranja Banovinske čipkarske škole u Lepoglavi. U istoj zgradi otvorena je i filatelistička izložba na temu čipki, a priređena je i izložba izdanja u nakladi TZ i Grada Lepoglave o festivalima od 1996. do 2007. godine.

Čipkarski put završio je u Stepinčevoj galeriji, gdje je Njemica Marianne Stang prikazala odjevne predmete od čipke od 16. do 19. stoljeća i priredila posebnu izložbu čipke Oko vrata. Festival organiziraju Grad Lepoglava i TZ, a održava se pod supokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja, MVP-a i Ministarstva mora i turizma i Varaždinske županije, a podupiru ga i Hrvatska turistička zajednica, Muzej za umjetnost i obrt, Austrijski kulturni forum, Županijska TZ, AZRA d.o.o., Grad Varaždin i TZ Zagreba, te Varaždinska biskupija i Župni ured Lepoglava.

Svečanost otvaranja završena je veličanstvenom vatrometom, a potom je druženje domaćina s gostima nastavljeno u restauraciji Ivančica. Tu su se gosti osladili i tortom originalno stiliziranoj u obliku dedeka i batića, koja je poklon Slastičarnice Vincek iz Zagreba.

Danas je program nastavljen predstavljanjem poštanskog pečata i omotnice s logom festivala, te predstavljanjem zbornika radova Festivali čipke i kulturni turizam. Filatelističke raritete predstavio je član Varaždinskoga kluba kolekcionara Josip Jelenečki, dok je o zborniku govorila njegova urednica – dr. sci. Tihana Petrović-Leš s Odsjeka etnologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Počeo je i znanstveni skup Zaštita, konzervacija i restauracija čipki. Poslijepodne će na terasi restauracije Ivančica nastupiti mališani iz vrtića te učenici iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice. U 19 sati u crkvi će biti koncert Mozartu u čast, a u 20 sati na terasi će nastupiti domaći rock sastavi Band Raven, In 2 Deep i Prva pomoć.(ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.