utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Vijesti
 
 
7.7.2006. 18:08:35
Jedinstvo Ivanec obilježilo 120. obljetnicu organiziranog rudarstva u ivanečkome kraju
Od rudarenja do novih tehnologija

Ivanečka tvrtka Jedinstvo, pravna sljednica nekadašnjih Ivanečkih ugljenokopa, u utorak, 4. srpnja, velikom je svečanošću u poslovnom krugu obilježila visoku obljetnicu – 120. godišnjicu organiziranoga rudarstva na ivanečkom području. Tim su povodom u Ivanec doputovali i poslovni partneri Jedinstva iz Italije, Austrije, Slovenije, BiH i Hrvatske, te se pridružili drugim brojnim gostima i uzvanicima koji su domaćinima došli čestitati značajan jubilej.

Na početke rudarske djelatnosti u ivanečkome kraju, na čijim je temeljima izraslo Jedinstvo, sve nazočne podsjetio je Martin Bunić, generalni direktor Jedinstva d.d.

- Iako prvi tragovi iskorištavanja željezne rude na ovome području datiraju još u pretpovijesno doba, prava organizirana proizvodnja počinje 1860.,  kada k nama stiže Austrijsko-belgijsko cinkarsko udruženje koje tri godine kasnije u Kuljevčici otvara talionicu s godišnjom proizvodnjom od 600 tona cinka. Kada je cinkova ruda presušila, počinje eksploatacija ugljena, a prva, Bišević jama kod Kuljevčice, bila je otvorena 1886. godine – naglasio je Bunić.
Tijekom idućih stotinjak godina otvoreno je još desetak jama na širemu ivanečkom području (Ladanje, Brodarevec) koje su se prostirale na ukupno 32 četvorna kilometra. U trenutku zatvaranja Ivanečkih ugljenokopa 1976. godine, tvrtka je zapošljavala 1700 radnika, a procjenjuje da je do tada iz okana izvađeno oko 11,3 milijuna tona lignita. Nakon zatvaranja ugljenokopa nastale su nove tvrtke, čije su djelatnosti bile vezane uz supstituciju rudarske proizvodnje. Među njima bilo je i Jedinstvo. Riječ je o tvrtki koja danas zapošljava 150 radnika, a bavi se obradom kamena (Jedinstvo Kamen d.o.o.), te proizvodnjom dijelova za automobilsku industriju (Jedinstvo Lamele d.o.o.) i papirne galanterije (Jedinstvo Kartonaža d.o.o.).

Čestitke domaćinima uputila je i posebna izaslanica predsjednika Helena Kasanić, pomoćnica savjetnika za gospodarstvo. Ispričavajući Mesića što zbog državničkih obveza nije mogao pohoditi Ivanec,  najavila je da će predsjednik Jedinstvo obići 22. rujna, u sklopu svoga posjeta Varaždinu. Nazočnima su se prigodnim riječima obratili i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i direktor Kamena iz Pazina Karmelo Krebel te, posebno, varaždinski župan Radimir Čačić: On je prethodno i izvršio smotru Ivanečke rudarske čete koja je postrojena u čast značajnog rudarskog jubileja. U sklopu svečanosti je ivanečki župnik vlč. Stjepan Šoštarić u pratnji vlč. Alojzija Pakraca i vlč. Antuna Goreka u krugu tvrtke blagoslovio kip Sv. Barbare, zaštitnice rudara, što ga je u viničkom kamenu isklesao radnik Jedinstva Slavko Bunić i poklonio ga Jedinstvu.

- Upravo ove godine obilježava se 700. obljetnica mučeništva Sv. Barbare, koja se smatra među 14 najvećih pomoćnika ljudi u nevolji – naglasio je vlč. Šoštarić te upoznao nazočne s detaljima iz života u puku omiljene svetice, čiji se spomendan slavi 4. prosinca. Taj događaj pučkim su pjevanjem popratile žene iz Društva prijatelja narodnih običaja Maska iz Ivanca.

Priređen je i bogat popratni pogram. Svirali su i pjevali članovi Društva prijatelja glazbe i narodnih običaja Lompuš iz Radovana, a iz kubura su zapucali članovi Kuburaškog društva Glasna kubura iz Kamenice. Ivanečki klub kolekcionara predstavio je i izložbu rudarskog alata, pomagala i opreme koju su gosti s interesom razgledali. Proslava je nastavljena u Coningovu Hotelu u Trakošćanu, gdje je prikazan i 15-minutni dokumentarni film naslovljen Od rudarenja do novih tehnologija.

Snimila ga je ekipa ivanečke tvrtke X-media d.o.o. koja se za te potrebe sa suradnicima i odgovarajućom opremom probila u prastari rudnik cinka Kraševski zviri na Ivančici te u autentičnoj atmosferi improvizirala rad nekadašnjih rudara. Dio filma govori o današnjem poslovanju Jedinstva i njegovim djelatnostima. (ljr)

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.