ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne

 

Naslovnica Reportaže
 
 
28.6.2006. 17:45:37
Obilježen Dan grada Ivanca i blagdan njegova patrona Sv. Ivana Krstitelja
Bogata proslava u čast 610. spomendana grada "poleg jedne vel’ke gore"

Koncertom Kraljeva ulice sa starogradskim pjesma i popularnim melodijama, a potom i Davora Radolfija i Ritma Locco koji su vrućim latinoameričkim ritmovima s bine s light showom i moćnim razglasom na gradskoj špici podgrijavali atmosferu do gotovo pola tri ujutro, u noći na nedjelju, 25. lipnja, završio je službeni program proslave Dana Ivanca i njegova 610. spomendana. Jubilarnu obljetnicu svoje poznate pisane povijesti Grad Ivanec ove je godine obilježio novom, bogatom koncepcijom proslave s različitim sadržajima koji su se na Ivanje, 24. lipnja, kada grad slavi i svoga patrona, Sv. Ivana Krstitelja, odvijali u nizu, jedan za drugim.

Proslava je počela u petak, 23. lipnja, prigodnom svečanošću u srednjoškolskom amfiteatru, na kojoj su se kratkim pozdravnim govorima brojnim gostima i uzvanicima obratili predsjednik Gradskoga vijeća Ivanca Čedomir Bračko i gradonačelnik Milorad Batinić. U ime načelnika i gradonačelnika susjednih općina i gradova, domaćinima je gradske jubileje čestitao lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić. Pozdravne čestitke Ivancu poslali su i saborski zastupnik Miroslav Korenika, gradonačelnici Varaždina i Ludbrega Ivan Čehok i Krunoslav Kosir i drugi.


Dobitnici nagrada Grada Ivanca


U nastavku svečanosti dodijeljene su nagrade Grada Ivanca. Za izniman doprinos razvoju planinarstva, očuvanju prirodnih vrijednosti Ivančice i za postignuća u umjetničkoj fotografiji Plaketa je posmrtno dodijeljena Cvjetku Šoštariću, a primila ju je njegova kći Karmen. Nadalje, Plaketa je uručena i margečanskom župniku vlč. Alojziju Pakracu za izniman doprinos u obnovi sakralne baštine, zatim, novinaru-uredniku Radio Ivanca prof. Ivanu Kneževiću, za izniman doprinos informiranju građana i unapređenje radijskog novinarskog izraza. Plaketa je dodijeljena i kolekcionaru i ivanečkom kulturnom radniku ing. Borisu Krznaru, za izniman doprinos očuvanju i prezentaciji etnobaštine i običaja ivanečkoga kraja i očuvanju kolekcionarstva. Voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda u Varaždinu Plitvica-Bednja Vladimir Novak također je primio plaketu Grada Ivanca što ju je dodijelio Hrvatskim vodama za izniman doprinos očuvanju voda i zaštiti okoliša. Nadalje, plaketa je dodijeljena i HEP-u – Distributivnom području Varaždin, za izniman doprinos u poboljšanju elektroenergetske infrastrukture na području Ivanca. Plaketu je primio direktor Zvonko Rožmarić, koji je i kasnije zahvalio u ime svih nagrađenih. Za strpljiv i samoprijegoran rad s najmlađim stanovnicima našega grada u razvijanju pozitivnih vrijednosti prema obitelji i zajednici, plaketa je dodijeljena i ivanečkom Društvu “Naša djeca”, a primila ju je predsjednica Ljiljana Martinčević-Smodek.

Za izniman doprinos unapređenju komunalnih djelatnosti i uređenju infrastrukture na području grada zahvalnica je dodijeljena dipl. ing. Danijelu Buniću, te učenici Gimnazije Ivanec Sonji Žunar, dvostrukoj državnoj prvakinji u hrvatskom jeziku i matematici.

A u nastavku svečanosti dojmljiv glazbeni program koji je izazvao ovacije publike izvele su prof. Sanja Čanžar (mezzosopran) i prof. Valentina Geci (sopran) uz glasovirsku pratnju prof. Danijela Ljubića.

Oko 21 sat na gradskom trgu počeo je i rock-happening za mlade: koncert heavy-metal glazbe u kojemu su do 4 sata poslije ponoći svirali Crno perje i Hard Time iz zagreba, Raven iz Lepoglave, te Tearless, 4Cosuins i Cold Snap iz Ivanca.


Bogata središnja proslava


Nakon budnice kojom je u subotu građane razbudila lepoglavska Limena glazba, iz pravca nekadašnjeg ivanečkog rudnika na glavni trg je u pratnji bivših rudara, predvođena zapovjednikom Borisom Jagetićem Darabošom i bubnjanjem dobošara, stigla Ivanečka rudarska četa. Osnovana je u znak sjećanja na rudarsku tradiciju (ugljenokopi) na kojoj je izrastao suvremeni Ivanec, a izradu odora po najstarijem sačuvanom originalu s kraja 19. stoljeća sufinancirali su Ministarstvo kulture, Grad Ivanec i TZ, tvrtka Jedinstvo koja je sljednik ugljenokopa, te neki sponzori.

Četu su počasno dočekali Varaždinski purgeri, a njenu prvu smotru izvršio je gradonačelnik Milorad Batinić, nadzapovjednik čete. Spomendan Ivancu u nastavku je gromkim 15-minutnim pucanjem iz povijesnih kubura u parku čestitalo 20-tak članova društva Glasna kubura iz Kamenice, a potom je počeo Međunarodni brdski maraton od Ivanca do vrha Ivančice na kojemu su sudjelovala 133 atletičara.

Čestitku svom gradu iz zraka su uputili i paraglideri Kluba Let koji su ga nadlijetali za vrijeme središnje proslave, a najveća atrakcija bila je povorka jahača Konjičkog kluba Gromovnik iz Sv. Ilije i Ivanca i njihovih gostiju iz Gospića na rasnim grlima, praćeni kočijama s damama i gospodom u baroknim odorama i članovima društva Maska u narodnim nošnjama. U programu su pjevali, svirali i plesali Društvo Lompuš iz Radovana, djeca iz Dječjeg vrtića Ivančice, Društvo Naša djeca, Dječja udruga Duga, Maska, KUD Faringaši iz Prigorca, tamburaši sastava Lirika i Peharček iz Margečana i Bedenca, te atraktivni folklor KUD-a Golubovec iz Krapinske županije.

Pod simpatičnim plavo-bijelim šatorčićima poredanim na glavnom gradskom trgu održan je i 1. ivanečki sajam. Brojni izlagači iz Ivanca i okolice prodavali su tradicionalnu i suvenirsku lončariju, demonstrirali izradu lončarskih proizvoda te prodavali kruh iz krušnih peći i kolače naših baka. Neki su prikazali zbirku minerala i poludragog kamenja ivanečkoga kraja, drugi su gravirali staklo i nudili kvalitetna vina za degustaciju. Usto, moglo se vidjeti i sviranje na verglu, prodaja lepoglavske čipke i raznih rukotvorina, nakita i ukrasa, priređene su i likovne izložbe, kovali su se novčići, a građani su se fotografirali s rudarima i gospodom iz udruge Plemenitaši u baroknim odorama. U parku pak su djeca mogla jahati na konjima, a građani uživati u besplatnoj panoramskoj vožnji ivanečkim ulicama.

Lj. R.

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
 
Prikaži članak bez fotogalerije
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.