ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
7.3.2009. 10:08:28
LICITARSKA TRADICIJA Obitelj Gladović iz Klenovnika ove godine slavi 70. obljetnicu licitarske proizvodnje
Gladovići čuvaju višestoljetnu hrvatsku licitarsku tradiciju

– Nakon provedenih 30 godina u licitarstvu, nedavno sam dobila rješenje o mirovini od „čak“ 760 kuna! Premda je naša licitarija, među samo nekoliko u Hrvatskoj, zasnovana na višestoljetnoj izvornoj tradiciji, jedini poticaji što smo ih ikad dobili za naš rad bilo je 8000 kuna od Ministarstva gospodarstva, te 15.000 kuna lanjske potpore od Ministarstva turizma. No, više od svega toga važniji su nam deseci priznanja što smo ih za svoj rad dobili od najuglednijih hrvatskih institucija, te činjenica da iz cijelog svijeta – iz Australije, New Yorka, Kanade, Clevelanda – dobivamo razglednice oduševljenih ljudi, kojima sam pogled na naše licitare, kojima kite borove, izaziva toplo sjećanje na staru domovinu.

Tim nas je riječima u obiteljskoj licitariji Gladović u Klenovniku, koja ove godine obilježava 70. obljetnicu neprekinute tradicije, dočekala Slavica Gladović, sinonim licitarstva u našoj županiji. Nakon što je početkom ove godine otišla u mirovinu, licitariju je nastavila voditi kći, Valentina Gladović-Nedić. Nije joj, kaže, bilo svejedno ostaviti siguran posao kuharice u obližnjoj Bolnici za plućne bolesti i TBC, ali nakon toga nije požalila ni u jednom trenutku.

- Odrasla sam u licitariji, prvo čega se sjećam je da sam dobila mali valjak, kojim sam rastezala tijesto. Kad radim licitare, živim u mašti. U meni kao da onda živi razigrano dijete. Licitarstvo smiruje, a opet je dobro kad time možeš zadovoljiti egzistencijalne potrebe – ističe Valentina i kaže da se od licitarstva solidno živi. Ali sve to uz gotovo 24-satni rad u sezoni te angažman cijele obitelji i neprestani boravak na proštenjima i priredbama na otvorenom.

- Sve radimo na „handmašinu“, ručno, na starinski način, bez ikakvih aditiva. Rabimo prehrambene boje i želatine, a naši recepti su stari i čuvamo ih kao obiteljsku tajnu. Svako područje ima svoje posebnosti. Tako se u Bednji na Veliku mešu ne smijemo pojaviti bez srčeka, a u Biškupcu i Radovanu bez gvirca. Radimo ga od šećera, meda, vode i karamela. Posebno je cijenjen naš žuti alkoholni gvirc, kojeg bismo, kao obiteljski recept, željeli i zaštititi. Radimo ga od šećera, meda i vode, a ostalo je tajna – ističu licitarke i otkrivaju tek da je „kvaka“ u fermentaciji.

Prave licitare treba zaštititi

Obiteljska tradicija Gladovićevih seže u daleku 1939., kada je djed Martin nakon naukovanja u Hrvatskoj Kostajnici i dugog šegrtovanja, u Klenovniku otvorio licitariju. Umijeće licitarstva, medičarstva i svjećarstva potom se prenosilo s koljena na koljeno.

- Smeta nas što nam struku i znanje nipodaštavaju „licitari“, koji s Interneta skidaju recepte i rade nekakve proizvode, koji samo sliče pravim licitarima. Mislimo da bi nas, izvorne licitare, država trebala zaštititi, jer samo nas nekoliko u Hrvatskoj potječe iz višestoljetne izvorne hrvatske licitarske tradicije. Zajedno s time trebalo bi riješiti i naš status, odnosno, odrediti razliku između obrtničke i ugostiteljske djelatnosti, kako se ne bi uvijek iznova događalo da zbog toga što prodajemo gvirc – a bez gvirca licitarski se obrt ne može ni zamisliti, a proštenja još manje – imamo problema s inspekcijama. Naime, inspekcije smatraju da se nedopušteno bavimo ugostiteljskom djelatnošću, te za to riskiramo kazne i do 20.000 kuna – ističe Slavica.

- Željeli bismo u Klenovniku otvoriti Licitarsku kuću, s izložbeno-prodajnim prostorom i suvenirnicom te da posjetiteljima (puno ih je koji dolaze u posjet rodbini u bolnici) ponuditi da sami izrađuju i cifraju licitare, da pod sjenicom popiju gvirc i oslade se medenjacima što su ih sami ispekli – kažu licitarke.

Ako bi im netko ponudio pomoć ili poticaj, taj bi projekt odmah pokrenule, jer svi „papiri“ već su gotovi. Za budućnost se ne trebaju brinuti, jer Valentinin 14-godišnji sin Ladislav već sad najbolji je licitar u klenovničkoj školi, a i 5-godišnja Anđela već mijesi i oblikuje prve bebice, srčeka i konjiće.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.