utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
17.2.2009. 21:33:57
Na sastanku s državnim tajnicima napokon dogovoren način sanacije 30-ak klizišta u Bednji
Ugroženim mještanima privremeno zbrinjavanje

- Građanima u zaseocima Bubnjari i Ciglari, kojima su najnovija klizišta ugrozila kuće, pa i živote, nudimo hitno privremeno zbrinjavanje u hotelima ili u drugim primjerenim smještajnim objektima. Za sanaciju šest klizišta, postojeća, već dovršena projektna dokumentacija će se doraditi i revidirati, te već za petnaestak dana raspisati natječaj za izvođača radova. Što se tiče saniranja ostalih petnaest klizišta, Općina Bednja raspisat će natječaj za izradu projekata njihove sanacije. Budući da je riječ o znatnom trošku koji se procjenjuje na 400.000 kuna, koje ta općina pod posebnom državnom skrbi nema, država će ta sredstva refundirati Bednji.

To su najvažniji zaključci sa sastanka o problematici sanacije klizišta na bednjanskom području, što je u ponedjeljak, 16. veljače, održan u prostorijama Općine Bednje. Uz državne tajnike iz Ministarstva regionalnog razvitka i Ministarstva mora i prometa Milivoja Mikulića i Branimira Jerneića, sastanku su nazočili i predstavnici projektanata, Geotehničkog fakulteta i Geokola, a vodio ga je potpredsjednik Općinskog vijeća Zlatko Koračević, aktualni saborski zastupnik.

Podsjećajući da, unatoč najavama države, kao i obećanjima državnih dužnosnika koji su boravili na terenu te činjenici da je Varaždinska županija zbog klizanja tla proglasila elementarnu nepogodu, do danas nije sanirano nijedno od dvadesetak većih klizišta, koja su još 2006. teško pogodila bednjansko područje, kazao je da se u prošlih nekoliko dana aktiviralo šest novih, čija će sanacija, po procjenama, stajati dodatnih tri milijuna kuna. Koračević je i podsjetio na „trakavicu“ vezanu uz bednjanska klizišta, pri čemu nije učinjeno ništa drugo osim izrade projekata za sanaciju šest klizišta, i to onih za koju je dokumentaciju naručila Općina Bednja. Iako je za njihovu sanaciju resorno ministarstvo raspisalo natječaj, radovima se nikad nije pristupilo, a ugovori su naknadno čak i raskinuti (u listopadu prošle godine). Što se tiče ostalih klizišta, za njih do danas projekti nisu izrađeni.

- Općina Bednja dosad je iz svog skromnog proračuna u izradu projekata i omogućavanje osnovne komunikacije ljudima na pogođenim područjima uložila više od milijun kuna. Stanje je sada dramatično, jer najnovija klizišta ugrozila su ne samo stambene i gospodarske objekte, već i živote ljudi – izjavio je Koračević. Upućujući kritiku zbog toga što problematika klizišta u Bednji stoji već četvrtu godinu, kazao je da najveći ceh tome plaćaju mještani, koji već godinama trpe posljedice takve neaktivnosti.

- Iz iskustva znam da je sanacija klizišta na terenu najsloženiji problem. Trebamo vremena za istraživačke radove i projekte, jer postojeća dokumentacija je manjkava, a trebamo naći i elemente za osiguranje sredstava i raspisivanje natječaja za izradu projekta preostalih 15 klizišta. Bude li sve išlo predviđenim tokom, vjerujem da će prvi radovi, i to ako bude vrlo suho vrijeme, moći krenuti tek od lipnja do kolovoza ove godine. Budemo li se držali zacrtanog programa, za godinu dana u Bednji ćemo sanirati sva klizišta – izjavio je državni tajnik Milivoj Mikulić te informirao prisutne o tome da će se klizišta financirati iz programa EIB II, zbog čega je i postojeće projekte potrebno prilagoditi standardima koje ta banka zahtijeva.

Na sastanku u Bednji naglašeno je da je nedopustivo da se ova situacija, u kojoj ljudima prijeti opasnost da izgube kuće i imanja, koristi za jeftinu politizaciju. Dok neki članovi HDZ-a, istaknuo je Koračević, obilaze građane i obmanjuju ih lažnim tvrdnjama da je država općini ponudila velik novac za klizišta, a da ga ova nije htjela uzeti, Koračević je prozvao i varaždinskog dožupana Gorana Kaniškog, koji je također prisustvovao sastanku u Bednji. Kaniški je, naime, novinarima poziv za tiskovnu konferenciju u Općini Bednji (koju nije ni održao), e-mailom poslao iz ŽO HDZ-a. Prozvani Kaniški na to se samo nasmijao.

Politizaciju ljudskoga jada osudio je i državnik tajnik Mikulić. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.