utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
11.2.2009. 23:38:54
Sjajan uspjeh domaćih drvoprerađivača na svjetskim sajmovima u Hannoveru i Kölnu
Ostvarili kontakte i s kupcima izvan EU

Saborski zastupnik Zlatko Koračević nedavno je inicirao tematsku sjednicu o aktualnom stanju drvoprerađivačke industrije u Hrvatskoj. Rezultat: u suradnji s resornim ministarstvom, prvi put u novoj Hrvatskoj pokreće se niz sustavnih mjera za pomoć domaćim drvoprerađivačima

Trinaest vodećih hrvatskih parketara i proizvođača podnih obloga, među kojima su i Grupa Požgaj iz Velikog Bukovca, Lipa iz Novog Marofa i Pana iz Čakovca sjajno su se predstavili na Domotexu, najvećem svjetskom sajmu specijaliziranom za podne obloge i poluproizvode, što je održan u njemačkom Hannoveru. Jednak uspjeh je na Svjetskom sajmu namještaja, što se istodobno održavao u Kölnu, postiglo sedam hrvatskih tvrtki, među njima i varaždinski Mundus. Nastup naših drvoprerađivača na renomiranim svjetskim sajmovima u Njemačkoj svojom su potporom omogućili Ministarstvo regionalnog razvitka, šumarstva i vodnog gospodarstva i Hrvatska gospodarska komora, koji su im pokrili 50 posto troškova izložbenog prostora.

Činjenicu da su se hrvatski izlagači na oba sajma reprezentativno predstavili, te da su, uz potporu uprava obaju sajmova, dobili i dobro pozicionirane prostore te uspjeli ugovoriti nove izvozne poslove, kojima će u uvjetima svjetske globalne krize i recesije ojačati vlastito poslovanje, ali i pridonijeti konsolidiranju cjelokupnog hrvatskoga gospodarstva, posebice drvoprerađivačke industrije, potvrdio nam je Zlatko Koračević, saborski zastupnik.

Kao predsjednik saborskog Odbora za regionalni razvitak, šumarstvo i vodno gospodarstvo, koji je nedavno u Saboru pokrenuo raspravu o aktualnom stanju u drvnoj industriji, on je s ministrom regionalnog razvitka Petrom Čobankovićem i s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore boravio u višednevnom posjetu našim izlagačima u Hannoveru i Kölnu. Obilazak je bio organiziran s ciljem potpore našim izlagačima, ali i poticanja uključivanja svih ostalih segmenata gospodarstva, koji mogu dati doprinos boljitku drvoprerađivačke branše.

- Iz prve ruke mogu potvrditi da su naši izlagači ostvarili kontakte s kupcima i izvan EU, a u tome je naročito uspješna bila Požgaj grupa iz Velikog Bukovca, kao neosporni hrvatski lider u proizvodnji podnih obloga i naš najveći izvoznik parketa u Švicarsku i u zemlje izvan EU. Usto, uprave oba sajma bile su vrlo susretljive prema njima; na održanim sastancima s upravama bilo je vidljivo da su hrvatski izlagači tretirani kao ravnopravni partneri, te su im najavili i buduću pomoć u vidu smanjenja cijene izložbena prostora. Budući da je riječ o renomiranim svjetskim sajmovima, to je nova kvaliteta, koja zaslužuje pozornost – izjavio je Koračević te dodao da su na Domotexu naši proizvođači nastupili na ukupno 600 četvornih metara izložbena prostora, dok su u Kölnu izlagali na oko 300 kvadrata.

Naročitu pozornost zaslužuje podatak da je zapažen nastup domaćih drvoprerađivača na svjetskim sajmovima u Njemačkoj direktna posljedica zaokreta dugogodišnje politike marginaliziranja, zaobilaženja i svojevrsna nezaslužena „neprimjećivanja“ problema s kojima se u svom poslovanju susreće drvna industrija. Upravo na tu temu, koju je inicirao Koračević kao predsjednik Odbora za regionalni razvitak, šumarstvo i vodnog gospodarstvo, u Saboru je održana tematska sjednica o aktualnom stanju u drvnoj industriji.

- Odbor, kojemu predsjedam, sa resornim Ministarstvom regionalnog razvitka intenzivno radi na poboljšanju uvjeta poslovanja drvoprerađivačke industrije. Dokaz tome je da je ministarstvo osiguralo za tu branšu 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a u tijeku su i pregovori s HEP-om da joj se odobri jeftinija struja. I u Hrvatskim šumama u tijeku je izrada posebnih stimulacija i subvencija za drvoprerađivače, a razmatraju se i mogućnosti da se višim rabatima stimuliraju finalni proizvodi, odnosno, proizvodi s višom fazom obrade, te da se kroz povoljnije uvjete financiranja stimulira proizvodnja toplinske energije kroz projekt iskorištavanja drvnog otpada i šumske biomase. Time se, inače, naše susjedne zemlje već uvelike koriste u praksi. Računica pokazuje da bi se projektom iskorištavanja drvnog otpada, koji je sada u nas posve neiskorišten, moglo uštedjeti na uvozu 750.000 tona nafte! To, su dakle, zaključci koji su proizašli iz tematske sjednice saborskog odbora i za koje mislim da bi javnost i drvoprerađivači zbog stvaranja pozitivnog ozračja prema tom segmentu gospodarstva, trebali biti upoznati s njima – ističe Koračević.

To je, naglašava, vrlo važno i zbog sljedećih činjenica: u javnosti je malo poznato da hrvatska drvna industrija i brodogradnja zapošljavaju podjednak broj radnika, oko 40.000. Dok drvna industrija tek od nedavno dobiva pomoć, brodogradnju je država godinama obilno novčano podupirala. Unatoč takvim golemim potporama, brodogradnja ostvaruje oko 8,5 milijardi kuna prihoda, a drvna industrija – 7,5 milijardi!

- Ako znamo da su drvoprerađivači svoj prihod ostvarili sami, bez ikakvih državnih potpora, onda to govori o njenoj velikoj žilavosti! Premda je u potporama bila zapostavljena niz godina, a od države nije dobivala ništa, on je cijelo to vrijeme strpljivo razvijala proizvode i tehnologiju i obrađivala tržište. U prilog tome govori i podatak da čak 70 posto njena asortimana ide u izvoz. Usto, to je naša jedina industrijska grana, koja svoje poslovanje bazira na domaćim prirodnim i obnovljivim izvorima – ističe Koračević. Neke od mjera pomoći drvoprerađivačima, koje su već na snazi, polučile su rezultate, o čemu govori i podatak o 100 milijuna kuna većem ostvarenom neto prihodu.

U javnosti vladaju predrasude o tome da hrvatski drvoprerađivači u inozemstvo većinom izvoze sirovinu i poluproizvode. Vrijednost hrvatskog izvoza drvnih proizvoda u Njemačku je oko 170 milijuna dolara, a čak 80 posto su finalni proizvodi (namještaj, podne obloge), dok su ostatak poluproizvodi, što dovoljno govori o potencijalu te branše.

U Lipi zaposlili novih 30 radnika!

Je li nastup u Hannoveru bio uspješan? – upitali smo i predstavnike naših domaćih tvrtki.

- Sajamska izložba u Hannoveru bila nam je iznimno korisna. Našli smo nove kupce u Njemačkoj, Švicarskoj i Danskoj. Vrlo smo zadovoljni povećanim ulaganjima u drvnu industriju, te činjenicom da nam su nam država i HGK pokrili 50 posto troškova izložbe. Krizu i recesiju zasad ne osjećamo, dapače, dok neki u našoj branši otpuštaju radnike, mi smo ih, zbog povećana opsega posla, ove godine zaposlili novih 30! – izjavio je vlasnik novomarofske Lipe Damjan Meštrić te se pohvalno izrazio o pozitivnom zaokretu prema problemima drvoprerađivača.

I u Požgaj grupi smatraju da je prezentacija na Domotexu bila pun pogodak.
- Sklopili smo kontakte s potencijalnim kupcima s Bliskog istoka, iz Rusije, Sjeverne i Južne Amerike, čak iz Australije, a našu ponudu dolazili su gledati i poslovni ljudi iz konkurentskih zemalja. Najviše interesa i kontakata bilo je za naš asortiman podova za sportske dvorane, jer mali je broj tvrtki i u Europi, koje mogu ponuditi nešto takvo. Zadovoljni smo također što smo na samom štandu dobili jednu solidnu narudžbu, što baš i nije uobičajeno – zadovoljan je komercijalni direktor Požgaj grupe Dražen Rogina.

Nepravedno me se proziva zbog Lepe

Među izlagačima u Njemačkoj nije bilo lepoglavske Lepe, koja od nedavno pod palicom novog zakupca posluje pod nazivom Knite.

- Nepravedno me se proziva zbog stečaja Lepe, jer ja u toj tvrtki nisam već pet godina. Nakon odlaska, dao sam potporu tadašnjem poslovodstvu i kroz financijsko restrukturiranje. Žao mi je što ono potencijal Lepe nije iskoristilo snažnije, već je svojim nesnalaženjem i pogrešnim potezima tvrtku dovelo u stečaj. Iz svoje trenutačne pozicije i dalje ću biti na raspolaganju Lepi, a nudim i pomoć sadašnjem poslovodstvu. Sama činjenica da je Kenda prepoznala potencijal Lepe i ušla u njeno poslovanje kroz najam prostora i opreme, govori o njenoj vrijednosti. Uvjeren sam da je aktualna kriza u njoj trenutačna, da će Lepa i dalje nastaviti s poslovanjem te da će svi proizvodni radnici i nadalje zadržati posao – kaže Koračević. Kamo će nakon političke karijere u Saboru?

- Budući da sam radnu karijeru počeo u drvnoj industriji, te da poznajem sve segmente i specifičnosti njena poslovanja, uvjeren sam da ću se nakon Sabora tamo i vratiti. U međuvremenu, svoj ću politički utjecaj iskoristiti za pomoć cijeloj hrvatskoj drvnoj industriji – poručio je Zlatko Koračević.

Lj. R.
Foto: Arhiv HGK
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.