ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
4.2.2009. 19:32:07
Dvorac Trakošćan prvi se put pridružio akciji Hrvatskog muzejskog društva Noć muzeja
Noćno razgledavanje dvorskih zbirki

Rasvijetljene terase i diskretna žućkasta svjetlost što je kasno navečer prodirala kroz raskošnim vitrajima ukrašene dvorske prozore, u subotnjoj snježnoj noći trakošćanski dvorac kao da su preselili u neko drugo doba. I dok su se iz malog dvorskog glazbenog salona sa skupocjena glasovira, što ga je još 1834. godine sagradio najpoznatiji bečki graditelj glasovira Conrad Graf, prosipala virtuozna svirka profesora Glazbene akademije u Zagrebu Ljubomira Gašparovića, starinski je dvorac oživio tisućama zvukova. Za to su zaslužni posjetitelji koji su se u Noći muzeja, što ju je ta Muzejska ustanova organizirala prvi put, u noćnim satima uputili u istraživanje njegovih tajni.

- S obzirom na snijeg, zimu i rukometnu utakmicu s Francuskom, zadovoljan sam odazivom posjetitelja. Ovo je ipak manifestacija, koja privlači biranu publiku – kazao je ravnatelj Dvora Trakošćan Adam Pintarić, pozdravljajući goste, među kojima je bio i ugledan arhitekt i sveučilišni profesor dr. sc. Eduard Kušen.

- O popularnosti trakošćanskog dvorca svjedoči i podatak da svake godine bilježimo 10 posto veći posjet dvorcu. Iznimka je bila prošla godina. Za razliku od 2007., kada je dvorac obišlo 76.000 posjetitelja, lani se taj broj smanjio na 68.000. Razlog tome vidimo u nekomplementarnoj turističkoj ponudi. Naime, hotel u Trakošćanu je već mjesecima zatvoren zbog preuređivanja i adaptacije, i to je izravno utjecalo na pad broja posjetitelja. Dokaz tome je i podatak da smo u prvih šest mjeseci lani ostvarili 45.000 posjeta. Dakle, da je hotel normalno radio, sigurno bi ih bilo oko 80.000 – izjavio je Pintarić.

U razgledavanju dvorca, zaintrigirane posjetitelje, za koje je ulaz bio besplatan, put je nanio i u prostranu dvorsku kuhinju. Mladi par s interesom je tamo razgledavao pećnice, suđe, staklene tacne, mlince za mljevenje mirodija, ribeže, cjedila i razna druga pomagala koja su služila u spremanju delicija za dvorjane i njihove goste. Drugi pak gosti otkrili su impozantnu izložbu starinskog oružja što su ga grofovi i njihovi pouzdanici stoljećima koristili u bitkama protiv neprijatelja, naročito Turaka, te u lovovima. Najzanimljivije bile su helebarde, goleme sablje i razne vrste mačeva, puške velikih dimenzija koje su se stavljale na stalke, koplja, sjekire i slično. Posjetitelji su obišli i Lovačku i Vitešku dvoranu, divili se vitrajima u sobi grofice Julijane Erdödy Drašković, razgledavali genealogiju obitelji Drašković…

Mnoštvo posjetitelja okupilo se i u višenamjenskoj dvorani dvorca, gdje je Srđan Depolo iz Rijeke priredio koncert šansona. Dvorac je i počastio svoje posjetitelje, organiziravši za njih domjenak.

- Trakošćanski je dvorac većim dijelom obnovljen. Dovršava se još samo depo kao zadnja faza muzeološke srkrbi. Riječ je o prostoru za smještaj umjetnina, prvenstveno slika i namještaja koji se restauriraju, ili za njih u dvorcu nema mjesta. Još jedan golem zahvat, težak između 3 i 5 milijuna kuna, koji će se ostvarivati u fazama, slijedi na rekonstrukciji brana jezera i zatrpavanju starog bazena podno dvorca, no to ovisi o sredstvima ministarstva i drugih državnih institucija – rekao je ravnatelj Dvora A. Pintarić.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.