utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
15.1.2009. 11:33:55
Zaprešićka Kenda u ponedjeljak je startala s proizvodnjom u bivšoj Tvornici namještaja Lepa
Posao sačuvalo stotinu Lepinih drvoprerađivača

Temeljem ugovora o zakupu svih proizvodnih pogona, kapaciteta i opreme sad već bivše Lepe, koji je zaključen za razdoblje od 12. siječnja do 31. prosinca ove godine, u ponedjeljak, 12. siječanja, u lepoglavskoj tvornici drvnog namještaja počela proizvodnja pod „palicom“ novog gazde, moćne tvrtke Kenda iz Zaprešića. Kako bi spriječio potpuno gašenje proizvodnje i odlazak radnika na ulicu, odluku o davanju u zakup cijele imovine i opreme Lepe, u kojoj je 30. lipnja lani zbog blokade žiroračuna otvoren stečaj, donio je Odbor vjerovnika. Iako zakupac najavljuje da će na svaki način nastojati sačuvati naziv i brend Lepe, koji je u drvoprerađivačkoj branši desetljećima poznat (tvornica je, bivša Penkala, počela poslovati još daleke 1927. godine), od ponedjeljka Lepa posluje pod novim nazivom – Knite d.o.o.

Premda su prvobitne najave bile da će posao u novoj tvrtki naći 80-ak, uglavnom proizvodnih radnika, proizvodnja je startala s ukupno 101 radnikom, što su na prvom sastanku sa zakupcem Željkom Kendom i novim direktorom Nenadom Gojkovićem, pozdravili i stečajni upravitelj Lepe Želimir Uršulin i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

- Svi radnici s novom tvrtkom potpisali su ugovore o radu na određeno vrijeme. Od ukupno 153 radnika, 28 ih je zbrinuto na Zavodu za zapošljavanje uz naknadu do mirovine. Ostali su dobili otkaze, s time da je šest od njih bilo zaposleno na određeno vrijeme. Svih 101 radnika potpisali su ugovore o radu na određeno vrijeme s Kniteom. Mislim da je nastavak proizvodnje najbolje moguće rješenje za Lepu, to više što je u tvornici restrukturiranje već trebalo početi – izjavio je Ž. Uršulin. Što se tiče tvornice u stečaju, najavio je da će na prvom ročištu biti donijeta odluka o unovčenju njene imovine, odnosno, da se radi namirenja potraživanja vjerovnika proda sva Lepina pokretna i nepokretna imovina.

Hoće li imovinu Lepe kupiti zaprešićka tvrtka?

- Sve što smo dosad učinili pokazuje da nam je upravo to krajnji cilj. Iako ćemo zadržati sva Lepina vanjska tržišta, činjenica je da preko Kende Lepa dobiva novu mogućnost plasmana svoje stoličarske proizvodnje. Napravili smo analizu i utvrdili da je u načinu proizvodnje nužan radikalan rez i specijalizacija na proizvodnju određenih grupa proizvoda, jer je prijašnji asortiman bio preširok. U cilju specijalizacije, prijašnjih stotinjak tipova stolaca smanjili smo na tridesetak, ali ćemo povećati proizvodnju unutar tih serija. Činjenica je da Lepa kao Lepa nema budućnosti, ali i to da su preko Kende tvornici otvorene široke mogućnosti plasmana, jer upravo Kenda je generator udruživanja drvne industrije. Plaće radnika zadržat ćemo na razini dosadašnjih te ih regulirati kolektivnim ugovorom – poručio je vlasnik Željko Kenda, te izrazio zadovoljstvo što su u Lepoglavi naišli na suradnju i potporu svih struktura, od gradonačelnika i gradskih vlasti do stečajnog upravitelja.

Gosti su potom obišli pogone, u kojima je proizvodnja startala u novoj organizaciji, a Kenda očekuje da će na tržište još ovog mjeseca plasirati između 5000 i 6000 stolaca.

- Tijekom prošlih tjedana pogoni su posve očišćeni, iz njih su iznesene nevjerojatne količine otpada, drva, starih zaliha, metala. Tvornicu smo, prije svega, htjeli očistiti da vidimo što je viška i čime raspolažemo, kako bismo mogli krenuti u reorganizaciju strojeva. Sada je proizvodnja pregledna, jer onako kako je dosad bilo, nije bilo dobro. Radnicima gradimo i zajedničku garderobu, kako pauze više ne bi trebali provoditi po zakucima. Čeka nas i popravak krova, koji mjestimično prokišnjava, pa pojedine linije sada ne rade, jer se po njima cijedi voda. Najveći izdatak bit će nova kotlovnica, koja će stajati između pola milijuna i milijun eura. Čujem da se radnici bune i oko neadekvatnih sanitarnih čvorova, pa ćemo i tu reagirati – kazao je novi direktor Nenad Gojković.

Zadovoljstvo činjenicom da je u Lepi sačuvano stotinu radnih mjesta izrazio je i gradonačelnik Marijan Škvarić. Kazavši da je Grad i dosad imao razumijevanja za probleme Lepe, kazao je da je Grad i nadalje spreman pomoći tvornici pružanjem određenih subvencija.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.