ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
13.1.2009. 9:14:00
ŽIVOT Ima li pomoći malenoj Tamari Petak (7) iz Bedenca kod Ivanca, koja boluje od agresivne fibromatoze
Liječnici najavili amputaciju stopala

Sićušna djevojčica radoznala pogleda i stidljiva osmijeha, koja nas je dočekala hrabro se upirući o male, plave štake bio je prvi tužan prizor što smo ga zatekli u toplom domu obiteljske kuće Štefanije (40) i Zlatka Petaka (43) u Bedencu 85 nedaleko od Ivanca. Tamara, učenica prvog razreda ivanečke OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, koja je nedavno proslavila sedmi rođendan, uz brižnu obitelj oporavlja se od posljedica sedme operacije na stopalu, kojoj je prije tri tjedna bila podvrgnuta na Klinici za ortopediju KBC-a u Zagrebu.

Dijete, koje je nevjerojatno hrabro podnijelo toliko operacija koliko joj je godina na krhkim leđima, boluje od agresivne fibromatoze, tumora, koji je prodro duboko u stopalo. Ako kontrola pokaže da napredovanje bolesti ni nakon ove operacije nije zaustavljeno, liječnici su najavili da će Tamari sljedeći put morati amputirati lijevo stopalo. Unatoč tome što je duboko svjesna realnosti, mama Štefanija, gutajući suze, teška srca priznaje da je zbog takvih najava, a i zbog loše materijalne situacije u kući, na rubu živaca. A zdravlje treba sačuvati, jer valja se brinuti o obitelji, u kojoj su još dvije kćeri – osmogodišnja Jelena i Zlatka, učenica trećeg razreda Srednje strukovne škole u Varaždinu.

- Sve je počelo 2001. godine. Tamara se rodila s defektnim nožnim palcem, koji je rastao pod pravim kutom, u obliku slova L. Želeći to korigirati, već nakon mjesec dana potražila sam savjet ortopeda u Varaždinu, pa je 2002. dijete operirano. Međutim, ubrzo nakon operacije na palcu se pojavila kvrga, pa je Tamara ponovno operirana 2003. Tada joj je i dijagnosticirana fibromatoza. Kad mi je rečeno da bi djetetu trebalo amputirati palac, prestrašili smo se i pomoć potražili u Zagrebu – prisjeća se Štefanija. U bolnici na Šalati Tamara je otada operirana još pet puta, 2004., 2005., 2006., 2007. i nedavno, 2008. Svakog prethodnog puta na operiranom mjestu ponovno je bujalo tumorsko tkivo. Prodrlo je duboko, među kosti, zahvatilo je stopalo i dva prsta, pa su liječnici savjetovali obitelji da i dijete i sebe pripreme na činjenicu da će sljedeći put Tamara izgubiti stopalo.

- Pripremam je na to koliko mogu. Zna dosta. Kako će to podnijeti, ne znam. Kad sam joj još 2004. pažljivo znala dati do znanja da bi možda mogla izgubiti palac, nakon operacije budile su je noćne more, pa je vikala:“Nemam palac, nemam palac!“. Zasad, ona je najhrabrija u obitelji. Mi se još uvijek nadamo čudu. Preko veze dali smo sve nalaze očitati u jednoj klinici u Münchenu, možda bi tamo mogli pomoći da Tamara sačuva stopalo. Iako, ni sama ne znam kako bismo se u tom slučaju financijski pokrili. Za spas djeteta dali bismo sve na svijetu. Liječnici kažu da će stopalo rezati radikalno, Tamari bi ostao samo dio pete. Zaboga, pa to je žensko dijete, kako će s protezom? – očajna je Štefanija.

Stalne operacije, putovanja na kontrole, troškovi ležanja u bolnici za majku i tisuću drugih troškova novčano su posve iscrpli obitelj. Nenavikli na to da mole za pomoć, Petakovi su tek nakon dugog nagovaranja pristali na razgovor za novine. Doista im je teško, jer iz 1800 kuna Štefanijine i 2400 kuna Zlatkove plaće jedva žive, a silne troškove financiraju kreditima i minusima na bankovnom računu.

- Iz svoje kože ne možemo. Ja radim kao krojač obuće u Tvornici obuće Ivančica u Ivancu, dok je suprug Zlatko radnik na stroju u tvornici Drvodjelac. Spašava nas što srednjoškolka Zlatka ima besplatni prijevoz do škole u Varaždinu, inače ne znamo što bismo. Kad je Tamara bila mlađa, dopuštali su mi da s njom budem u bolnici, za što sam morala plaćati 270 kuna dnevno. Sada mi to više ne dopuštaju, a troškovi putovanja su golemi – kaže Štefanija.

- Dva tjedna smo ih nagovarali da razgovaraju s novinarima. Pošteni su to i vrijedni ljudi, treba im pomoći – kazali su ivanečki gradski vijećnik Marijan Bencek i predsjednik HNS-a Bedenca Antun Babić, koji su pokrenuli akciju za pomoć Petakima.

- Oni vam to neće reći, ali mi znamo da su auto, da mogu posjećivati dijete i voziti ga na kontrole, kupili tek prije dvije godine. I to 20 godina star golf-dizelaš, na kredit, jer drukčije nije išlo – kažu Bencek i Babić. Na njihovu inicijativu je za pomoć Tamari otvoren žiroračun koji glasa na oca, Zlatka Petaka. Svi koji žele pomoći svoj novčani prilog mogu uplatiti na žiroračun otvoren u Zagrebačkoj banci broj 2360000-3114499962, a poziv na broj je isti kao i potonji.(ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.