ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
15.12.2008. 12:45:50
U Lepoglavi je četverodnevnom proslavom obilježen Dan grada i Dan župe
Svečana sjednica prvi put u novom Domu kulture

Svečanom sjednicom lepoglavskih gradskih tijela, prvi put održanoj u novom Domu kulture, što je obnovljen i reprezentativno opremljen uz pomoć milijun eura iz programa PHARE 2006, u ponedjeljak su, 8. prosinca, zaokružene brojne svečanosti što su se tijekom četiri dana odvijale u povodu Dana grada i župe Lepoglava, koji se obilježava na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Svečanost je održana u novouređenoj dvorani na katu, gdje su svakom gostu i uzvaniku darovani DVD-i s filmom o Lepoglavi i primjerak prvog broja Lepoglavskog gradskog lista.

Sve nazočne pozdravio je predsjednik Gradskoga vijeća Lepoglave Robert Maček, te se pritom osvrnuo na potpore što ih je Grad za više svojih projekata dobio od raznih državnih fondova i ministarstava. Nakon što je gradonačelnik Marijan Škvarić opširno izvijestio o brojnim gradskim projektima, o kapitalnim i infrastrukturnim ulaganjima i razvitku grada, čestitke građanima uputili su i uglednici, među kojima su bili i saborski zastupnik Mario Habek, dožupan Goran Kaniški i predsjednik HNS-a Radimir Čačić. Svečanosti su se odazvali i varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak, dopredsjednik Skupštine Varaždinske županije Stjepan Golubić, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić i drugi.

„Grad za deset“

Na svečanosti je trebao biti prikazan i film s novim propagandnim sloganom za Lepoglavu kao „Grada za deset“. Domaćini su u njemu prikazali deset specifičnosti i lokalnih kulturnih, prirodnih i drugih rariteta i posebnosti, zbog kojih vrijedi doći u Lepoglavu. Na žalost, ni nakon nekoliko pokušaja projekcija nije uspjela. Tehnika se „pobunila“, film je krenuo bez tona, pa vidljivo razočaranim domaćinima nije preostalo drugo nego da goste utješe činjenicom da film mogu pogledati kod kuće, na darovanom DVD-u.

Dodijeljena su i gradska priznanja zaslužnima, koji su pridonijeli razvitku Lepoglave. Plakete su primili Zvonimir Rodek (posthumno), Tomo Rešetar, AZRA i njen direktor Emil Tkalec, umjetnik Dragutin Jamnić i Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava. Prigodni glazbeni program izveo je brass kvintet iz Lepoglave.

Prethodno je u župnoj crkvi biskup Mrzljak predvodio misno slavlje u povodu najvećeg župnog blagdana u godini. Kod središnjeg križa na gradskom groblju položeni su vijenci braniteljima poginulim i nestalim u Domovinskom ratu, a u jutarnjim satima upriličeno je i razgledavanje novouređene infrastrukture kod Poslovnog centra.

Tijekom prethodnih dana održan je cijeli niz popratnih kulturnih, sportskih i zabavnih sadržaja. U školskoj sportskoj dvorani koncert su priredili Adam Končić, Fakini i Kavaliri, u kinodvorani publika se slatko nasmijala humoristu Denisu Bašiću, održana su i sportska natjecanja učenika lepoglavskih škola u nogometu i košarci, a o Nikolinju djeci su u kinodvorani podijeljeni darovi. U nedjelju, 7. prosinca, Lepoglavčane je njihova Limena glazba „razdrmala“ budnicom.

Svečanu misu u povodu obilježavanja 57. izlaska bl. Stepinca iz tamnice u Kaznionici Lepoglava i njegova odlaska u kućni pritvor u Krašiću, u župnoj crkvi predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit Josip Bozanić. Tom prilikom je gradonačelnik Lepoglave uglednom gostu darovao unikatnu krunicu, sačinjenu od lepoglavskog poludragog kamena ahata.

 
Kardinal Bozanić u zatvorskoj kapelici bl. Stepinca

Kardinal Bozanić prethodno je održao i misno slavlje u kapelici bl. Stepinca u krugu Kaznionice Lepoglava, namijenjeno osuđenicima katoličke vjere. Bilo je to ujedno prvi put u povijesti da misu u kaznionici slavi jedan kardinal. Misa je bila zatvorena za javnost. Tom prilikom zatvorski dušobrižnik Marko Šmuc, jedini u Hrvatskoj, koji tu službu obavlja stalno (ne dolazi povremeno, već je na tom radnom mjestu stalno zaposlen), izvijestio je o dušobrižništvu koje obavlja u lepoglavskoj kaznionici i u varaždinskom zatvoru. Doznaje se da bi institut stalno zaposlena dušobrižnika, prema ovome primjeru, trebao zaživjeti i u svim ostalim zatvorima u Hrvatskoj. Zagrebački nadbiskup potom je blagoslovio oltar sa znamenjima izrađenim po zamislima M. Šmuca.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.