utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
15.12.2008. 12:38:45
Tvornici drvnog namještaja Lepa d.o.o. u stečaju pred kolapsom i gašenjem proizvodnje
Od siječnja Lepu u zakup preuzima zaprešićka Kenda

Ionako slabašne nade u spas lepoglavske Tvornice drvnog namještaja Lepa d.o.o., u kojoj je 30. lipnja ove godine zbog blokade žiroračuna otvoren stečaj, prošlih su dana bespovratno potonule. Uz posljedice već započete krize i recesije u Europi, kamo Lepa izvozi 70 posto proizvodnje stolaca (u Austriju, Njemačku, Mađarsku, Češku, Francusku i Englesku), razlog tomu je kolaps, do kojeg je u tvrtki došlo u studenome. Zbog kvara na ključnom stroju, preši za savijanje elemenata, koja radi kroz sve četiri smjene, punih 11 dana proizvodnja je bila uvelike narušena, te je umjesto prosječnih 11.200 stolaca, proizvedeno tek nešto više od 6000.

- U međuvremenu su strahovito narasli i troškovi poslovanja, prvenstveno struje i mazuta. Stoga je u studenome stvoren gubitak, koji je poništio sve pozitivne učinke nastavka proizvodnje tijekom prošlih mjeseci, kada proizvodnja nije stala ni jedan dan, a radnicima su plaće bile normalno isplaćivane. Zbog toga Lepi sada prijeti nelikvidnost i prestanak, odnosno, potpuno gašenje proizvodnje – izjavio je stečajni upravitelj Lepe Želimir Uršulin.

Svemu tome treba dodati i spomenutu recesiju u Europi, čije su posljedice u Lepi osjetili već tijekom jeseni, te aktualno stanje u domaćim tvrtkama drvoprerađivačke struke, u kojima su otpuštanja radnika već počela. Upravo taj moment posebno je izražen u Lepi, u kojoj čak trećinu zaposlenih čine režijski radnici.

Stanje u tvrtki krajnje je ozbiljno. Vjerovnici, a najveći su banke i Porezna uprava, od Lepe potražuju 65 milijuna kuna! Želeći spasiti proces proizvodnje, Odbor vjerovnika na ispitno-izvještajnom ročištu 11. rujna ove godine donio je odluku o nastavku poslovanja, a donošenje odluke o unovčenju njene imovine radi namirivanja vjerovnika odgodio je na pola godine, sve zbog toga da se nađe neka mogućnost i za nastavak proizvodnje, i za spas Lepe. Tako je proizvodnja prošlih mjeseci nastavljena. Lepa je uspjela vratiti povjerenje dobavljača sirovine i repromaterijala, zadržani su svi inozemni kupci, ugovoreni su novi poslovi na domaćem tržištu, a ugovoreni su i neki novi. Posao nije izgubio nijedan radnik, a u razdoblju od srpnja do listopada svima su redovito isplaćivane plaće. Sada, međutim, spasa više nema. Uršulin ističe kako se, radi poništavanja loših učinaka situacije koja neminovno slijedi, odmah krenulo u pronalaženje izlaza sa što bezbolnijim posljedicama.

- Kako bismo spriječili gašenje, cijelu imovinu i opremu Lepe od siječnja 2009. u zakup će uzeti jaka zaprešićka tvrtka Kenda, a takvu odluku je 1. prosinca donio Odbor vjerovnika. Odmah nakon davanja u zakup, prići će se unovčavanju imovine, u skladu s odredbama Stečajnog zakona. Od ukupno 153 radnika, poslu u novoj tvrtki, koja će nastaviti s proizvodnjom stolaca, može se nadati 80, uglavnom proizvodnih radnika. Ostali će dobiti otkaze. Među njima je 13 radnika zaposlenih na određeno vrijeme, dok je 11 radnika izrazilo želju za odlazak na burzu, uz naknadu do mirovine. U ovako teškoj situaciji ovo je jedino prihvatljivo rješenje za Lepu – kazao je Uršulin.

Kenda je, ističe, jaka tvrtka, koja je u kooperaciji s drugim firmama nositelj proizvodnje namještaja i navodno, želi zadržati Lepu kao jezgru stoličarstva u Hrvatskoj. Navodno je Kenda i potencijalni kupac Lepe, što bi u tom slučaju mogao biti i spas za tradiciju lepoglavske stoličarske proizvodnje. Radnici, međutim, moraju biti svjesni da će novi vlasnik s njima zaključiti ugovore o radu kakve on bude htio, pri čemu bi, minimalno, morao poštivati odredbe Kolektivnog ugovora drvne industrije.

- Usto, u obzir treba uzeti i činjenicu da se zbog blagdana u prosincu i dijelu siječnja proizvodnja neće odvijati tri tjedna, a to će dodatno smanjiti količinu ukupno proizvedene robe. To znači da se neće moći osigurati ni sredstva za plaće ni za podmirivanje obveza prema dobavljačima. U stečaju to se ne smije dopustiti, jer je poslovanje s gubitkom protivno interesima vjerovnika – naglašava Uršulin i ističe da će postupak davanja Lepe u zakup Kendi biti proveden za vrijeme blagdana, kad se u tvrtki neće raditi.

Strepnja u pogonima

Radnici u lakirnici, strojnoj obradi i montaži strepe za posao. Strah i apatija gotovo se osjete u zraku. Premda rade teško, a plaće su im loše, i to je, kažu, bolje nego ništa, a stolci su jedino što znaju proizvoditi.

- Ne možemo prezimiti. Pred nama su blagdani, kad se neće raditi više od tri tjedna, a siječanj je „mrtav“ za narudžbe. Kenda je jedini spas – ističe voditelj proizvodnje Zvonko Vresk, alfa i omega proizvodnje u Lepi.

Nakon davanja u zakup, odmah će se unovčiti preostala imovina Lepe. Doznajemo da ZaBa i Croatia banka imaju izgleda da namire svoja potraživanja, ali ne i ostali razlučni vjerovnici. Naime, samo bankovne hipoteke iznose 40 milijuna kuna, a vrijednost Lepe procjenjuje se na 22 milijuna.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.