ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
29.11.2008. 9:33:03
Klenovnički osnovnoškolci pokreću svoj list
Ozbiljno o tome kada "čovjek ugrize psa"

Povodom Međunarodnog dana djeteta i potpisivanja Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, u četvrtak 20. studenoga u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića u Klenovniku održana je novinarska radionica za članove školske novinarske sekcije koju su klenovničkim školskim novinarima održali djelatnici novinsko-izdavačke kuće Glas Koncila iz Zagreba. Budući da je novinarska sekcija klenovničkih osnovaca tek nedavno osnovana, a postoji velika želja da pokrenu prigodni školski list, ravnatelj škole Mijo Barišić u suradnji s pedagoginjom Ankicom Džalto i drugim nastavnicama svestrano podupiru dvadesetak članova sekcije te se tako rodila i ideja o radnom susretu s novinarima-urednicima vodeće vjerske novinsko-izdavačke kuće u Hrvatskoj.

Nakon riječi dobrodošlice ravnatelja Barišića na početku susreta, o novinarskom zvanju, izazovima, problemima, dilemama i radostima govorili su direktor Glasa Koncila Nedjeljko Pintarić, glavni urednik dječjeg mjesečnika Mali koncila-MAK Vojmil Žic i urednik mjesečnog magazina "Prilika" Branimir Stanić.

Predstavivši ukratko različite djelatnosti Glasa Koncila iz Zagreba - od izdavanja katoličkog tjednika "Glasa Koncila", dječjeg mjesečnika "Mali koncil-MAK", časopisa za promicanje religioznog odgoja i vrjednota kršćanske kulture "Lađa", magazina s materijalima za katehete i vjeroučitelje "Makov (i)zbornik", časopisa za sakralnu glazbu "Sveta Cecilija" do različitih knjiga za djecu i odrasle - Pintarić je sudionicima radionice pojasnio različitost načina pisanja za različite skupine čitatelja ali i poveznice novinarskog rada - objektivnost, kreativnost i etičnost.

O tome što je vijest, a što reportaža, intervju ili komentar, te posebno što je vijest za Mali koncil, govorio je urednik Žic podsjetivši na brojne rubrike omiljenog dječjeg mjesečnika MAKA, u kojima su vrlo vrijedni suradnici od samoga početka izlaženja tog lista 1965. godine upravo djeca. Premda su se Žic i najmlađi klenovnički novinari složili da je danas vijest ona kada "čovjek ugrize psa", a ne ona kada "pas ugrize čovjeka", zaključak je ipak bio kako ne treba težiti za stalnim pronalaženjem senzacija i crnom kronikom.

O cilju novinarstva, da na najkraći i najjasniji mogući način priopći novost mnoštvu najrazličitijih osoba, te o umijeću pisanja vijesti, sudionicima radionice govorio je najmlađi urednik u Glasu Koncila Branimir Stanić. Budući da su učenici već bili dobro upoznati sa šest temeljnih pitanja na koje izvjestitelj bilo kojeg događaja u uvodu mora odgovoriti (tko, što, gdje, kada, zašto i kako), Stanić je zatim analizirajući nedavne vijesti iz Klenovnika pokazao na što u pisanju treba posebno paziti. Potaknuvši ih na daljnje učenje i vježbanje pisanja Stanić je zaključio da je za pisanje potrebno znati osnovne stvari koje se uče već u školi: pravilni znakovi interpunkcije, pravilno pisanje riječi bez pogrješaka, gramatika, korištenje izravnog govora te upotreba jasnog značenja korištenih riječi. Novinar se postaje marljivim i odgovrnim radom, zaključio je na kraju svoga izlaganja Stanić.

Uz analizu fotografija sa same radionice, s osnovnim informacijama o fotografiji te velikom značenju slike u grafičkom oblikovanju današnjih novina nazočne je upoznao Nedjeljko Pintarić koji je napravio zajedničku fotografiju polaznika radionice s njihovim ravnateljem i angažiranim nastavnicama u novinarskoj sekciji za naslovnicu budućih školskih novina. Nije izostala ni domaća zadaća o prvom takvom susretu u klenovničkoj osnovnoj školi, a najbolji tekst će imati zapaženo mjesto u prvom broju novina.

S obzirom da Povelja Ujedinjenih naroda preporučuje da se Međunarodni dan prava djeteta obilježi kao dan prijateljstva i razumijevanja među djecom, susret budućih novinara s iskusnim novinarima u Klenovniku na tragu je pomoći djeci za bolje razumijevanje svijeta u kojem žive, ali i u izgradnji ispravnih odnosa prema svijetu medija. (N. P.)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.