ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
26.11.2008. 2:22:32
Ivanečko područje u krupnom otpadu
U centru Ivanca stanarima smetište pod prozorom

Stari hladnjaci, zamrzivači, odbačeni dijelovi bijele tehnike, poderani madraci, gume, staklo, građevinski materijal, prozorska krila, ladice i vitrine – sve to samo je dio ružne slike, koja već par tjedana bode oči građana u Gajevoj ulici u centru Ivanca. Sve to smeće, koje kraj ceste trune na kiši i vrlo ozbiljno ugrožava sigurnost djece i prometa, ostalo je nakon što su ga Ivkomovi komunalci u zadnjoj akciji prikupljanja krupnog otpada odbili preuzeti i odvesti na deponij. I dok se stanari bune i prosvjeduju zbog divljeg smetlišta pod prozorima i pitaju tko je odgovoran da se i Ivanec pretvara u Napulj, pozivi revoltiranih građana zbog istog problema masovno stižu i s područja susjednih gradova i općina, gdje su komunalci također ostavili hrpe otpada. Ogorčeni njima neshvatljivim postupkom Ivkoma, mještani na štede ružne na račun komunalaca i Ivkomova poslovodstva, prozivaju gradske vlasti i traže da se ruglo odmah ukloni s cesta i ulica.

Budući da se Ivkomov direktor Srečko Kramarić nalazi na bolničkom liječenju, objašnjenje za ovakvu situaciju zatražili smo od Pavice Bistrović, voditeljice RJ Zbrinjavanje otpada. Ona je izjavila da Ivkom nije postupio samovoljno, već radi točno onako kako je propisano novim zakonom Ministarstva zaštite okoliša.

- Po njemu ne smijemo prikupljati ništa od krupnog otpada, osim metalnih predmeta iz kućanstva, drva i plastike. To smo i preuzeli, a ostalo ne možemo i ne smijemo, jer ne želimo doći u sukob s tvrtkama, koje su od države dobile koncesiju za zbrinjavanje pojedinih vrsta otpada. O tom problemu već smo upozoravali, svim kućanstvima poslali smo i brošurice s uputom kojeg koncesionara nazvati za zbrinjavanje bijele tehnike, otpadnih ulja, elektroničkog otpada i guma. Građani upute nisu pročitali ili ih se namjerno ne drže, već misle da će, kao i prije, Ivkom ukloniti sav njihov otpad. To više nije moguće, svi građani koji imaju otpad, a za koji nije precizirano da će ga pokupiti Ivkom, moraju nazvati nadležnog koncesionara – poručila je P. Bistrović.

Građani zbog nereda prozivaju i Grad Ivanec, smatrajući da, kao jedan od osnivača Ivkoma, mora narediti svojoj tvrtki da raščisti nered.

- Čim je Ivkom počeo primjenjivati zakon, pojavili su se problemi, a sve zbog toga što je država donijela zakon, koji je u praksi, očito, neprovediv. Sada bismo mi trebali ispravljati tuđe „krive Drine“. Naravno da Ivkom ne želi preuzeti otpad, jer se boji tužbe koncesionara – rekao je gradonačelnik Milorad Batinić.

Dodao je da se Grad već uključio u rješavanje problema, te da su koncesionarima poslani prijedlozi o tome kako riješiti ukupan problem prikupljanja krupnog otpada, te da se od njih čeka odgovor. Predloženo im je da Ivkom ubuduće, kao i dosad, počisti i ukloni sve vrsta otpada i pohrani ga u svom dvorištu, a tu bi ga potom preuzeli koncesionari. Problem je i to što Županija do danas nije definirala lokaciju odlagališta građevinskog otpada. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.