utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
10.11.2008. 22:49:59
Boris Šimek iz Stažnjevca optužuje Varkom za devastaciju zemljišta
Moja zemlja više ne vrijedi ništa

– Neizmjerno sam se iznenadio kad sam na svojoj parceli pokraj željezničke postaje u Stažnjevcu zatekao Varkomove bagere, koji su već počeli sa iskapanjima. Budući da dotad nisam dobio baš nikakvu obavijest o tome da će mi netko prekopati zemlju, objašnjenje za to zatražio sam u Varkomu. Rečeno mi je da je radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa zbog gradnje magistralnog vodovoda Doljan-Stažnjevec-Lepoglava Varkom kontaktirao sa svim vlasnicima. Sa mnom sigurno nije! Usto, u međuvremenu je Varkom na mojoj zemlji položio vodovodne cijevi i sagradio šaht, te je time nepovratno devastirao.

Tim nas je riječima u Stažnjevcu dočekao ogorčen mještanin Boris Šimek te nam pokazao spornu parcelu. Navodeći da je riječ o problemu, koji ni nakon nekoliko godina nije uspio riješiti s mjerodavnima u Varkomu, Šimek je izjavio da je nedavno stvar predao u ruke odvjetnika, a s praksom Varkoma odlučio je javnost upoznati i preko medija.

- Bilo mi je rečeno da će se šaht sagraditi na dubini od tri metra, a sada se vidi da je položen na jedva metar dubine, s time da je poklopac šahta iznad razine zemlje. Iako nije riječ o građevinskom zemljištu, smatram da odsad ova parcela ne vrijedi ništa. Nakon brojnih dopisa i pohoda u tvrtku, pri čemu sam doživio i neugodnosti, Varkom mi je ponudio naknadu štete od 2000 kuna. S time se nisam složio, jer smatram da mi je šahtom i cijevima vrijednost zemljišta trajno umanjena – tvrdi Šimek.

- Usto, Varkom će i ubuduće morati ulaziti na moju parcelu radi popravaka i održavanja. Ako već moram ustupiti zemljište za vodovod, mislim da je Varkom od mene kao vlasnika trebao za sve buduće ulaske na moj posjed trebao zatražiti dozvolu i pravo služnosti, što nije učinio. Ponudio sam im stoga čak da zemlju otkupe po cijeni od 5 eura po „kvadratu“, ali Varkom je i to odbio – kazao je Šimek. Izjavivši da je odvjetnika angažirao zato, jer ne može više dolaziti u Varkom i bezuspješno se boriti s administracijom, poručio je da preko medija želi upozoriti i druge građane na nedopustiv način devastiranja privatnog vlasništva.

Varkom: Sa Šimekom dogovor je nemoguć

Što na Šimekove primjedbe kažu u Varkomu?

- U skladu s odredbama Zakona o vodama, gradnja vodoopksrbnih cjevovoda od šireg je značaja i u interesu RH, te stoga pojedini vlasnik zemljišta ne može zapriječiti gradnju, ali, dakako, može koristiti sve raspoložive mehanizme u definiranju visine svog odštetnog zahtjeva. Neosporno je da gradnjom cjevovoda i iskopom kanala nastaju štete na česticama i na usjevima, ali njih Varkom u 99 posto slučajeva utvrdi dogovorno s vlasnikom, ili se prihvati izračun ovlaštenog sudskog procjenitelja. U onih 1 posto vlasnika, s kojima je dogovor nemoguć, ubraja se i B. Šimek, s prebivalištem u Zagrebu – ističe tehnički direktor Varkoma Marijan Cesarec.

- Iako mu je Varkom po uobičajenoj proceduri ponudio sporazum o naknadi štete temeljem procjene sudskog vještaka, on to nije prihvatio, već traži i isplatu odštete i otkup zemlje po cijeni koja nije ni realna, ni prihvatljiva. Šimek ima mogućnost da svoj zahtjev pokuša ostvariti sudskim putem, a i u tom slučaju za utvrđivanje visine štete tražit će se procjena sudskog vještaka – ističe se u odgovoru Varkoma. (ljr)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.