utorak, 21.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
3.11.2008. 19:04:42
Velikom svečanošću u Salinovcu je otvorena nova zgrada Osnovne škole Tina Ujevića
Otvaranje u znaku diskretnog verbalnog „šamaranja“

Središnjom svečanošću u sportskoj dvorani, koju su djeca, roditelji, mještani, članovi školskog kolektiva te brojni gosti i uzvanici ispunili do posljednjeg mjesta, u srijedu, 29. listopada, otvorena je zgrada nove osnovne škole u Salinovcu. Prekrasno zdanje u crveno-sivoj boji, s 10 učionica, specijaliziranim kabinetima za biologiju, kemiju, fiziku i informatiku, kabinetima za nastavnike, s dizalom i prilazima prilagođenim djeci s posebnim potrebama, te s kuhinjom, blagovaonicom i sportskom dvoranom, otvorili su salinovečki učenici. Gradnja škole po modelu JPP-a počela je u svibnju lani, a školske prostore, u kojima se već odvija jednosmjenska nastava za 148 đaka iz Salinovca i okolnih sela, blagoslovio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. U povodu otvaranja, msgr. Mrzljak školi je darovao vrijednu Bibliju.

Svečanost je počela prigodnim učeničkim programom, a potom se nazočnima obratio Dragutin Brezovec, ravnatelj matične OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu. Podsjetio je na početke školstva u Salinovcu, na teškoće rada u bivšoj trošnoj školskoj zgradi, te zahvalio svima, koji su doprinijeli gradnji novog objekta i povećanju školskog standarda u tom mjestu. Posebnu zahvalu uputio je projektantima iz tvrtke Brakus, te izvođaču radova, ivanečkoj tvrtki Mipcro. Ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić naglasio je važnost nove škole za budućnost toga kraja:

- Nastava se u dosadašnjem objektu odvijala u potpuno zastarjelim uvjetima. Poboljšanje uvjeta u novoj školi motivirajuće je za djecu i cijeli kolektiv, a škola odsad može biti domaćin velikih međuškolskih natjecanja i drugih manifestacija. Organizacijom nastave u jednoj smjeni, djeca tijekom slobodnog poslijepodneva imaju puno vremena i za učenje i slobodne aktivnosti, a važno je i to što se kasno poslijepodne kući više ne moraju vraćati po mraku – kazao je Batinić.

Da otvaranje nove škole neće proći tek u pitomom stilu dječje pjesmice „dobil sem škrlak kaj mi je tak velik bil da mi je čelo i vuha skril“, postalo je jasno kad je, praćen burnim pljeskom publike, pred mikrofon stao bivši župan Radimir Čačić. U svom obraćanju nije propustio dati do znanja tko je zaslužan za gradnju nove škole u Salinovcu.

- Kao da je bio jučer, sjećam se razgovora u mjesnom vatrogasnom domu, na kojemu sam, temeljem zahtjeva roditelja, najavio gradnju nove škole. Jedan čovjek doslovce mi je rekao da ne govorim gluposti, optuživši političare da si nastoje osigurati samo dobre pozicije i saborske mirovine, da su im samo uoči izbora puna usta obećanja, a nakon toga za narod sve ostaje po starom. Danas samo mogu konstatirati zadovoljstvo što je Salinovec jedno od mojih izvršenih obećanja – izjavio je Čačić i naglasio da su rezultati Varaždinske županije u investiranju u školstvu neusporedivi s bilo čime sličnim u Hrvatskoj. Prozvao je aktualnu vlast, optuživši je da je svojom nesposobnošću da u zemlji održi pravosudni i policijski sustav izazvala kolaps u državi te izjavio da u vremenima recesije i depresije ljudi trebaju sposoban „leadership“, a da država treba ulagati u strukturne pomake. Premda su njegove izjave izazvale kisele osmijehe i komentare u protivničkom „taboru“, aktualni župan Čačiću nije htio ostati dužan „tiho“ šamaranje.

- Ne želim ovaj skup koristiti za političku promidžbu, mislim da to danas nije primjereno. Međutim, činjenica je da se u školstvo u našoj županiji pojačano ulagalo već od 2003., a do 2006. godine uvedena je jednosmjenska nastava u 11 škola. Ulaganja su potom nastavljena 2006. godine, ali po drukčijem modelu. Treba reći da će ovih 2200 „kvadrata“ salinovečke škole kroz idućih 25 godina stajati 54 milijuna kuna, a sve to plaćat će građani cijele županije, kao uostalom i još 30-ak drugih škola i dvorana sagrađenih i dograđenih po modelu JPP-a. Školske kvadrate otplaćivat će i ova djeca. Sadašnja županijska vlast također je pokrenula nove projekte, ali oni ni izdaleka neće tako teško opteretiti županijski proračun. Među tim projektima je i dogradnja varaždinske Kirurgije, teška 200 milijuna kuna, pri čemu će Ministarstvo zdravstva pokriti 80 posto troškova – uzvratio je dr. Sabati.

Među brojnim gostima na otvaranju škole bili su i saborski zastupnik Mario Habek, predsjednik Skupštine Varaždinske županije Mladen Greguraš, županijski pročelnik za školstvo mr. Miroslav Huđek, predstavnici Varaždinske biskupije predvođeni biskupom msgr. Josipom Mrzljakom, članovi županijskog i ivanečkog gradskog poglavarstva i Vijeća, te mnogi drugi uzvanici.

Lj. R.

Otvaranje u znaku diskretnog verbalnog „šamaranja“
 

Otvaranje u znaku diskretnog verbalnog „šamaranja“

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.