ponedjeljak, 20.9.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
20.10.2008. 20:56:25
Biskup Mrzljak predvodi obnovljenu pobožnost jedinstvena Marijina puta u Klenovniku

Obnovljenu pobožnost Marijina puta od dvorca u Klenovniku do kapele sv. Volfganga u Vukovoju u petak 31. listopada 2008. s početkom u 14,30 sati predvodi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Drevnim hodočasničkim putom, označenim kamenim postajama iz 1672. godine s prizorima triju otajstava svete krunice - radosnim, žalosnim i slavnim - hodočasnici će obavljati listopadsku pobožnost Marijina puta, razmatrajući svetopisamske tekstove, moleći krunicu i pjevajući marijanske pjesme. Biskup Mrzljak predvodit će nakon pobožnosti Marijina puta misno slavlje u najjužnijoj kapeli u Europi posvećenoj sv. Volfgangu, na spomendan toga regensburškog biskupa i europskog misionara iz X. stoljeća. Pobožnost Marijina puta tijekom minulih stoljeća, vjerojatno zbog dotrajalosti postaja, bila je zapostavljena. Sadašnja obnova te pobožnosti, koja se odvija u prekrasnom prirodnom okruženju, novi je poticaj i doprinos vjerničkomu životu Varaždinske biskupije.

Krunica Blažene Djevice Marije jedan je od tradicionalnih puteva kršćanske molitve posvećene razmatranju otajstava Kristova života. Godine 1672. dao je grof Ivan IV. Drašković postaviti od dvorca Klenovnik do hodočasničke kapele sv. Volfganga (Bolfnika, Vuka) u Vukovoju petnaest kamenih postaja s prizorima otajstava svete krunice. Taj veličanstven i jedinstven pothvat u Hrvatskoj vrlo je kvalitetan rad nepoznatoga baroknog majstora iz XVII. stoljeća. Zadnja postaja nalazi se na 473 metra nadmorske visine, a put je dužine oko 4,5 kilometra. "U prekrasnom okolišu zelenih zagorskih brega, hodočasnici su moleći krunici na svakih 300 metara dolazili do novog prikaza otajstava svete krunice. Uranjajući u radost, žalost i slavu Isusa i Marije pobožna je duša nalazila uzroke vlastite radosti, snagu u osobnoj tuzi i nadu u konačnu slavu, a gore na cilju puta pronalazila sliku raja", ističe povjesničar i arhivist Andrija Lukinović opisujući pilove svete krunice u sakralnom kulturno-povijesnom vodiču "Sv. Volfgang", tiskanom u prigodi 500. obljetnice kapele.

Tijekom stoljeća postaje su dotrajale, zapuštene, a neke i nestale. U prigodi nedavne proslave 500. obljetnice kapele sv. Volfganga započela je obnova toga vrlo vrijednog ambijentalnog sklopa Marijina puta. Krajem kolovoza ove godine prva je obnovljena zadnja - 15. postaja Marijina puta s prikazom Krunjenja Bogorodice, koja se već stoljećima nalazi na platou ispred kapele. Prema obnovljenom prikazu postaje izrađena je njezina replika te je postavljena na dva metra visoko postolje, a originalna je postavljena u nišu cinkture. Time je započeto formiranje budućeg lapidarija kapele, a mnogi pojedinci i tvrtke žele su uključiti u obnovu toga jedinstvenog vjerskog i umjetničkog blaga. Od cjelokupnog nekadašnjeg Marijina puta ostali su fragmenti pet postaja, koje se mogu rekonstruirati, a izvorni fragmenti postaviti u lapidarij. Mr. Davorin Stepinac iz Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba, koji je zajedno s dipl. povj. umjetnosti Ivanom Peškan 2004. godine priredio konzervatorsku studiju s idejnim rješenjemobnove i prezentacije Marijina puta, u studiji je naznačio sve potrebne radove te će se radovi izvršavati sukladno toj studiji u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i mjerodavnih institucija.

Prema zapisu na pobočnom oltaru sv. Marije u kapeli sv. Volfganga, da ga je 1674. godine dala podići skupina seljaka iz obližnjeg zaseoka Pintarići učlanjena u Bratovštinu sv. Volfganga, želja je župljana župe Klenovnik obnoviti spomenutu bratovštinu, kojoj bi bio cilj oživljavanje povijesne i vjerske baštine vezane uz kapelu sv. Volfganga i Marijin put te običaje klenovničkoga kraja. (np)

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.