utorak, 19.10.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
3.9.2008. 21:20:45
U župi Klenovnik obilježena 500. obljetnica kapele Sv. Volfganga na Vukovoju
Biskup Mrzljak: Marijin put je najsigurniji put

Predstavljanjem kulturno-sakralnog vodiča naslovljena Sveti Volfgang na Vukovoju u izdanju Glasa koncila, svečanim liturgijskim slavljem koje je kod kapele Sv. Vuka predvodio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak te brojnim pratećim sadržajima, u klenovničkoj župi Presvetoga Trojstva u subotu je i u nedjelju 30. i 31. kolovoza, obilježen rijedak jubilej – pola tisućljeća kapele, koja se ubraja među umjetnički i arhitektonski najzanimljivije sakralne objekte u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Tu je kapelu 1508. godine dao sagraditi grof Ivan Gyulaj Trakošćanski, a posvećena je sv. Wolfgangu Regensburškom, biskupu i zaštitniku Bavarske, omiljenom svecu tamošnjega vjerničkoga puka.

Čini se da je to ujedno i najjužnija kapela u Europi posvećena tomu svecu, kojeg već stoljećima štuje i narod klenovničkoga kraja. Vjernici Klenovnika i šire okolice odvajkada hodočaste k Vuku i mole za pomoć kod raznih bolesti i nevolja. Jer zabilježeno je da se sv. Wolfgangu utječu pastiri, lađari, drvodjelje, rudari, stolari, kipari, čak i nevini zatvorenici, a narod je od toga sveca tražio zdravlje za razne boljke – u nogama, kostima, od raznih upala, krvarenja, kožnih bolesti, molio se protiv neplodnosti, za oštećenu djecu, tražio utjehu kod rođenja mrtvorođenčadi…

Obilježavanje visokoga jubileja kapele počelo je u subotu, 30. kolovoza, u prostorijama Osnovne škole grofa Janka Draškovića u Klenovniku, predstavljanjem vodiča o kapeli Sv. Wolfganga. Svečanosti se odazvalo mnogo posjetitelja, pa su i sportske tribine bile pretijesne za sve one koji su došli kako bi saznali nešto više o povijesti svoje kapele. Nakon pozdravnih riječi načelnika dr. Andrije Goluba, koji je izrazio zahvalnost svima zaslužnima za spas i obnovu kapele, koja je oduvijek bila simbol Klenovnika, nazočnima se u ime izdavača obratio direktor Glasa koncila Nedjeljko Pintarić, rođeni Klenovničanin.

Naglašavajući da je kapela na Vukovoju najstariji sakralni objekt u klenovničkoj župi, stariji čak i od kapelice Sv. Antuna Padovanskog u dvorcu grofova Drašković (današnjoj Bolnici za plućne bolesti i TBC), Pintarić je kazao da je aktualni vodič o njoj sedma po redu takva knjižica u nakladi Glasa koncila. Dio teksta u njemu je i na njemačkom jeziku, a razlog tome je želja da se vodič jezično približi i njemačkom govornom području, na kojem se sv. Volfgang posebno štuje.

- Iako su kapeli, koja je do prije desetak godina bila posve zapuštena i nepristupačna, tijekom povijesti prijetile mnoge nedaće, pokazalo se da je ona poput Feniksa, koji se u svim vremenima ponovno budi i uz svoj cinktor privlači brojne hodočasnike – ocijenio je N. Pintarić.

O visokoj spomeničkoj vrijednosti kapele, građene u gotičkom stilu, govorila je povjesničarka umjetnosti Dijana Vukićević-Samaržija, jedna od autorica tekstova u vodiču.

- Tu sam crkvicu upoznala davno, kad je bila posve zapuštena, ali već onda se znalo da je riječ o spomeniku iznimne povijesne, umjetničke, estetske i ambijentalne vrijednosti. Građevinski, ona označava kraj srednjega vijeka i početak novoga doba, te nam pokazuje kult širenja sveca sv. Volfganga, ali i širenje kulture srednje Europe prema jugu, sve do ovog područja. Ona je i pokazatelj da je Klenovnik nekada pripadao tom dijelu svijeta – poručila je D. Vukičević-Samaržija.

Na zanimljive, slabo poznate momente iz njene povijesti osvrnuo se urednik izdanja Andrija Lukinović, napomenuvši da je u vodiču prvi put zasebno obrađena jedna kapela.

- Žalostan sam kad vidim kako nestaje naša sakralna kulturna baština. Dr. Đuro Szabo pisao je da je na području bivše Zagrebačke nadbiskupije nabrojio preko 120 baroknih oltara. Pokojna dr. Anđela Horvat pak navodi da ih je danas ostalo tek dvadesetak. Te oltare nisu nam uništili ni Turci, ni četnici! Tko je mogao spriječiti uništavanje? Tko je imao i kesu i batinu, a nije na spašavanju spomenika učinio ništa? Zato mi je neobično drago da je obnovljen jedan od ukupno petnaest pilova na takozvanu Marijinu putu postavljenih još u 17. stoljeću – kazao je crkveni povjesničar A. Lukinović.

Mr. Davorin Stepinac iz Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu podsjetio je na detalje obnove kapele koja je, uz potporu Ministarstva kulture, trajala desetak godina.

- U obnovi kapele postupili smo po svim pravilima arhitektonske struke. Nismo brzali, nego smo najprije sačinili arhitektonsku dokumentaciju zatečena stanja, zatim konzervatorsku studiju, a onda smo krenuli u opsežna restauratorska istraživanja unutrašnjosti i vanjskih dijelova. Obnova je krenula od zvonika, a nakon toga prešli smo na obnovu gotičkih prozora i cinktora (crkvene ograde), koji je bio u lošem stanju. Potom smo počeli i s radovima u unutrašnjosti, koje je na oba sloja, i na gotičkom i na baroknom, izvodio akademski restaurator Velimir Ivezić. Ove godine u planu je i sanacija poda u crkvi i popločenje, dok obnova baroknih oltara ide po posebnom programu Restauratorskog zavoda – naglasio je mr. Stepinac.

Posebna tema rasprave bio je i tzv. Marijin put, koji je od Klenovnika do Vukovoja 1672. godine dao postaviti grof Ivan IV. Drašković. Riječ je zapravo o 15 baroknih kamenih spomenika ukrašenih raskošnim prizorima iz otajstava svete krunice. Većina ih je tijekom stoljeća propala, neki su fragmentarno očuvali, a zadnja postaja koja prikazuje Marijino krunjenje obnovljena je u restauracijskoj radionici Bože Martinčevića u Varaždinu i u povodu jubileja postavljena na ulazu pred cinktor. Svečanosti su nazočili i varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak i generalni vikar msgr. Ivan Godina, a prigodan program izveli su zbor KUD-a Klenovnik i tamburaški orkestar pod ravnanjem Vladimira Gečeka. Nakon završetka svečanosti, svi posjetitelji prvi su put u večernjim satima mogli uživati u prizoru rasvijetljene kapele, jer je upravo te večeri, zahvaljujući Općini Klenovnik, uređena i vanjska rasvjeta objekta.

Slavlje je nastavljeno u nedjelju, 31. kolovoza, velikom hodočasničkom procesijom od Klenovnika do 4,5 kilometara udaljene kapele na Vukovoju. U nazočnosti brojnih hodočasnika i svećenika, svečano misno slavlje kod kapele predvodio je biskup Mrzljak. Naglašavajući da je kapela oduvijek bila znak kulture, ali i svjedok žive vjere ovoga naroda, biskup je pozvao vjernike da i u životu krenu Marijinim putem, jer njezin put je za svakoga vjernika najsigurniji put. Misnom slavlju na Vukovoju odazvali su se i saborski zastupnik Mario Habek i varaždinski župan dr. Zvonimir Sabati.

Lj. R.

Biskup Mrzljak: Marijin put je najsigurniji put
 

Biskup Mrzljak: Marijin put je najsigurniji put

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.