utorak, 19.10.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
24.6.2008. 19:30:29
U središnjem programu uz Dan grada nastupilo više od 800 izvođača kulturno-umjetničkog programa
Impozantan defile i postrojavanje povijesnih postrojbi

Središnji kulturno-umjetnički program u subotu je počeo već u jutarnjim satima, smotrom povijesnih postrojbi - Ivanečke rudarske čete, Zrinski garde iz Čakovca, Husarske garde iz Varaždina, kuburaša „Barun Hellenbach“ iz Marije Bistrice, Koprivničkih mušketira i haramija i Keglevićeve straže iz Kostela. Praćeni bubnjevima grupe Rudiment, povijesne postrojbe su u svečanom defileu iz pravca nekadašnjih ivanečkih rudnika došle na gradsku špicu.

Smotru povijesnih postrojbi izvršili su nadzapovjednik i zapovjednik Ivanečke rudarske čete Milorad Batinić i Boris Jagetić Daraboš. Nakon službenog fotografiranja, sa članovima atraktivno odjevenih povijesnih postrojbi mogli su se fotografirati i građani. Zanimljivo je da je fotografiranje bilo sa starim obskura kamerama, koje su se počele rabiti poslije 1840. godine.

Nakon starta 16. međunarodne brdske utrke Ivančica 2008. (i o tome ćemo posebno izvijestiti), u kulturno-umjetničkom programu nastupile su sve generacije Ivančana i njihovi gosti iz KUD-a Delnice i KUD-a Elizabeta iz Jalžabeta. Program je ivanečkom himnom otvorio Mješoviti pjevački zbor KUD-a Rudolf Rajter iz Ivanca, a potom su svojim spontanim i vedrim nastupom sve simpatije, kao i obično, pobrali mališani Dječjeg vrtića Ivančice. Potom su se predstavili i mali plesači iz Društva „Naša djeca“ i Plesnog kluba Ritmo, zatim i orkestar gitara Osnovne glazbene škole „Ladislav Šaban“, a onda i članovi KUD-a Itas sa solistima Jasenkom Franc i Stjepanom Sankovićem. Budući da je KUD-u Itas to bio debitantni nastup na Danima grada, a sam Itas je zbog poznatih razloga svojevrsni simbol Ivanca, itasovce pod vodstvom Petra Heheta posjetitelji su i dočekali i ispratili velikim pljeskom. Nastupili su i članovi udruga Margarete iz Margečana, Lompuša iz Radovana, KUD-a Salinovec i pučke pjevačice ivanečkog Društva Maska. Poseban program, modnu reviju, priredile su i ivanečke srednjoškolke pod vodstvom Dragice Jagetić Daraboš.

Do kasnih večernjih sati trajao je i sajam na kome su, kako smo već izvijestili, brojni izlagači pokazali razne zanimljivosti. Velika atrakcija proslave bili su i konjiči i kočije koji su stigli iz Udruge „Konj-moj prijatelj“ i iz okolice Ivanca, pa su se brojni građani i djeca u gradskom parku okušali u jahanju, te cijelo jutro uživali u besplatnoj panoramskoj vožnji kočijama. Posebno zanimljivo bilo je na štandu Turističkog društva grada Ivanca, gdje se u subotu posebnim pečatom što je izrađen u povodu 110. obljetnice planinarstva u Ivancu, pečatila sva odlazna pošta iz Ivanca. Tako pečaćena pošta jednoga će dana biti i kolekcionarski zanimljiva, budući da je pečat u opticaju bio samo taj jedan dan, a nakon toga je otpremljen i bit će izložen u Hrvatskom poštanskom muzeju.

U povodu 110. obljetnice planinarstva u Ivancu, članovi alpinističke sekcije HPD-a Ivančica na gradskoj špici na visini su izveli vratolomnu pokaznu vježbu. Preko razapetih žica prebacivali su se s krova robne kuće do parka, a demonstrirali su i spuštanje s visina, te su pritom, spuštajući se s krova Konzuma, razmotali velik transparent s oznakom jubileja ivanečkih planinara.

Nakon spektakla s jegerom „tlak“ muškom dijelu publike opasno su podigle plesačice iz Brazila, a nakon najveličanstvenijeg vatrometa što ga je Ivanec ikad vidio, nezapamćeno dobru feštu priredila je odlično raspoložena Danijela, a potom i Kavaliri.

Priređeni su i dječji programi: u subotu je u gradskom parku za njih bio priređen Happy Show sa gegovima, skečevima i igrama, dok ih je u nedjelju pod šatorom zabavljao klaun Ludek. Trodnevna proslava završila je revijalnim festivalom Večer zagorske glazbe u organizaciji Radija Ivanec.

Lj. R.

Impozantan defile i postrojavanje povijesnih postrojbi
Vatromet iznad Ivanca
Festival zagorske glazbe Ivanec 2008
Festival zagorske glazbe - Itasovi tamburaši & Matija Martinčević
 

Impozantan defile i postrojavanje povijesnih postrojbi
Vatromet iznad Ivanca
Festival zagorske glazbe Ivanec 2008
Festival zagorske glazbe - Itasovi tamburaši & Matija Martinčević

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.