utorak, 19.10.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Reportaže
 
25.6.2007. 18:08:02
Dan grada Ivanca: Nezapamćeno posjećena proslava prerasla u spektakl
Ivančani i njihovi gosti pojeli najduži jeger na svijetu!

Trud organizatora koji su u posljednje vrijeme „izgarali“ u opsežnim pripremama za ovogodišnju proslavu Dana grada Ivanca i njegove 611. obljetnice pisane povijesti, bogato im se vratio! Promidžbene manifestacije u Zagrebu i Varaždinu, bogata medijska promidžba, a naročito, golem trud uložen u pripremu proslave rezultirao je željenim efektom – ovogodišnji Dani grada prerasli su u spektakl, mediji su se pobrinuli da o najzanimljivijim detaljima proslave dozna praktički cijeli svijet, a oduševljeni koncepcijom i idejom programa, županijski dužnosnici najavili su da će Ivanec uskoro osjetiti vrlo pozitivan povratni učinak: ivanečki Dani grada bit će uvršteni među nekolicinu najvećih kulturno-turističkih manifestacija u Varaždinskoj županiji, a to znači i financijsku potporu za dalje širenje i razvitak manifestacije u turističkom i kulturnom pravcu.

Tome je najviše pridonio program središnje proslave Dana grada, u subotu, 23. lipnja. Proslava je počela programom skupine bubnjara Rudiment iz Varaždina, te smotrom i postrojavanjem povijesnih vojnih postrojbi iz nekoliko gradova. Njihovu smotru izvršili su nadzapovjednik i zapovjednik Ivanečke rudarske čete Milorad Batinić i Boris Jagetić Daraboš. Nakon fotografiranja s članovima postrojbi odjevenim u atraktivne odore, program je nastavljen sa središnje bine (binu je ove godine kupio Grad Ivanec) čestitkom gradonačelnika Batinića.

U bogatom programu nastupili su brojni domaći i gostujući KUD-ovi: pjevali su i plesali KUD Moslavac iz Volodera u Sisačko-moslavačkoj županiji, KUD Knegingrad iz Kneginca Gornjeg, te društva i KUD-ovi iz Radovana, Salinovca, Margečana, Ivanca, Bedenca i Zagreba. Organiziran je i ivanečki sajam na koji se odazvao rekordan broj izlagača rukotvorina, starina, minerala i poludragog kamenja, slika i fotografija, majica, vina, čipke, kolača. U programu su se predstavili i jahači na rasnim grlima iz više gradova, koji su potom u gradskom parku djeci i odraslima omogućili besplatno jahanje i panoramsku vožnju kočijama ivanečkim ulicama.

Program je nastavljen na bini oko 19.30 sati, nastupom dječice iz ivanečkog Dječjeg vrtića Ivančice i KUD-a Klaruš iz Maruševca. A onda, program je preseljen na prostor ispred gradske vijećnice, gdje je već sve bilo spremno za glavni spektakl – mjerenje najdužeg jegera na svijetu! Dugo najavljivanu atrakciju na špici je dočekala masa posjetitelja: predvođen glazbenim maršem Faringaša iz Prigorca, jeger je na središnji gradski trg dovezen na specijalno patentiranim kolicima, umotan u foliju, pa su posjetitelji odmah primijetili „da više liči na kabel nek' na jeger“. Spektakl su ivanečki gradonačelnik i predsjednik Gradskog vijeća Batinić i Čedomir Bračko otvorili puštanjem u zrak balona punjenih helijem, a tri najveća balona u svijet su ponijela zastavu s grbom Ivanca.

Nakon što je komisija u sastavu Slavko Večerić (kuhar), Andreja Loparić (TV voditeljica) i Franjo Hrg (planinar) ustanovila da je jeger na špicu stigao u komadu, direktor IMI Dragutin Mostečak je ceremonijalno prerezao najdužu kobasicu na svijetu. Razvlačenje, mjerenje, brojanje i jagma za korakom jegera potom je potrajala puna dva sata, a propisno odjeveni u kape, pregače i rukavice, jeger su dijelila i četiri saborska zastupnika: Vladimir Kurečić (HDZ), Stjepan Kozina (HSU), Miroslav Korenika (SDP) i Zlatko Koračević (HNS), a pridružili su im se i direktori prodaje i proizvodnje Darko Hlapčić i Srđan Šabić te članovi gradske vlasti i mesari. Bojazni da će dosta robe ostati nepodijeljeno, pokazale su se bezrazložnima: jeger je naprosto planuo, pa su građani, smijući se, po špici ponosno nosili svoj „korak“ jegera! Iako je bilo najavljivano da će se rezati oko 660 metara jegera, mjerenje je pokazalo da su mesari nadmašili sami sebe – jeger je bio dug točno 750 metara, pa se može reći da su Ivančani i njihovi goste iz cijele Varaždinske i okolnih županija imali, bogme, dobar apetit!

Prezadovoljni uspjehom što ga je požnjeo njihov proizvod, poslovodstvo Industrije mesa najavilo je iduće godine novi rekord: budući da 2008. godine ivanečki planinari slave 110. obljetnicu rada, mesari će proizvesti jeger dug toliko koliko je visoka Ivančica – 1061 metar!

U čast Dana grada priređen je i raskošan vatromet s 2000 raketa. Nakon još jednog kraćeg dijela kulturno-zabavnog programa u kome su nastupili Ivana Matić i Mario Guteša iz Plesnog kluba Fredy iz Zagreba te mladi plesači iz Salinovca, a predstavljene su i mistične šumske vile iz Lepoglave, koncert je priredio Zlatko Pejaković. Puna dva sata, bez pauze, žario je scenom, te „zapalio“ nekoliko tisuća posjetitelja. Svi se slažu da je središnja proslava Dana grada bila je najveći skup ikad održan u Ivancu, a organizatorima čestitke stižu sa svih strana.

Svečanost gradskih tijela

Dan prije, u petak, 22. lipnja, u prostorima Srednje škole Ivanec održana je i svečanost gradskih tijela u povodu Dana grada i njegova 611. spomendana.

- Za razliku od mene, grad Ivanec svake je godine sve mlađi i ljepši. Uvjeren sam da će tako izgledati i za svoj 612. spomendan – našalio se u uvodu, pozdravljajući brojne goste i uzvanike, predsjednik Vijeća Čedomir Bračko. Najvažniji gradski projekti ove su godine prvi put prikazani na originalan način – filmom „Ivanec – 611 godina kasnije“, koji je snimila ivanečka tvrtka X-media d.o.o. Film je odlično prihvaćen, a njegovim autorima, Mariju i Damiru Kapustiću i suradnicima upućene su čestitke.

Ivancu i njegovim stanovnicima gradske su jubileje potom čestitali saborski zastupnici Stjepan Kozina, Miroslav Korenika i Zlatko Koračević, te predsjednik Županijske skupštine Vladimir Stolnik. Telegramske čestitke Ivancu uputili su i Ninoslav Duspara, ravnatelj Urbanističkog instituta Hrvatske, i Ivan Lončarić, gradonačelnik Ludbrega. Dodijeljena su i priznanja Grada Ivanca zaslužnima: Grb grada Ivanca, nagrada koja se ove godine dodjeljuje prvi put za životno djelo, (izrađen je kao zlatna replika gradskog grba) posthumno je dodijeljen Petru Jagetiću (za postignuća u majstorskoj fotografiji i fotografskom ovjekovječenju ivanečke povijesti).

Plakete grada uručene su zaposlenicima Itasa-Prvomajske d.d. Ivanec (za požrtvovnost, solidarnost i ulaganje u zapošljavanje i razvoj proizvodnje), Mariju Kramaru, ravnatelju Srednje škole Ivanec (za iznimna pedagoška dostignuća i doprinos u stvaranju visoke kvalitete naobrazbe u ivanečkome srednjem školstvu), dr. Franciski Lančić za doprinos razvoju zdravstvene i pedagoške kulture mladih i djece), Vladimiru Hraniću (za iznimna dostignuća u gospodarstvu), Borisu Jagetiću Darabošu (za ukupni doprinos razvoju turizma, novih turističkih proizvoda i čuvanje ivanečke kulturno-povijesne baštine), Centru za socijalnu skrb Ivanec (za doprinos i rad na ublažavanju, sprječavanju, otklanjanju uzroka stanja socijalne ugroženosti na načelima humanosti, solidarnosti i jednakosti), Ani Vresk, ravnateljici Gradske knjižnice i čitaonice Gustav Krklec (za razvoj bibliotekarstva i pedagoško-bibliotečni odgoj mladih generacija, NK Mladost Margečan (za doprinos promicanju sporta i poticanju sportskih aktivnosti mladih).

Zahvalnice Grada dodijeljene su Stjepanu Friščiću ( za očuvanje povijesne narodne baštine i stvaranje tradicijske turističke atrakcije), Mladenki Ravenski (za promicanje udomiteljstva i pružanje ljubavi i sigurnosti djeci i mladima), Ljerki Rogina humanost i požrtvovnost u radu s osoba s posebnim potrebama), Josipu Kosu (za doprinos razvoju obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava) i Dragutinu Đurasu (za doprinos razvoju obrtništva i promicanju humanih načela u zapošljavanju). U ime nagrađenih zahvalio je Mario Kramar.

Kratki kulturni dio programa potom je izvela sopranistica Valentina Fijačko uz glasovirsku pratnju Deana Čačije i – zaradila buran aplauz svih sudionika sjednice. Plaketa Grada Ivanca uručena je i gospođici Valentini (dobila ju je još 2005. godine, ali zbog koncertnih obveza u zemlji i inozemstvu dosad nije mogla nazočiti svečanostima gradskih tijela).

Ivančani i njihovi gosti pojeli najduži jeger na svijetu!
Videospot: Dan grada Ivanca 2007.
Film: Ivanec - 611 godina kasnije
Dodjela javnih priznanja Grada Ivanca
Nastup mališana Dječjeg vrtića ''Ivančice''
 

Ivančani i njihovi gosti pojeli najduži jeger na svijetu!
Videospot: Dan grada Ivanca 2007.
Film: Ivanec - 611 godina kasnije
Dodjela javnih priznanja Grada Ivanca
Nastup mališana Dječjeg vrtića ''Ivančice''

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.