ponedjeljak, 19.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
3.12.2006. 23:33:13
Priopćenje Kluba vijećnika HDZ-a u Općinskom vijeću Općine Maruševec

U cilju izvješćivanja svog članstva i pučanstva općine Maruševec, a u osvrtu na posljednju sjednicu Općinskog vijeća, Klub vijećnika HDZ-a, izdaje slijedeće priopćenje:

U aktualnom satu zatražili su razjašnjenje modela javno-privatnog partnerstva u dogradnji učionica Područnih škola u Druškovcu i Gredi, te škole i sportske dvorane u Čalincu. Po navedenom modelu dograđena škola u Druškovcu će koštati Općinu kroz 25 godina najma ukupno 2.100.000,00 kn za 450 m², ili ukupno uz sufinanciranje Županije cca 11.000.000,00 kn, što je oko 25.000,00 kn po m² ili 3.500 € po m². Planira se istim modelom dograditi i 155 m² područne škole u Gredi i 1.100 m² škole i sportske dvorane u Čalincu.

Klub vijećnika HDZ-a smatra da će ovakvim modelom dogradnje škola općinski proračun biti znatno opterećen, tim više što se ugovori o sufinanciranju troškova najma školskih zgrada sklapaju na rok od 25 godina, a dok je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a zatražila na uvid ugovor između Županije i privatnog partnera radi utvrđivanja prava i obveza Županije, načelnik je odgovorio da je ovaj Ugovor tajna i da ga Županija ne da na uvid.

S razlogom se pitamo što se skriva i zašto nemamo pravo na potpunu informaciju, jer je činjenica da ćemo ovakvim javno-privatnim partnerstvom ostaviti velike dugove i obaveze budućim pokoljenjima i općinskim proračunima. Vrlo je upitno zašto prijedlog ugovora i donošenje odluke o javno-privatnom partnerstvu nije prethodno prezentiran Općinskom vijeću, već je općinsko Poglavarstvo odluku donijelo samosatlno, iako se radi o pitanjima o kojima bi trebalo odlučivati Općinsko vijeće.

Nadalje, vijećnici HDZ-a u cijelosti su protiv predloženog općinskog Proračuna za 2007. godinu, prvenstveno iz razloga što se Proračun donosio bez kvalitetno pripremljene rasprave. Vijećnik HDZ-a Stjepan Peharda iznio je zamjerku da je na vijećničke klupe stigao prijedlog u kojem se čak ni matematički izračuni nisu slagali pa je u jednoj stavki nedostajao iznos od 35.000,00 kn za kojeg niti načelnik, niti predsjednik Općinskog vijeća nisu znali gdje su se «zagubili» novci. Niti predsjednik Odbora za proračun i financije, koji tvrdi da je Odbor također pregledao Proračun bez primjedbi, nije znao odgovor o neslaganju stavki u Proračunu, što je dovoljan dokaz da malo koji pozicijski vijećnik pročita i detaljno prostudira Proračun prije njegova donošenja, a u pravilu Klub vijećnika SDP-HSS nikad nema primjedbi ni prijedloga na Proračun.

Iako je Proračun za iduću godinu 38% veći nego ovogodišnji, vijećnici HDZ-a smatraju da su neke rashodovne stavke u Proračunu previsoke ili nepotrebne, kao što su plaće u naravi, troškovi prijevoza na posao i s posla zaposlenika Općine, povećanje plaća za 6 %, nesrazmjerna isplata regresa i božićnica u odnosu na ostale javne i državne službe, a istovremeno se uviđa da su županijske potpore vrlo minimalne i nedostatne, i da nam županija samo stvara dodatne financijske obveze. Proračun nije razvojni, već socijalni. Činjenica je da su ukupne kapitalne potpore 28%, od toga potpora Županije je svega 1,5%.

Potrebno je napomenuti da će se iz Proračuna izdvojiti suprotno Odluci Općinskog vijeća ukupno 600.000,00 kn za gradnju grobne kuće u Druškovcu, dok će mještani sufinancirati svega 300.000,00 kn, iako je Odluka Općinskog vijeća bila sufinanciranje 50:50.

HDZ opetovano upućuje zamjerku čelništvu Općine o osjećaju inertnosti, sjednice Općinskog vijeća održavaju se jedva jedanput u 3 mjeseca, aktualni sat sve dulje i dulje traje, a vijećnici i nadalje smiju postaviti svega 2 vijećnička pitanja, te brojna pitanja čekaju neku od slijedećih sjednica, kada možda rješavanje tih pitanja ili problema više nije ni aktualno.

Glasnogovornica OO HDZ Maruševec
i Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a:
Snježana Cerjan, dipl.iur.
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.