srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
1.12.2006. 17:36:35
Trakošćan: Ukinuta Turistička zajednica općine Bednje
Osniva se Turistička zajednica Sjeverno Zagorje

Turistička zajednica općine Bednje više ne postoji! Odluku o njenu ukidanju, prvu takvu u Hrvatskoj, na sjednici održanoj u Coningovu hotelu u Trakošćanu u utorak je, 28. studenog, donijela njena skupština i ujedno odlučila o pristupanju Turističkoj zajednici Sjeverno Zagorje. Takva okrupnjena TZ obuhvaćat će gradove Ivanec i Lepoglavu, te općine Bednju i Klenovnik.

Kako je riječ o početku realizacije prvog projekta takve vrste u Hrvatskoj, te da je Turistička zajednica Bednje prva koja se samoukinula i pristupila novoj zajednici ivanečke mikroregije, u Trakošćanu su tom programu podršku izrazile i Renata Tomljenović i Anamarija Kralj, predstavnice Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka zadužene za sustav TZ-a. On će, kazale su, biti putokaz i ostalim turističkim zajednicama u Hrvatskoj koje će istim putem morati krenuti prije ili kasnije, pa će stoga TZ Sjeverno Zagorje biti i pod posebnim „povećalom“.

- Projekt okrupnjivanja odvija se pod vodstvom Agencije za razvoj Varaždinske županije i u skladu sa županijskim Smjernicama razvoja turizma koje je osmislio i provodi ih Alen Leverić iz AZRE. Zašto okrupnjavanje? Iz jednostavna razloga: male TZ ne mogu plaćati profesionalca i zbog toga su vrlo neučinkovite. Osim osnivanja turističkog ureda i zapošljavanja direktora, okrupnjena TZ nosi i mogućnost kandidiranja prema fondovima EU, koji inzistiraju na povezanosti i suradnji lokalnih sredina – kazao je dosadašnji predsjednik TZ Bednje Alen Sajko napominjući da će se iskustva ovoga projekta biti korištena i u izradi novog Zakona o turističkim zajednicama koji je u pripremi. Osnivanje turističkog ureda i angažiranje direktora ubuduće će se financirati iz proračuna gradova i općina-članica, prema omjeru izvornih poreznih prihoda.

Za TZ Bednje, ističe, odluka o ukidanju formalne je prirode, to više što će se sadašnje turističke zajednice ustrojiti kao turistička društva koja će u sklopu TZ Sjeverno Zagorje i dalje raditi na isti način kao i dosad, s istim proračunom. Za termin Sjeverno Zagorje rečeno je da je on manjim dijelom geografski, a većim marketinški, sličan prepoznatljivom brandu, primjerice, Sjevernog Velebita.

S obzirom na nove okolnosti, usvojen je i program rada budućeg Turističkog društva općine Bednje za 2007. godinu. Njegova okosnica i dalje će biti proširenje ponude sadržaja vezanih uz trakošćanski kompleks, uključivanje šireg područja Bednje u ponudu Trakošćana, sadržajno obogaćivanje manifestacija koje su posjetitelji već prepoznali kao turističke te stvaranje cjelovitog branda Trakošćan-općina Bednja i njegovo predstavljanje.

Tragom Bednje krenut će i Ivanec

- Činjenica je da nijedna od naših turističkih zajednica ne može sama pokriti trošak direktora turističkog ureda, ali sve četiri to sigurno mogu. Budući da Europa poznaje i vrlo cijeni sustav regija i miniregija kao oblik suradnje lokalnih sredina, u zahtjevima prema njoj okrupnjena TZ nastupit će kao turistička miniregija ivanečkoga kraja. Profesionalca trebamo i radi kontakta s fondovima EU, jer sami ne možemo aktivirati već prepoznate turističke potencijale (primjerice, projekt zimsko-rekreacijskog centra na Ivančici), ali i zbog potrebe promicanja naših kapaciteta preko ureda Varaždinske županije u Bruxellesu – prokomentirao je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.