ponedjeljak, 19.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
28.11.2006. 20:43:49
Gradsko vijeće Lepoglave
Lepoglavi prirez od 8 posto

Uz protivljenje i suzdržane glasove vijećnika SDP-a, HSS-a, HSU-a i jednog nezavisnog vijećnika, vladajuća koalicija HNS-a i HDZ-a na sjednici Gradskoga vijeća Lepoglave u četvrtak, 23. studenog, većinom glasova donijela je odluku o uvođenju prireza na porez od 8 posto. Odluka na snagu stupa 1. siječnja iduće godine. Prijedlog o uvođenju prireza naišao je na protivljenje oporbenih vijećnika.

- Prirez je nova financijska obveza i dodatan teret za građane. Smatram da ga nije neophodno uvoditi zato jer Lepoglava već ostvaruje porezne olakšice time što je svrstana u brdsko-planinska područja. Je li u redu da lokalna samouprava nema razumijevanja za svoje građane, to više što već sada razmjerno visoki porezni prihod Lepoglavi omogućavaju realizaciju svih gradskih programa – kazala je Marija Varović (SDP). Ona se ujedno založila da se umjesto prireza korigira komunalna naknada koja se nije mijenjala pet godina. Tada su, podsjetila je, u skladu s komunalnom opremljenošću naselja bila svrstana u dvije zone, i na taj im je način i razrezana komunalna naknada. U međuvremenu, naselja su dobila ceste, javnu rasvjetu, a i drugi im je komunalni standard proširen, pa bi dio naselja po razini opremljenosti trebalo iz druge preseliti u prvu zonu.

Na to su reagirali gradonačelnik Marijan Škvarić i predsjednik Vijeća Robert Maček, pitajući koji je smisao zalagati se za odbijanje prireza s jedne, i istodobno predlagati nova opterećenja s druge strane. Protiv prireza izjasnio se i Miroslav Pečevski (HSS), smatrajući da to nije dobar potez tako dugo dok je Lepoglava svrstana u područja koja ostvaruju porezne olakšice, te da se očekivanih 750.000 kuna od prireza u idućoj godini može namaknuti na drukčije načine, među ostalim, i ažurnijom naplatom gradskih prihoda. Zvonko Makar (HDZ) svjestan je da prirez jest nepopularna mjera, međutim, budu li se prikupljena sredstva transparentno trošila za kapitalne programe, onda njegovo uvođenje ima opravdanja. Prirez je podržao i Franjo Andreić (HNS), a gradonačelnik Škvarić upozorio je da će se njime moći pokriti povećani troškovi komunalnog standarda svih građana.

- Riječ je o troškovima javne rasvjete, zimskog čišćenja, odvodnje, održavanja cesta i zelenih površina, financiranja novih udruga građana. Osim toga, svi gradovi u Varaždinskoj županiji i sve općine ivanečkoga područja - Bednja, Donja Voća i Klenovnik, već su uveli prirez. S obzirom na ekonomsku moć naših građana i naše privrede, odlučili smo se na prirez od 8 posto - naglasio je Škvarić.

Vijeće je prihvatilo i nacrt proračuna Grada Lepoglave za 2007. godinu vrijedan 17,77 milijuna kuna. U skladu s višegodišnjom praksom, svi vijećnici dobili su nacrt na razmatranje, a do 1. prosinca dan im je rok za dostavljanje primjedbi i prijedloga. Donijeta je i odluka o dodjeli javnih priznanja Grada koja će zaslužnim pojedincima, institucijama i udrugama biti uručena o proslavi Dana grada, 8. prosinca.

Uvodnom dijelu sjednice nazočili su i predstavnici kompanije Holcim i Mineralnih agregata iz Očure (bivši Kamenolom Očura), koji su domaćine izvijestili o projektu i toku sanacije kamenoloma. Na početku svima se obratio dr. Albert Szabo, predsjednik Uprave Holcima Hrvatske, najavivši da će ta ugledna kompanija koja posluje u više od 70 zemalja i u Hrvatskoj provoditi iste standarde održiva razvoja kao i u Europi.

Holcimov direktor industrijske ekologije Žarko Horvat potom je vijećnicima pobliže predstavio kompaniju i načela njezina poslovanja koja se prvenstveno odnose na gospodarski rast uz trajnu brigu o radnicima i okolišu.

Direktor Holcima mineralnih agregata u Očuri Siniša Košćak informirao je vijećnike o visokim standardima zaštite na radu i o nedavnom potpisivanju prvog kolektivnog ugovora između Holcima mineralnih agregata i Sindikata graditeljstva Hrvatske. Među ostalim, njime je radnicima zajamčen i regres u visini 50 posto prosječne bruto plaće i trinaesta plaća u vrijednosti 50 posto individualne plaće zaposlenika. Rekonstruirana je i upravna zgrada tvrtke, u njoj su osuvremenjeni uredi, soba za sastanke i radnički restoran.

- Završena je prva faza sanacije gornjih triju etaža kamenoloma. Na dva hektara površina zasađeno je 1700 sadnica crnog bora, lijeske i bršljana. Drugu fazu rekultivacije kanimo završiti do svibnja 2008. godine, do kada će u kamenolomu ukupno biti zasađena 21.000 sadnica. Godine 2010. oko 60 posto rekultivirana zemljišta vratit ćemo Hrvatskim šumama – naglasio je Košćak te pojedine faze biološke i tehnološke sanacije, kao i krajnji izgled potpuno rekultivirana kamenoloma prikazao uz pomoć programa, jedina takva u Hrvatskoj, izrađena u zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Također je kazao da su u Očuri boravili stručnjaci Fakulteta šumarstva s kojima se razgovaralo o podizanju rasadnika s autohtonim vrstama koje bi se koristile za rekultivaciju kamenoloma.

Gradonačelnik Škvarić izrazio je zadovoljstvo dostignutom razinom partnerskog odnosa s uglednom kompanijom, te činjenicom što je sanacija upravo Očurina kamenoloma prvi takav primjer u Hrvatskoj.

Lj. R.

 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.