srijeda, 21.4.2021.
Ivanec Lepoglava Bednja Klenovnik Donja Voća Maruševec
Naslovnica
Vijesti
Halo 92
Kultura
Sport
Zabava
Reportaže
Razno
Kolumne
 
 
Dvorac Gjalski
Virtualne šetnje ivanečkim krajem
Elkom - reference 360
No name Boutique
 
REFERENTNA LISTA
(X-MEDIA D.O.O.)
Grad Ivanec
TZ Ivanec
TZ Lepoglava
Festival čipke
DOMAĆE TVRTKE
Drvodjelac d.o.o.
Dvor Trakošćan
Elkom d.o.o.
Gregur-Invest d.o.o.
Industrija mesa Ivanec
Ivančica d.d.
Kartonaža d.o.o.
Optika Ana
Radio Ivanec
Smiv d.o.o
Tehnofan - M.S. d.o.o.
Trans-line d.o.o.
Velmax d.o.o.
IZDVOJENI PROJEKTI
Finesa Capital d.d.
Finesa Faktor d.d.
Finesa suport
Cbb d.o.o.
Nika-konstrukcije d.o.o.
Dvorac Gjalski
Elkom d.o.o.
Prijevoznik.net
Drvenarija Pošpaić
   
 
 
 
 

 

Naslovnica Vijesti
 
21.11.2006. 14:51:20
Predsjednik invalida Dragutin Kos sprema se na prosvjed pred gradskom vijećnicom
Pokisnuti jubilej 252 ivanečka invalida

Urušeno krovište na prastarom objektu pokraj gradskog parka u kojem je utočište našla Udruga tjelesnih invalida ILO, dotrajali prostori koje su članovi od hladnoće sami izolirali stiroporom i daskama, poderani tapisoni, smrad uginulih miševa uhvaćenih na ljepilo, vruća peć skalupljena od dijelova kupaonskih peći – to je prizor koji nas je dočekao u prostorima udruge koja okuplja 252 invalida iz gradova Ivanca i Lepoglave, te četiri susjedne općine. Dugogodišnji predsjednik Dragutin Kos kaže da se dio krova urušio još u proljeće, pa na nekoliko mjesta prokišnjava, voda curi po stolovima, spisima, računalu. U međuvremenu propao je i dio krova iznad susjednog spremišta u kojemu se čuvaju arheološki nalazi Staroga grada i oštetio električne instalacije, pa je zbog opasnosti od požara koji bi uništio i prostore invalida, Kos isključio struju. U dotrajalom sanitarnom čvoru – katastrofa. Zahrđali radijatori, razbijene zidne pločice.

- Zbog hladnoće svake zime pucaju cijevi, pa moram razbiti pločice i odlediti cijevi let-lampom. Vlastiti renault 4 uništio sam rabeći ga uglavnom za potrebe prijevoza pomoći i donacija invalidima po cijelom terenu bivše općine. Među ukupno 69 udruga u Hrvatskom savezu udruga invalida, naša je jedna od tri koje nemaju vlastitog vozila: Zlatar ima jedno vozilo, Križevci 2, Koprivnica čak 3, a većina ih ima na raspolaganju jednog djelatnika koji po terenu razvozi pomoć, daje dijabetičarima injekcije i invalidima je dostupan 24 sata. Mi o tome ne možemo ni sanjati – kaže Kos.

- U takvoj situaciji naša udruga za dva tjedna obilježava 20-godišnji jubilej. Ako gradovi i Županija hitno ne poduzmu nešto da se ovakav odnos prema najugroženijoj populaciji ispravi, svoj ću auto oblijepiti transparentima s optužbama na račun najodgovornijih i u znak srdžbe prema nepoštivanju osnovnih ljudskih prava invalida, ostaviti ga pred gradskom vijećnicom. Imenom ću prozvati osobe za koje smatram da koče rad naše udruge, a svojedobno su se i same okoristile na račun invalida. Očekujemo barem vozilo, osobu za pomoć ili znatniju financijsku potporu – ogorčen je Kos.
 
Invalidima samo 8500 kuna
 
U prostore udruge neprestano ulaze invalidi iz Ivanca i okolice.
- Posla je puno, ljudi najviše dolaze po potvrde za ostvarivanje povlastica vezanih uz registraciju vozila, telefonske i TV-pretplate – kaže tajnik Martin Vincek. Udruga za svoj rad potporu prima jedino od Grada Ivanca, 8500 kuna na godinu, a nitko drugi ne da ni lipe.
 
Pomoć invalidima
– Problem vezan uz neadekvatne prostore za invalide poznat nam je, međutim, u tome smo zasad nemoćni, jer drugih, zamjenskih prostora Grad nema. Na žalost, prostor je problem i gotovo svim drugim gradskim udrugama, a to ćemo riješiti tek gradnjom Centra za kulturu, gdje je predviđen i prostor za udrugu tjelesnih invalida. Činjenica je također da dio problema udruge proizlazi i iz načina njena financiranja: Grad Ivanec jedini je među šest jedinica lokalne samouprave koji financira udrugu. Za iduću godinu, prihvati li naš prijedlog Gradsko vijeće, invalidima ćemo doznačiti 9000 kuna. Kad bi, sukladno broju svojih članova u udruzi, i okolni gradovi i općine financirali Udrugu, vjerujem da bi se mnogi njeni problemi lakše riješili. Ovako ispada da Grad Ivanec svojim donacijama financira i članove Udruge iz Lepoglave, Bednje, Voće, Maruševca, Klenovnika – kazao je gradonačelnik Milorad Batinić.

- Za iduću godinu pokrenuli smo još jednu novinu u socijalnom programu. Suglasi li se s njome kod donošenja proračuna za 2007. godinu i Gradsko vijeće, od iduće godine kućanstva u kojima živi 100-postotni invalid ostvarit će pravo na podmirenje dijela troškova stanovanja i to komunalne naknade, vode, odvodnje i odvoza smeća. Usto, već smo u planu za 2007. zacrtali uklanjanje barijera i uređenje prilaza za invalide na svim javnim površinama – poručio je gradonačelnik Batinić.(ljr)
 

 
Ivanec voli svoju tradicijsku uskrsnu baštinu
Radi se u ulici koja nije obnavljana 30 godina
Prikupljeno 9.500 kuna
Ivanečki i salinovečki učenici skupili pomoć za djecu u Zajezdi
Predsjednik Trkačkog kluba Emil Zagorac
Vatrogasci spašavali farofske lipe
Grobna kuća u Cvetlinu dobila novi krov
Dječicu nasmijao klaun Jozo Bozo
Šest svjetlećih stupova od lameliranog stakla
Habeku zlato u kadetskoj konkurenciji
Husnjak osvojio srebro
Ivanečki učenici skupili najviše novca za afričke škole
Vijeće odradilo 37 sjednica s 336 točaka dnevnoga reda
Bura kontra Splita iliti Split kontra bure
Donacija dobro „sjela“ za obnovu crkvena tornja u Vrbnu
U Ivancu 22 posto proračuna za odgoj i obrazovanje
Popravljen put za šest kućanstava u zaseoku Jazvinski
Jožeki i Pepice, sretan vam imendan
Prekid suradnje s Vetropackom na burzu potjerao 15-ak radnika
Ivanečki planinari u Gorskom kotaru
   
Sadržaji s iPortala ne smiju se objavljivati u drugim medijima bez dozvole iPortala ili autora sadržaja.